Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Gorilí rodina v Zoo Praha se opět rozrostla! Poznáte všechny její gorilí členy?

/
  • Mládě se pevně drží Shindina břicha.
    15. dubna 2024 ● 05:00

    Radostná novina přišla v pátek 12. dubna ze Zoo Praha. Samici Kijivu a gorilímu samci Kisumu se narodilo mládě. Podle informací ředitele zoo Miroslala Bobka se zřejmě bude jednat o samičku. Porod byl rychlý a mládě jen chvíli po narození začalo sát mateřské mléko. Jedná na dlouhou dobu o poslední gorilí miminko, které se v pražské zoo narodilo. Kolik goril pražská zoo chová. Znáte se je všechny? 

  • 1.

    Novorozené mládě

    V Zoo Praha se 12. dubna 2024 po půlnoci narodilo samici Kijivu mládě. Je tedy nejmladší člen gorilí rodiny v Zoo Praha. Porod byl rychlý a mládě se chvíli po porodu přisálo a začalo se krmit mateřským mlékem. Jestli je to kluk, nebo holka, to se dozvíme až za několik týdnů. Otcem je gorilí samec Kisumu.

    Gorila Kijivu porodila porodila mládě. V pátek jej Zoo Praha poprvé představila zrakům veřejnosti. (12. duben 2024)
    Autor: ČTK - Roman Vondrouš

  • 2.

    Mobi

    Gorilí samičku narozenou v lednu v Zoo Praha slavnostně pokřtili. Dostala jméno Mobi.
    Autor: Mária Rušinová

    Gorilí samička Mobi se narodila 2. ledna 2024. Je druhou nejmladší členkou rodiny goril v Zoo Praha. Matkou mláděte je desetiletá samice Duni a babičkou Moja, první gorila narozená v Česku. Otcem je šestadvacetiletý samec Kisumu.

  • 3.

    Ajabu

    Ajabu.
    Autor: Petr Hamerník, Zoo Praha

    Gorilí sameček Ajabu se v pražské zoologické zahradě narodil 23. dubna 2016. Ve svahilštině jeho jméno znamená zázrak. Slavnostně ho pokřtila zpěvačka Lucie Bílá.  Je prvním mládětem Richarda a Shindy, která byla předtím řadu let považována za neplodnou. Jeho narození proto bylo velkým překvapením. Po mámě má tuhý kořínek a je to velký jedlík. 

  • 4.

    Kamba

    Samice gorily nížinné Kamba je v Pavilonu goril nejstarší.
    Autor: Miroslav Bobek / Zoo Praha

    Samice gorily nížinné Kamba je v pavilonu goril nejstarší. Narodila se v roce 1972  v Kamerunu, osud se s ní příliš nepáral. Na počátku 70. let Kambu jako mládě chytili pytláci a prodali ji do Evropy. V pražské skupině funguje díky klidné povaze a zkušenostem jako silný tmelící prvek a tetička na plný úvazek. V roce 2007 gorilí samice Kamba porodila za tragických okolností mrtvé mládě. Porod mláděte trval více než dvanáct hodin. Nastaly ale takové komplikace, které vedly k obavám i o život samotné Kamby.

  • 5.

    Shinda

    Mládě se pevně drží Shindina břicha.
    Autor: Zoo Praha

    Shinda se narodila 14. června 1991 v Nizozemské zoo Zoo Apeldoorn. Podle informací zoo má velké sebevědomí a odvážnou náturu, nové věci proto často zkoumá jako první. Mimoto je to vášnivá gurmánka a vzhledem ke své lásce k jídlu má sklony k tloustnutí. Je matkou Ajabua, který se v Zoo Praha narodil v dubnu 2016.

  • 6.

    Kijivu

    Gorila Kijivu porodila porodila mládě. V pátek jej Zoo Praha poprvé představila zrakům veřejnosti. (12. duben 2024)
    Autor: Jiří Koťátko

    Kijivu je zasloužilá matka. V pátek 12. dubna 2024 po půlnoci se jí narodilo už páté mládě. Narodila se 18. března 1993 v zoo v Nizozemsku. Poprvé v roce 2004 porodila samičku Moju. Její synové Kiburi a Nuru obývají se svým otcem Richardem Centrum Méfou v dolní části zoo.

  • 7.

    Duni

    Duni se svou dcerou, která se narodila na začátku ledna 2024
    Autor: Blesk:Jakub Poláček

    Samice Duni, která se narodila 16. dubna 2013 a je jediná dcera slavné „pražské“ samice Moji a druhá dcera samce Nikyho se narodila a vyrostla ve Španělsku. Do Prahy jsme ji ve spolupráci s Armádou ČR přepravili 16. září 2022 letounem CASA. V novém pavilonu se seznámila nejprve se samcem Kisumem, později byli oba spojeni se zbytkem chovné gorilí skupiny. V lednu 2024 se Duni narodilo první mládě, gorilí samička později pokřtěná jako Mobi.

  • 8.

    Kisumu

    Kisumu, 25. května 2023.
    Autor: Zoo Praha - Miroslav Bobek, Oliver Le Que

    Kisumu se narodila 27. května 1997 v Zoo Hellabrunn v Německu. V září 2022 se gorilí samec Kisuma dostal do nového pavilonu goril v Zoo Praha, kde dostal možnost založit vlastní rodinu. Kisumu je táta novorozené gorilího mláděte, které se narodila 12. dubna a také gorilí samičky Mobi.

  • 9.

    Richard, Kibury a Nuru

    Samec Richard a jeho dva dospívající synové Kiburi a Nuru vytvořili mládeneckou skupinu ve stávajícím pavilonu goril, nově nazvaném Centrum Méfou. Takto využitý prostor pro samčí skupinu je velkým přínosem pro Evropský chovný program (EEP), protože gorilích samců je momentálně nadbytek a je obtížné je umístit.

    Richardova oslava 30. narozenin v Zoo Praha (13. listopadu 2021).
    Autor: Blesk:TONDA TRAN

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

zkzkz: Přesně to mě napadlo.Fiala Němcová Černochová a Pekarová 😃 😃 😃

(15. 04. 2024 14:57)

stoura: Není to Fiala a jeho parta?

(15. 04. 2024 12:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy