Sloupky v centru metropole umístila Praha 1 ve spolupráci s magistrátem. Opatření je reakcí na teroristické útoky s využitím vozu, které se v posledních letech v Evropě objevují. „Doufám, že se jedná o první vlaštovku a další obdobné projekty budou následovat,“ uvedla primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Dodala, že i když je Praha hodnocena jako šesté nejbezpečnější město na světě, je stále důležité, jak se tu lidé cítí.

Výsuvné sloupky ovládá policie, která může regulovat jejich výšku podle stupně ohrožení od uzavření chodníků po zavření celé ulice. „Tyto technické prostředky jsou vedle pravidelných hlídek policistů a strážníků další významnou součástí bezpečnostních opatření v turisticky nejnavštěvovanější části Prahy,“ uvedl náměstek ředitele pražských policistů Petr Matějček.

„Chtěli jsme ukázat, že bezpečnostní opatření mohou být v lokalitě trvale a nemusí narušovat estetické vnímání historického centra, kde je systém ochrany velmi potřebný. Aktuálně dokončené řešení je prvním z těch, která jsou v centru města chystána. Další na řadě je Kampa, kde začne stavební činnost ještě letos, následovat bude komplexní ochrana širšího okolí Staroměstského náměstí, která bude kromě bezpečnosti řešit i významnou část narušování nočního klidu tím, že širší oblast v noci ponechá přístupnou jen rezidentům,“ uvedl k novému opatření místostarosta Prahy 1 Richard Bureš (ODS).

Kvůli možným teroristickým útokům město předloni umístilo v okolí vánočních trhů betonové zábrany. Šlo především o reakci na teroristický útok v Berlíně. Řadě lidí nicméně podoba žlutošedých bloků přišla nevkusná a nehodící se do centra historického města. Zábrany nicméně stojí na Staroměstském náměstí u Pařížské ulice dodnes.

Fotogalerie
12 fotografií