Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Michael (21) si myslel, že má jen zarostlé chloupky: Lékaři mu diagnostikovali rakovinu

Autor: rc - 
7. srpna 2019
11:32

Myslel si, že se jedná pouze o zarostlé chloupky na noze. Čtyři zarudlé skvrny na jeho kůži se však začaly zvětšovat. Americký mladík Michael Croteau (21) byl v šoku. Nejprve vůbec nevěřil, když mu lékaři řekli, že se jedná o vzácný typ rakoviny, který nelze léčit!

Student Michael Croteau, který žije s rodinou v Texasu, na noze objevil čtyři zarudlé skvrny, o kterých původně usoudil, že jsou to jen zarostlé chloupky. Bolestem kloubů a svalů mladý student nepřikládal žádnou váhu. Neuběhly však ani tři měsíce a zarudlé skvrny na kůži se začaly zvětšovat. „V září jsem si všiml boule na svém pravém stehnu. Pod kůží jsem cítil napětí. Začalo to měnit barvu a já si myslel, že to byly jen zarostlé chloupky. Začalo se to však zvětšovat a vypadat, jako by se to zanítilo,“ uvedl jednadvacetiletý mladík.

Michael proto v březnu roku 2018 navštívil dermatologa, který mu sdělil, že to vypadá na rakovinu. „Chtěli jsme další názor. Druhý dermatolog nás poslal do Dallasu, kde jsou specialisté na rakovinu. V Dallasu mi řekli, že je to nádor. Řekli mi, že je to vzácný typ rakoviny, a že je méně než 100 případů ve Spojených státech. Byl jsem v šoku. Rakovina by mě nikdy nenapadla,“ dodal Michael, který trpí vzácným a neléčitelným typem nádoru.

Jedná se o zhoubný nádor, který napadá pojivové tkáně.  Michael, který toho roku maturoval, dochází na chemoterapii a na ozařování. Nicméně neexistuje nic, co by ho rakoviny zbavilo. Chemoterapie a ozařování pouze zpomalí či na chvíli zastaví růst nádoru. Doktor navíc Michaelovi sdělil, že bude zřejmě potřeba provést amputaci. Z té však nakonec naštěstí sešlo. 

„Roste velice pomalu a je jen malé riziko, že se začne rozšiřovat jako lesní požár. Není tak extrémně agresivní,“ uvedl Michael na adresu svého nádoru. „Je naprosto zničující slyšet, že není žádný lék pro vašeho dvacetiletého syna, který právě dokončil střední školu. Nevíme, jak dlouho tu s námi bude. Může to být měsíc nebo šest let,“ uvedla Michaelova máma Susan Williamsová.

Navíc Michaelovi odhalili další nálezy. „V současné době kontrolují nálezy na jeho plicích,“ dodala. „Moje nádory zůstávají stejné. Nezmenšují se, ale ani se nezvětšují. Je těžké říct, co se stane, protože není tolik případů rakoviny mého typu. Není jasné, jaká bude moje budoucnost,“ dodal Michael, který se snaží vést normální život. Úspěšně odmaturoval a nastoupil na vysokou školu.

 

Zobrazit celou diskusi