Z jedné fotky se během několika týdnů stal internetový hit. Do „Tetris Challenge“ se přidali policisté z Nového Zélandu, hasiči ze Singapuru a dokonce nizozemská armáda! Češi se baví tím, jak jsou ležící policisté, hasiči a záchranáři i s vybavením podobní figurkám igráčků, kteří se vyráběli v Československu od poloviny osmdesátých let.

Lidský tetris

Na začátku celého nápadu stáli švýcarští policisté, kteří se letos prvního září během dne otevřených dveří nechali vyfotit vedle své výstroje. Vyskládali všechny věci, lehli si a spolu s policejním autem je vyfotil dron. Fotografie se rychle šířila internetem a začali ji napodobovat další lidé. Tisková mluvčí curyšské policie Rebecca Tillen prozradila, že to vůbec nečekali a jsou naprosto nadšení, že se jejich nápad takhle masivně rozšířil.

Hlavní inspirací jim byla legendární hra Tetris, kterou vymyslel Rus Alexej Pažitnov. Letos barevné čtverečky slaví výročí 35 let od jejich dokončení. Ve hře ze shora dolů padají 4 typy kostek složené ze 4 čtverců. Cílem je postupně odmazávat řádky, což komplikuje zrychlující se čas. Jedna z nejpopulárnějších her na světě získala svůj název podle speciálního tahu. Když se otočí dvě rovné kostky se čtyřmi čtverečky do jedné roviny a zmizí – říká se tomu tetris.

Medvídci a samopaly

Do Tetris Challenge se jako první z Česka zapojili hasiči z Mělníku, kteří mají na fotce více než 130 předmětů. Neváhali se také zapojit pražští policisté, strážníci a středočeští zdravotní záchranáři Trans Hospital. Vedle své náročné a nebezpečné práce si zaměstnanci udělali čas pro tuto legrácku a zároveň ukázali, kolik toho vezou, a k čemu všemu jejich vybavení slouží.

První v České republice, kdo se zapojil do Tetris Challenge, byli hasiči z Mělníka.
Autor: HZS Mělník

V policejním vozidle velitele pohotovostní motorové jednotky je přibližně 46 předmětů a dva policisté. Nechybí výbušniny, samopaly, ale i dva medvídci. Ti se podle pražské policejní mluvčí Evy Kropáčové používají k utišení dětí: „V případě, že jsou při dopravní nehodě nebo u trestného činu děti, policisté dávají dětem pro zklidnění hračky. Nyní to jsou medvědi, ale před tím to bývali i jiní plyšáci,“ vysvětluje. Velitel je na celou Prahu jen jeden, střídají se po směnách a řídí velké zásahy.

Pohotovostní motoristické jednotky Policie ČR mají přibalené i dva medvídky pro děti.
Autor: Blesk:David Malik

Vodítko pro pejsky

Pražští strážníci s sebou vozí až 37 předmětů, které mají být univerzálně použitelné v krizové situaci. Městská policie proto má i vlastní vodítko pro pejsky „útěkáře“ spolu s čtečkou čipů. Podle strážníka Jaroslava Urbana mají jeho kolegové výbavu i pro záchranu tonoucích se, k níž patří i vrhací sáček s lanem. V autě má své místo i sada pro sběr biologického odpadu:Především pro použité injekční stříkačky nebo zakrvácené obvazy,“ vysvětluje důvod, proč mají červenou tašku.

Pražští strážníci jsou vybavení na každou situaci.
Autor: Blesk:David Malik

Sanitka pro tlouštíky

Možná nejvíce vybavená sanitka zdravotnické záchranné služby Trans Hospitalu je speciální XXL vůz pro lidi s nadměrnou váhou, v níž je přes 22 předmětů. Všechny nosítka jsou dimenzované na stokilové váhy. Podle majitele Bořka Bulíčka v roce 2017 převáželi dokonce pacienta s 410 kilogramy a muselo ho zvedat 18 lidí! Z toho důvodu jsou předměty dimenzované na pořádné váhy: „Máme tam třeba speciální vyprošťovací deku do šest seti kilogramů, kterou lze složit a pronést, kam potřebujeme. Po bocích jsou úchyty, aby více lidí mohlo člověka vynést,“ prozrazuje Bulíček.

Jejich nejtěžší pacient vážil 410 kilogramů a muselo ho vynášet 18 lidí.
Autor: Blesk:David Malik

Retro Tetris Challenge

Bořek Bulíček má v garáži také vzácnou sanitku Škoda 1203:Je to jediný zachovalý kus v republice, má zvýšenou střechu a je záchranková. Taková žádná jiná už neexistuje,“ říká hrdý majitel. První kus byl smontovaný v dubnu 1946, ale poté došlo ještě k jejím několika úpravám. Stará sanitka nebyla tolik vybavená jako dnešní sanitky, ale podle Bulíčka to bohatě stačilo. Zajímavostí je, že na palubě byly i dřevěné berle, které měly sloužit k tomu, aby pacient vůbec došel k sanitce. 

Fotogalerie
10 fotografií