I když jsou lachtani výbornými plavci a vodními akrobaty, jejich miminka musí začít s vodou pomalu, aby neutonula. A tak i Lachtánek, jak prozatím chovatelé mládě oslovují, nyní prochází plaveckou školkou. „Nechceme to upospíchat. Do velkého bazénu půjde tak v půlce srpna, až přelíná z mláděcí smáčivé srsti a zdokonalí se co nejvíce v plavání,“ řekl Blesku vrchní chovatel lachtanů Jakub Mezei.

Prozatím se musí lachtánek, který za tři týdny přibral 3,5 kila na nynějších 9350 gramů, spokojit s mělkou vodou ve vaničce. I ta ho ale dokáže nadchnout. „Je to pro něj nejlepší zábava. Když ho máma nakojí, chvíli spí. Jakmile se ale probudí, mastí do vaničky. Když ji napouštíme, zápasí s proudem vody, který teče proti němu, a chytá ho do tlamičky. Rád si hraje i s lachtaním míčkem a užívá si sluníčka,“ dodává Mezei.

Plavec po dědovi

Lachtánek je vnukem slavného Gastona, který při povodních v roce 2002 doplaval po Vltavě a Labi až do Drážďan. Po překonání více než 300 km ale vyčerpáním uhynul. Zhruba rok poté přivedla jeho partnerka Bára v Zoo Praha na svět jeho pohrobka – samičku Abébu, která je matkou novorozeného lachtánka. Je jejím už pátým potomkem.

Ani v přírodě nepouštějí samice lachtanů mláďata hned do moře. Nechají je seznamovat se s vodou v mělkých lagunkách, které vznikají při odlivu. V nich si mláďata hrají, zápasí spolu a hlavně se drží bezpečně pohromadě, když si mámy odskočí ulovit něco k snědku.

Unikátní průvodce po českých zoologických zahradách již v prodeji!
Autor: Blesk

Fotogalerie
4 fotografie