Antologie The Dark Pictures je plánovanou sérií samostatných a na sebe nenavazujících hororových videoher či lépe řečeno interaktivních filmů, za kterými stojí studio Supermassive Games. To se proslavilo sérii Until Dawn a zejména jejím prvním dílem. Man of Medan je mu hodně podobný a vykračuje v jeho šlépějích. Vypráví příběh party pěti lidí, kteří po potápění v oceánu skončí po nešťastných událostech na lodi duchů Orang Medan.

O příběhu rozhodujete vy

V příběhu se objevují skuteční herci se svými reálnými podobami. Jediným opravdu známým je však jen Shawn Ashmore (Iceman z filmových X-Menů nebo Jack Joyce z videohry Quantum Break). Hráč nebo hráči budou rozhodovat o osudu hrdinů pomocí klíčových rozhodnutí a bohužel i QTE (quick time events – události v reálném čas). Zatímco při rozhodování máte několik sekund na rozmyšlení, v QTE jde často o jejich setiny.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz

Než zmáčknete včas tlačítko po několikaminutovém sledování videosekvence, je často pozdě. Neúspěch se přitom může rovnat i smrti některé z postav. V Man of Medan se tak v podstatě jen procházíte z bodu A do bodu B, rozhodujete se při volbách a mačkáte tlačítka zobrazená na obrazovce jako diví. Moc si tedy nezahrajete, ale Man of Medan je o filmovém zážitku. Ten trvá něco málo přes čtyři hodiny. To sice není moc, ale opakované hraní se vyplatí.

Výjimečný multiplayer

Různá rozhodnutí totiž vedou k jiným událostem a scénám. Jak zvolit další kroky, napoví předtuchy, což jsou v podobě hry obrazy schované v prostředí. Žádnou exploraci však nečekejte, Man of Medan je striktně lineární záležitostí. Jeho příběh bohužel není příliš zajímavý. Jde o klasický horor plný klišé a pointy respektive odhalení záhad jsou očekávatelné. Dialogy také nestojí za nic. Některé lekačky ale vyděsí. To, co titul odlišuje od ostatních filmových videoher, je multiplayer.

The Dark Pictures Anthology: Man of Medan pro PlayStation 4
Autor: Blesk.cz

Jeho zpracování je totiž naprosto bombastické. K dispozici jsou dva režimy. Sdílený příběh nabízí možnost hrát ve dvou hráčích online a navzájem ovlivňovat vývoj událostí. Navíc obsahuje scény, které singleplayer nenabízí. Tím druhým je parádní Filmová noc, při níž se před obrazovkou můžete sejít až s pěti kamarády, zvolit, kdo bude hrát za jakou postavu a pak si během vyprávění příběhu podávat ovladač. Velká legrace pro bandu lidí.

Trhaná krása

Z technického hlediska je na tom Man of Medan dvousečně. Na jednu stranu má krásnou grafiku. Zejména modely postav, jejich výrazy v obličejích a animace jsou skvělé. Ale ani prostředí nevypadá věru zle. Na druhou stranu se hra na PlayStation 4 Pro neskutečně, ale neskutečně hodně trhá a seká. Takhle špatně optimalizovanou hru jsem na této platformě ještě nehrál. A to je škoda, protože při šibeničních QTE se to opravdu nehodí.

Fotogalerie
21 fotografií

První díl The Dark Pictures Anthology tak potěšil, pobavil, ale ani nijak nenadchl. Vzhledem ke snížené ceně však jde o titul, jehož zahrání by měli příznivci filmových videoher zvážit. Příští rok se dočkáme dalšího přírůstku do ságy nazvaného Little Hope, který pojednává o strašidelném městečku, jež se jmenuje stejně jako hra. V jedné z hlavních rolí se objeví herec Will Poulter (Millerovi na tripu, Slunovrat). Snad bude tentokrát příběh zajímavější.

Hodnocení Blesk.cz: 65 %

Plusy:
Parádní grafika
Opravdové filmové pojetí
Originální multiplayer
Párkrát vyděsí
Vhodné k opakovanému hraní
 
Minusy:
Předvídatelný příběh bez překvapení
Hra se velmi často trhá
Otravné a šibeniční QTE
 
Infobox
Datum vydání: 30. srpna 2019
Platformy: PlayStation 4 (testováno na PS4 Pro), Xbox One, PC
Cena: 799 Kč
Výrobce: Supermassive Games
Vydavatel: Bandai Namco Entertainment
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry