Na cestu do stepí Mongolska se vydaly čtyři samice koně Převalského. Ten je charakteristický svým drobným vzrůstem, krátkýma nohama a poněkud zavalitou postavou. Typická je i mohutná hlava ve srovnání s celým tělem. Váží mezi 200 až 350 kilogramy a měří přibližně 130 centimetrů. Žije většinou ve stádech o 5 až 15 jedincích, kdy je tvoří jeden samec a zbytek jsou samice a hříbata.

„Do Mongolska převážíme koně již po osmé. Od roku 2011 jsme ve spolupráci s Armádou České republiky přepravili 26 klisen a jednoho hřebce. V oblasti Gobi B v současnosti žije asi 220 koní. Nakládání letos proběhlo rychle. Klisny byly tentokrát neklidnější, než jsme zvyklí z předchozích let. V Bulgun Sumu, kam letíme, teprve teď přestalo pršet, což by mohl být problém. Přistávací dráha je nezpevněná a museli bychom přistát na záložním letišti. To by byla pro transport velká komplikace,“ říká ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Každé dvě koruny pomáhají

Podle jeho slov jsou na podobné obtíže nachystaní. Mají kupříkladu náhradní dodávku, kdyby jedna přestala fungovat, a celkově mají všechno pro jistotu dvakrát. K převozu byla vybraná Helmi, jejíž tatínek pochází z pražské zoo. Yanja je zase ideální pro převoz kvůli své klidné a vyrovnané povaze. Letí i zvědavá Spina, která podle chovatelů musí být všude první, a tak strhává i zbytek skupiny. Nejvíc se nacestovala Hanna. „Je prvním koněm Převalského, který absolvuje cestu nejen autem a letadlem, ale i lodí. Z Finska do Německa se vezla na trajektu,“ jmenuje způsoby dopravy mluvčí pražské zoo Lenka Pastorčáková.

Vypuštění koně do krajiny
Autor: Václav Šilha, Zoo Praha

Hlavním finančním zdrojem zoo k realizaci projektu „Návrat divokých koní“ jsou dvě koruny ze vstupu. Ty uvolňuje Magistrát hlavního města Prahy na různé aktivity zoologické zahrady. Na vypouštění koní do přirozeného prostředí se podílí i občané pomocí sbírky „Pomáháme jim přežít“. Kromě koní letos veze zoologická zahrada i osm motocyklů pro strážce oblasti Velká Gobi A. Budou sledovat medvěda „mazálaje“, který žije pouze na tomto místě. V současnosti jich je na světě odhadem méně než padesát. 

Fotogalerie
11 fotografií