Koně Převalského ve své deváté výpravě měli do Mongolska z pražských Kbel letět ve složení čtyř klisen - Spina, Tara, Yara a Tárik. Třetí jmenovaná – Yara – však cestovat odmítla už v Dolním Dobřejově, kde se nachází chovná a aklimatizační stanice pražské zoo, která je určená právě pro tento projekt. Nechtěla se před odjezdem na pražské letiště uklidnit.

„Nakládka v aklimatizační stanici se protáhla. Jedna z klisen špatně snášela to, že bude v boxu, takže jsme ji raději vypustili a umístili jinou,“ vysvětlil přímo na letišti před odletem ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Yaru proto nahradila jedna ze tří připravených náhradnic, klisna Tania.

Už po této úvodní eskapádě měla celá výprava „Návrat divokých koní 2019“ značné zpoždění. Přestože už nic nenasvědčovalo dalším komplikacím, opak byl pravdou. Poté, co všichni čtyři koně ve speciálních boxech, veškerá výbava i personál zoo včetně ředitele Bobka nasedli do letadla a stroj začal startovat na ranveji, motory letounu se vypnuly. Nákladový prostor se otevřel a lidé z letadla začali zase vše vykládat.

Yara - nakonec neodletěla
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

Po chvíli zmatku vše vysvětlila tisková mluvčí Zoo Praha Lenka Pastorčáková. „Bohužel jedné z klisen podklouzly nohy, tudíž nemůže pokračovat v cestě,“ sdělila mluvčí. Podle následujícího doplnění šlo o náhradnici Taniu, které tedy nakonec cesta nebyla souzena. Dle zaměstnanců zoo je tato klisna na území Prahy a je v pořádku. Celá výprava tak pokračovala „jen“ se třemi zvířaty na palubě.

Poletí skoro 6 tisíc kilometrů

Expedici čeká náročná cesta. Než dorazí do Mongolska, bude nezbytné realizovat dvě mezipřistání v Kazani a Novosibirsku. Proběhne střídání pilotujícího týmu i doplnění paliva. Podle původního plánu mělo letadlo vzletět z pražských Kbel ve 13:30 hodin, finální přistání v mongolském Bulgan sumu se mělo odehrát ve čtvrtek 20. června v 5:45 hodin našeho času. Kvůli výše popisovaným událostem ale došlo k nevyhnutelnému zdržení.

Tania - náhradnice, která měla letět, ale nakonec také neodletěla.
Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

„V Bulgan sumu klisny vyložíme, musíme provést odbavení a potom nákladními a terénními auty pojedeme do lokality, která se jmenuje Tachin tal, což je v pouští Gobi B. Tam budou klisny vypuštěny do aklimatizační ohrady, ve které by měly zůstat zhruba rok,“ dodal ke zdárnému cíli výpravy Miroslav Bobek. Následovat by mělo zapojení těchto zvířat do volně žijící populace koně Převalského.

Poslechněte si další zajímavosti přímo z úst ředitele Miroslava Bobka. Součástí jsou také informace náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN) a člena mongolského velvyslanectví v Praze Amartuvshina Norova:

Fotogalerie
20 fotografií