Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vendula (36) snědla borůvky a parazit jí zlikvidoval játra! Tasemnice „pracuje“ nenápadně, varuje primář

Autor: red - 
6. června 2019
05:25

Borůvky a lesní plody, které nejsou dobře tepelně ošetřeny či umyty, mohou být kontaminovány vajíčky nebezpečné liščí tasemnice! Ta agresivně napadá lidská játra a po letech může člověka i zabít. Právě ve Slezské nemocnici v Opavě, kde včera probíhala už čtvrtá Blesk Ordinace, se s touto naštěstí vzácnou nemocí léčí několik pacientů. Vendula Černá (36) s liščí tasemnicí žila několik let a parazit jí poničil 90 % jater.

 

Byla první pacientkou, u které opavští lékaři nemoc odhalili a pacientce zachránili život transplantací jater. „Nepozorovala jsem na sobě žádné příznaky. Až jsem si nahmatala bouli v oblasti jater a měla pocit nafouknutého břicha,“ řekla Vendula Černá.

Život jí zachránila transplantace jater

Primář infekčního oddělení nasadil pacientce správný lék. „Rodina byla v šoku, ale všichni jsme doufali, že po resekci (odříznutí) části jater budu dál normálně žít. Bohužel se zjistilo, že můj nález již není možné operovat a v dubnu jsem byla zařazena do transplantačního programu,“ popsala nejhorší chvíle života paní Vendula. Navíc dostala strach o své malé děti, které přivedla na svět v době, kdy již byla zřejmě nemocná. „Doma mám osmileté a dvouleté dítě. Preventivně jsme je nechali vyšetřit, ale člověk není přenašečem a děti jsou naštěstí zdravé,“ dodala Černá.

Transplantace jater se dočkala v květnu 2018, druhá pacientka loni v  prosinci. Obě dnes žijí normální život, jen léky je budou provázet dlouhodobě.

Játra likviduje nepozorovaně

Liščí tasemnice se zprvu projevuje jako nádor jater. „Tasemnice liščí játra likviduje opravdu pomalu. V literatuře se uvádí 5 až 15 let. V počátečních stadiích bývá bezpříznaková a ani na ultrazvuku nemusí být nemoc patrná. V  drtivé většině je lokalizována v játrech, ale mohou být postiženy plíce, mozek a řada dalších orgánů,“ popsal děsivou skutečnost primář infekčního oddělení MUDr. Petr Kümpel.

Blesk Ordinace pokračuje!

Kam příště? 

Svou pouť po českých a moravských městech završí projekt prevence s Blesk Ordinací 12. 6. na Karlově náměstí v Praze.

VIDEO: Eva prodělala klíšťovou encefalitidu: V noci mě brní nohy, po sportu bolí hlava

  

Video  Eva prodělala klíšťovou encefalitidu: V noci mě brní nohy, po sportu bolí hlava  - Daniel Vitouš
Video se připravuje ...

 

 

covampotom ( 8. června 2019 16:35 )

Říkám to manželce pořád, nežer ty borůvky, chčijou na ně medvědí . Konečně si dala trochu říct a nosí je své mamince .

jetuslunicko ( 6. června 2019 13:22 )

Ona hlavně ta vyšetření jsou drahá. Mnohdy Vás spíše nazvou hypochondrem, kdybyste jim říkala, že chcete více vyšetřit u specialisty. Je to opravdu o štěstí a náhodě, dokud nemáme problémy, bereme zdraví jako samozřejmost.

smradlavamakrela ( 6. června 2019 13:19 )

V lese žerte jen plody co jsou vysoko ,ty níže pozbirané až doma ( umyté).

dajanca ( 6. června 2019 10:48 )

Paní měla smůlu. Určitě každá z nás si něco v lese utrhla, jahody, maliny, borůvky, ostružiny. Málokteří si je umyjeme. Tato tasemnice je velice vzácná a nákaza nemá rychlý průběh. Paní musela mít nějaké zdravotní problémy, ale na parazitologické vyšetření se nemyslí a doktora nenapadne.

jetuslunicko ( 6. června 2019 10:42 )

asi tak, prostě to bychom nesměli za chvíli vůbec nic, vše sterilizovat.... a zase se stejně vše obrací k tomu, že dnešní děti nemají právě imunitu, protože to jsou vlastně "skleníkové, dezinfikované" děti !! NEBYLO NAD vesnický život na dvorku společně s domácími zvířaty, minimum alergií, spokojené bez tabletů a mobilů vysmáté děti, hrát si a obyčejně chodit do lesa, válet kotrmelce v trávě atd.. dnes všude číhá nebezpečí !! A NET JE TOHO PLNÝ, MAMINKY ŠÍLÍ, virtuální svět podporován na 200%, dnes mladí se naživo neseznamují, ale instagramují

Zobrazit celou diskusi