Lékař na ORL v Černošicích Zdeňkovi vysvětlil, že má nádor na mandli. A co se bude dít dál. „Ovšem já měl plnou hlavu práce, v té době hořely termíny dokončení fasád na dvou domech, tak jsem to úplně nevnímal. Nepřipouštěl jsem si, že podstoupím zákrok, po kterém budu naprosto vyřazený z provozu,“ vzpomíná na dobu před šesti lety Zdeněk.

Přišel o čelist, zuby i kus jazyka

Ve Fakultní nemocnici Motol pacienta okamžitě hospitalizovali, bylo za pět minut dvanáct! Při operaci mu odebrali čelist, lícní kost, horní patro, část jazyka, zuby. Ale podstatnější byl život!

„Když jsem se na své 49. narozeniny v nemocnici probudil, dostával jsem stravu hadičkou do nosu a pomalu začínal vnímat, co se děje. Hojení bylo rychlé, následovalo půlhodinové ozařování pětkrát týdně,“ popisuje Zdeněk. Po 30 cyklech zhubl 20 kilogramů, kůži na krku měl naprosto spálenou, ztratil chuť i sliny. Neustále zvracel.

Puding pod slunečníkem

„Miluju slunce, vodu, steaky, ale nic z toho jsem nemohl. Živil jsem se kojeneckou stravou, postupně přidával pudingy. Ty jsem si vařil do zásoby, nosil si je v zavařovacích lahvích. V parném létě jsem seděl v bazénku pod slunečníkem s ovázaným krkem a jedl kašičky,“ vzpomíná na praktické problémy po ozařování Zdeněk.  Postupně přidával omáčky, ale rýži vdechoval, knedlíky mu slepovaly krk.  

Přicházela strašná bolest

„Když jsem se rychleji pohnul nebo zaklonil hlavu, stočila se mi dolní čelist doleva a cítil jsem neskutečnou bolest. Jíst pevnou stravu jsem nemohl vůbec. Zbylé zuby mi po ozařování vypadávaly, necitlivý jazyk mi neustále zajížděl do prázdných míst v ústech,“ popisuje pro zdravého člověka těžko představitelné chvíle.

Po šesti letech konečně změna

Tak pacient žil pět let, protože ústní dutina se po operaci a ozařování musela pořádně zhojit. Bolest v čelisti a její posun do strany se ale stále zhoršovaly. „Bývalá manželka pracuje na Stomatologické klinice Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a domluvila mi konzultaci. Lékaři mě okamžitě přijali do péče, provedli potřebná vyšetření a zvážili všechny možnosti zákroku (štěpy ze stehenní kosti, implantáty),“ vypráví Zdeněk.

Absolvoval konzultace a dostal čas na rozmyšlenou. Takový zákrok je finančně velice nákladný a je třeba, aby byl pacient pevně rozhodnutý léčbu podstoupit.  „Ano, chtěl jsem mít čelist, kousat, mluvit, žít jako ostatní,“ dodává ke své situaci Zdeněk.

Tříhodinová operace a návrat do života

Předloni na jaře tříhodinová operace proběhla. A dopadla skvěle! Zdeněk má umělou čelist a zubní implantáty. „Vím, jak cvičit s jazykem, kromě pooperačních jizev a malé prohlubně na tváři není příliš patrné, co mám za sebou, ačkoli mi chybí mimo jiné celá lícní kost. A to vše díky neskutečné šikovnosti, péči a ochotě lékařů, se kterými jsem se setkal. Nikdy nepřestanu být vděčný,“ uzavírá Zdeněk.

Nemocnice příběhů pomáhá…

Příběh Zdeňka Nekoly je součástí projektu Nemocnice příběhů, který vznikl a pokračuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Na autentických osudech a osobních zpovědích pacientů, lékařů a dalších lidí, kterým se život osudově propojil s VFN, se snaží dodat naději. Všem, kdo potřebují pomoc, léčbu a důvěru. Více příběhů najdete ZDE.

VIDEO: Nová léčebná látka má v boji proti rakovině velké šance, míní český expert

Video
Video se připravuje ...

Nová léčebná látka má v boji proti rakovině velké šance, míní český expert Blesk TV