Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Pirátský radní „školil“ ředitele v Praze: Omluvte účastníky stávky za klima z výuky

Autor: tva - 
20. září 2019
16:55

Pražský radní pro školství Vít Šimral (Piráti) ve svém čtvrtečním dopise žádal ředitele středních škol, aby byli vstřícní k omluvám studentů z výuky za účelem stávky za klima, která se konala v pátek dopoledne. Kromě toho také vyzývá, zda by v rámci možností nebylo možné rozšířit výuku v souvislosti s otázkou ochrany životního prostředí. Dopis zveřejnila na Facebooku Česká pedagogická komora.

„Rád bych vás požádal o vstřícnost při omlouvání studentek a studentů za účelem účasti na stávce,“ píše radní Šimral v dopise a pokračuje: „Prosím o zvážení, zda by bylo v rámci platných školních vzdělávacích programů možné ještě posílit výuku témat oboru environmentalistiky tak, aby se stala průřezovými skrze všechny vyučované předměty.“

Šimral své jednání vysvětluje zájmem o zlepšování kvality ovzduší, ke kterému se Praha zavázala. „Do ulic rozhodně nikoho neposílám, dopisem jsem jen žádal ředitele, aby byli vstřícní k řádně omluveným studentům,“ napsal radní pro Novinky.cz.

Čeští studenti stávkovali za klima. (20. 9. 2019) Čeští studenti stávkovali za klima. (20. 9. 2019) | ČTK

Čeští studenti stávkovali podruhé v tomto roce

Potíže s omlouváním z výuky v důsledku účasti na stávce za klima je téma, které se v souvislosti se studentským aktivismem neřeší poprvé. „Je to tak, naše škola nám účast na stávce neomlouvá. Musíme si pro tuto příležitost „vybrat“ rodinné důvody,“ potvrdila Blesk Zprávám Eva Matoušová z hnutí Fridays for Future.

Čeští studenti za ochranu klimatu stávkovali v tomto roce již podruhé, přičemž první protest se odehrál 15. března. Celosvětovou iniciativu požadující ochranu klimatu odstartovala před rokem svými stávkami před švédským parlamentem šestnáctiletá aktivistka Greta Thunbergová.

josie7 ( 21. září 2019 08:23 )

hejhej:

disk ( 20. září 2019 23:48 )

teenageři jsou jedna z nejsilnějších spotřebitelských skupin, to ví každý správný marketér.
Pan radní měl lépe studovat dějepis.

salto ( 20. září 2019 22:07 )

Škoda že to nešlo na začátku 70-let. Nešel jsem na jakési vyhlašování nejlepších študentů (nebyl jsem jím) a hned to byl dvojec z chování. O tempora, o mores! Jo a prááávda a láááska...

Taurus70 ( 20. září 2019 21:10 )

Franz 👍👍👍

franz ( 20. září 2019 20:58 )

Co pirát, to psychicky postižené individuum. Ti co je volili tak na tom nemohou být jinak.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa