Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zkáza Amazonie: Všude je jen kouř, oheň a popel. Zachránit prales chce i DiCaprio

Aktualizováno -
26. srpna 2019
21:56
Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
26. srpna 2019
13:13

„Peklo v Amazonii“ neuniklo ani mocným a dostalo se rovněž na pořad dne při summitu skupiny G7. Do lesním požárem nejvíce postižené oblasti, brazilského státu Rondônia, se vydali také reportéři stanice CNN. „Kouř je tak hustý, že letadlo musí vystoupat do hrozné výšky, aby mu uniklo. Štípe vás do očí, ventilace musí zůstat uzavřená, jinak by se na palubě nedalo přežít. Někdy je situace tak hrozná, že vlastně ani nevíte, co se děje pod vámi,“ popsala zkázu Rosana Villarová z organizace Greenpeace. O záchranu pralesů se zajímají také celebrity - herec Leonardo DiCaprio již založil fond, do kterého vložil přes 100 milionů korun. Pomoc přislíbil i Emmanuel Macron, který se setkal s lídrem kmene. Uvedl, že G7 uvolní 465 miliónů Kč. 

Členové skupiny vyspělých ekonomik G7 uvolní na hašení požárů v Amazonském pralese okamžitou finanční pomoc 465 milionů korun. Oznámil to francouzský prezident Emmanuel Macron. Lesní požáry se staly jedním z hlavních témat summitu G7 v jihofrancouzském Biarritzu. Amazonii označil Macron za plíce planety a doplnil, že o podobné pomoci uvažují země G7 také v případě Afriky, kde rovněž hoří deštné pralesy.

Francouzský prezident o situaci v Amazonii hovořil také s lídrem tamního kmene Caiapo náčelníkem Raonim, který je zároveň ekologickým aktivistou. „Mluvili jsme s prezidentem Macronem o spoustě témat a byla to dobrá diskuse. Požádal jsem prezidenta, aby nám pomohl zachovat naše území,“ řekl podle agentury AFP 89letý náčelník na tiskové konferenci. Odpovědnost za aktuální situaci připisuje prezidentu Bolsonarovi, který podle něj „podněcuje farmáře a těžařské společnosti, aby Amazonii podpalovali“.

„Přelet nad Amazonií je vyčerpávající, jediné, co vidíte, je nekonečná zkáza. Kouř nejdřív zakrývá shořelé pláně, pole a torza stromů. Když ustoupí, zbude jen popel. Seshora jsou vidět malé oranžové tečky, drobné plameny stále olizují zničenou krajinu,“ uvedla Villarová.

Shořelý prales připomíná mauzoleum

„Není to jen požár, je to hřbitov, mauzoleum majestátního pralesu, který tu stával. Vidíte tu už jen smrt,“ dodala Villarová. „Realita, která se před vámi v Amazonii rozestoupí, je zdrcující. Katastrofa připomíná všechna alarmující varování, kterým vědci chtěli burcovat svět, ale politici jejich slova o klimatické krizi ignorovali. Tohle je ale skutečné, děje se to tady a teď, přímo pod námi,“ řekla Villarová.

Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese. Rozsáhlé požáry v Amazonském deštném pralese. | Reuters

V tomto roce se Rondônia potýkala se 6436 požáry, uvádí brazilský národní ústav INPE. V Brazílii letos došlo k o 85 procent více požárům než loni, do neděle jich bylo 80 626. K většímu počtu požárů podle expertů přispívá nejen sucho a klimatické změny, ale také ilegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy. Brazilský prezident Jair Bolsonaro závěry INPE nepřijal, dokonce vyhodil ředitele ústavu. Nicméně pod mezinárodním tlakem slíbil, že do Amazonie pošle 43 tisíc vojáků, aby pomohli inferno uhasit.

Kouř kalí denní světlo

Zatím to ale nevypadá, že by všechny jednotky dorazily na místo, vojáci se v oblasti pohybují sporadicky. Dosvědčil to nejen let reportérů CNN a aktivistů Greenpeace, ale také obyvatelé města Porto Velho, kterému doslova hoří za hradbami. „Kouř je tak hustý, že kalí denní světlo. Nad hlavou nám občas proletí cesna, ale jinak tu vojáků moc není,“ komentovali místní.

„Uhasit takový požár je enormní úkol, kromě pralesa stojí ohni v cestě nové farmy a jiné hospodářské budovy. Kromě dobytka, který je uvězněn uprostřed ohně a kouře, jsou farmy opuštěné. Vznikly teprve nedávno, při velkém odlesňování pralesa. Podle expertů jsou to právě farmáři, kdo požáry zakládá, chtějí získat nové pastviny,“ vysvětlila Villarová.

Brazílie se musí připravit na trvalé ekologické změny. „Amazonský prales je naprosto zásadní pro zdejší vodní systém, v podstatě zásobuje celý kontinent. Je těžké se teď vysmívat hororovým scénářům, před kterými varují alarmisté, zvláště když jste na místě, kdy kvůli kouři nevidíte nebe. Plameny se jako láva plazí po krajině. Nepomáhají ani komentáře taxikářů, kteří vám znuděným tónem řeknou, že nepamatují tak velké požáry,“ zavřela Villarová.

DiCaprio na záchranu pralesa daroval miliony

Ekologická organizace Earth Alliance, kterou před dvěma měsíci spoluzaložil americký herec Leonardo diCaprio, založila fond za záchranu amazonského deštného pralesa. Organizace v neděli uvedla, že do fondu vloží asi 120 milionů korun.

Podle DiCapria mají peníze dostat domorodí obyvatelé a další místní, kteří se „snaží zachránit biodiverzitu a život v Amazonii před požáry, které oblast nyní devastují“. „Sto procent tvého příspěvku půjde lidem, kteří přímo v terénu zachraňují Amazonii,“ ujistil hollywoodský herec na sociální síti instagram.

Televize CNN uvedla, že peníze dostane pět konkrétních místních organizací, které se zabývají ochranou životního prostředí a podporují domorodé obyvatelstvo Brazílie.

Organizaci Earth Alliance založil DiCaprio před dvěma měsíci spolu s americkou podnikatelkou Laurene Jobsovou, vdovou po počítačovém expertovi a zakladateli společnosti Apple Steveu Jobsovi, a americkým podnikatelem a filantropem Brianem Shethem. Základem organizace se stala DiCapriova nadace, kterou herec založil v roce 1998 a která podporovala projekty na ochranu přírody po celém světě.

Amazonský deštný prales je označován za „zelené plíce“ planety. Produkuje totiž asi 20 procent kyslíku na Zemi a hraje klíčovou roli v pohlcování skleníkových plynů, jež přispívají ke změnám klimatu.

 

Francouzský prezident o situaci v Amazonii hovořil také s lídrem tamního kmene Caiapo náčelníkem Raonim, který je zároveň ekologickým aktivistou. „Mluvili jsme s prezidentem Macronem o spoustě témat a byla to dobrá diskuse. Požádal jsem prezidenta, aby nám pomohl zachovat naše území,“ řekl podle agentury AFP 89letý náčelník na tiskové konferenci. Odpovědnost za aktuální situaci připisuje prezidentu Bolsonarovi, který podle něj „podněcuje farmáře a těžařské společnosti, aby Amazonii podpalovali“.

 

Zobrazit celou diskusi