Mládě gorily nížinné se narodilo 2. ledna. Matkou je desetiletá samice Duni, která je dcerou slavné Moji, první gorily narozené v Česku. Otcem je šestadvacetiletý samec Kisumu.

Více než týden po narození mládě skvěle prospívá, Duni se projevuje jako skvělá matka a v gorilí skupině je klid. Proto je již možné upustit od opatření, kdy návštěvníci nemohli sledovat gorily přímo u skla expozice a platil zákaz používání fotoaparátů a kamer s velkými objektivy,“ uvedlo tiskové oddělené zoo.

Opatření zahrada zavedla kvůli tomu, že samec Kisumu reaguje občas na fotoaparáty a kamery velmi negativně. „Nechtěli jsme, aby ve skupině byl neklid,“ uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Nyní již k těmto omezením nevidí důvod, apeluje ale na návštěvníky, aby respektovali pokyny pracovníků zahrady.

Video
Video se připravuje ...

Gorila Duni se svým čerstvě narozeným miminkem, 4. ledna 2024 Blesk.cz - Karel Kopáč

Zoo zve k návštěvě

Zoologická zahrada vybízí k návštěvě i v mrazivých dnech, podle ní návštěvnický prostor Rezervace Dja nabízí dostatek místa, tepla i pohodlí pro dlouhý a příjemný pobyt. Pavilon Rezervace Dja otevřela zahrada na podzim 2022 ve své horní části, lednový přírůstek u goril je prvním v novém pavilonu. Další gorilí mládě by se mělo narodit přibližně za čtvrt roku. Březí je Dunina babička, třicetiletá Kijivu, otcem je taktéž samec Kisumu.

Pražská zoo chová gorily nížinné od roku 1963. Prvním gorilím chovancem zahrady byl samec Titan, po němž do zoo přišla samice Nigra. První mládě se v pražské zoo narodilo 13. prosince 2004 - samička Moja se stala prvním gorilím mládětem narozeným v zoologické zahradě v Česku. V listopadu 2011 Moja odcestovala do Španělska, kde žije v parku Cabárceno. O dva roky později se jí narodila samička Duni.

Fotogalerie
25 fotografií