Ředitelem cirkusu a zároveň drezérem lvů je Hynek Navrátil jr., který při zhruba dvouhodinovém programu demonstroval, že nejen k šelmám se v cirkusu nikdo nechová agresivně. A to ani během výcviku. „Celá drezura musí být nenásilná. Zvířata mají dobrou paměť. Kdybych jim ublížil, pamatovala by si to a vrátila by mi to. Nikoho nenutím nic dělat skrz násilí,“ uvedl Navrátil.

Ten se před zraky obecenstva, které sestávalo především z řad dětí, ocitl sám v kleci s devíti lvy. K dispozici měl pouze dvě dřevěná bidla, která slouží na napichování kusů masa. Ta lvům podával za odměnu. „Je to taková prodloužená ruka. I když člověk podává nějaký pamlsek psům, stává se, že ho přitom v dychtivosti kousnou. Proto ty tyče,“ vysvětlil Navrátil.

Ukázka místo planých řečí

„Rádi bychom takto bojovali proti dezinformacím z druhé strany, že je o zvířata v cirkusu špatně staráno a jsou týraná,“ uvedl dále ředitel. Humberto se takto veřejnosti neotevřelo poprvé. S podobným projektem přišlo už během loňského podzimu, částečně i v reakci na kauzu Ludvíka Berouska, který zabíjel tygry kvůli prodeji jejich kostí, zubů či kůží. „Odsuzuji to, co se okolo Berouska stalo. Poškodil dobré jméno tradičního a poctivého cirkusu,“ uvedl Navrátil.

Na videu se můžete podívat, jak probíhá v cirkusu Humberto výcvik lvů i slonů:

Video
Video se připravuje ...

Cirkus Humberto v pátek otevřel své brány veřejnosti. Každý se mohl přijít podívat, v jakých podmínkách žijí zvířátka, která se objevují během cirkusových vystoupení, a jak je s nimi zacházeno. David Zima

Kromě lvů mohli přihlížející vidět i ukázku cvičení slonů, kterou předváděl Ital Amedeo Folco. Také ten se slonů sotva dotkl. Vyrůstal v jejich blízkosti odmalička a prakticky s nimi souzní. Jeho maminka s tatínkem se o dvojici slonic starali před ním. V zázemí cirkusu si potom veřejnost mohla prohlédnout další exotická zvířata včetně zeber, velbloudů nebo medvědů. 

Sněmovna hodlá konat

Do Sněmovny by v říjnu měla přijít novela zaměřená právě na chov zvířat v cirkusech. Mezi některými návrhy je i to, že by se využití zvířat v cirkusech kvůli obavám z týrání úplně zakázalo. Podle Jaromíra Pavlíka, koordinátora iniciativy Cirkusy společně, se však jedná o přehnané opatření, které by bylo založené na nepravdách a cílených lžích. „Byli bychom neradi, kdyby se téma cirkusů stalo politickým tématem,“ sdělil. „Jsou totiž otevřené všem bez rozdílu vyznání, národnosti, sexuální orientace.“

Poslancům dle Pavlíkových slov iniciativa rozeslala pozvánky k tomu, aby se sami mohli přesvědčit na vlastní oči o situaci, jaká okolo zvířat v cirkusech panuje. Z 200 jmen pozvání přijali dosud jen dva. „Byl bych rád, kdybychom byli souzeni za to, co děláme. A ne na základě nějakých videí, které nejčastěji pochází z Ruska nebo Číny,“ uvedl o domnělém týrání zvířat v českých cirkusech.

Nenávist rozdmýchala „kauza Berousek“

Pavlík nicméně připustil, že nejen šestice nejvýznamnějších českých cirkusů, kteří za vznikem iniciativy stojí: Humberto, Berousek, King, Jojo, Sultán a Bernes, čelí často přehnané vlně nenávisti, vulgarit a násilí. Na dotaz redaktora Blesku sdělil, že k negativním náladám notně přispěla právě loňská ostře sledovaná kauza Ludvíka Berouska.

„Paradoxní přitom je, že Ludvík Berousek, který provozoval zoopark v Bašti, nemá s cirkusem Berousek a s cirkusy obecně nic společného,“ uvedl Pavlík. Jedná se totiž o jednu z větví rozvětveného rodu, která se cirkusům podle Pavlíka věnovala naposledy v 60. letech. „Dnes už bychom řekli, že je to spíše nešťastná shoda jmen.“

Na základě jeho odsouzeníhodného jednání se však vzepjala vlna nenávistných tendencí, které už přešly v ohrožení zdraví i životů. „Dennodenně se stává, že třeba cirkus Humberto má výhružné anonymní telefonáty a sms,“ sdělil Pavlík. A to není to nejhorší. „V Českých Budějovicích cirkusu King například kdosi zapálil návěs pod slámou. Běžně se stává, že lidé jinak ničí majetek.“ K šarvátkám s aktivisty, kteří vybízejí k ničení majetku cirkusů, došlo i v Olomouci nebo v Brně.

Fotogalerie
41 fotografií