„EFFE Label je obrovským oceněním naší práce a je pro nás velikou ctí stát se jejími držiteli. Jedním z kritérií pro udělení ocenění EFFE je i podpora mezikulturního dialogu a právě ten je hlavním smyslem festivalu Khamoro, který pořádáme již jednadvacet let,“ uvedla ředitelka festivalu Khamoro Jelena Silajdžičová.

Laureáty EFFE se mohou stát festivaly, které přinášejí pestrou škálu uměleckých forem od klasické hudby přes film, moderní operu, folklórní hudbu či současný tanec. Jejich společným jmenovatelem je skutečnost, že dosahují nejvyšší umělecké úrovně ve svém oboru, přinášejí nové dramaturgické horizonty a významně přispívají k rozvoji domácí scény a její spolupráci se zahraničními partnery.

„Nesmírně si vážíme tohoto ocenění, díky kterému jsme se ocitli v prestižní společnosti kupříkladu slavného londýnského festivalu BBC Proms, s nímž sdílíme vizi pestře koncipované dramaturgie,“ podotkl ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Spolu s dalšími českými festivaly, které se nedostaly mezi laureáty EFFE Award v Bruselu, zástupci Pražského jara a Khamora převezmou oficiálně ocenění EFFE Label 29. září v pražském společenském centru Opero. Součástí slavnostního večera, který pořádají kulturní organizace Culture Matters a Soundsgate, bude řada hudebních a audiovizuálních vystoupení.

V minulosti prestižní certifikát EFFE Label obdržel z tuzemských akcí multižánrový festival Mezi ploty, setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest v Divadle pod Palmovkou nebo pětidenní festival profesionálních loutkových divadel Mateřinka.

Fotogalerie
14 fotografií