Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Parazit z borůvek paní Vendule sežral játra! Kvůli liščí tasemnici musela pod kudlu

Autor: Pavel Ryšlink - 
11. srpna 2018
15:00

V životě už ani já, ani moje rodina, nesníme syrovou borůvku! Tak se zařekla Vendula Černá (35), máma dvou dětí. Má pro to dobrý důvod – nejspíš právě z modrých bobulek se nakazila zákeřnou liščí tasemnicí, která jí zničila játra!

Paní Černá začíná žít nový život. Podstoupila transplantaci jater a do konce života bude užívat léky. Alarmující je, že v opavském špitále leží další čtyři pacienti, kteří jsou zmíněným parazitem nakaženi! Jeho zákeřnost je v tom, že může v játrech, ale i v plicích či mozku, růst třeba 15 let a nakažený nepozoruje žádné příznaky! „Až před loňskými Vánocemi jsem si nahmatala bouli v oblasti jater a měla pocit nafouknutého břicha. Proto jsem se vydala k lékařce,“ řekla Blesku Vendula Černá.

V nemocnici se dozvěděla děsivou diagnózu. „Rodina byla v šoku, ale všichni jsme věřili, že bude stačit odříznout jen část jater a pak budu normálně žít. Bohužel se ale zjistilo, že můj nález už nelze operovat, a v dubnu jsem byla zařazena do transplantačního programu,“ popsala žena chvíle, které by ze svého života nejraději vymazala.

V květnu podstoupila žena úspěšnou transplantaci jater. „Jsem ráda, že jsem dostala šanci žít dál,“ řekla Blesku s tím, že větší strach než o sebe měla o své malé děti, které přivedla na svět v době, kdy už pravděpodobně byla infekčním parazitem nakažená. „Preventivně jsme je nechali vyšetřit, zda infekci nemají také. Ale člověk není přenašečem této nemoci a děti jsou naštěstí zdravé,“ prozradila.

Krví do jater

Do těla člověka se parazit většinou dostane po snědení neomytého ovoce, především lesního. V lidském těle se nepatrné vajíčko tasemnice dostane krví do jater. Tam se tasemnice usadí a začne v játrech dělat dutinku, která se postupně zvětšuje.

Tepelně upravovat

Vajíčka liščí tasemnice spolehlivě zabíjí teploty mezi 60 až 80 °C, proto je dobré lesní plody tepelně zpracovat. Pokud je lidé chtějí jíst čerstvé, doporučují lékaři sbírat ty výše umístěné a důkladně je před požitím umýt.

Liščí trus a vítr

Na počátku nákazy je nemocná liška. Ta v trusu vyloučí kvanta vajíček, která po zaschnutí trusu vítr roznese po okolí. Na borůvkách, na malinách a na dalších plodech pak čekají na nové hostitele. Přenášena však nemusí být jen na lesních plodech, ale i vodou v potocích a přenašeči mohou být i psi a kočky.

Jako nádor

„Přestože jde o infekční nemoc, chová se jako nádor, je nebezpečná jako nádor a od nádoru se zpočátku kromě serologického vyšetření nedá odlišit,“ řekl primář infekčního oddělení Petr Kümpel. Na chorobu se bohužel často přijde až v pozdním stadiu.

Je to měchožil

Měchožil bublinatý (Echinococcus multilocularis), též měchožil větvený či tasemnice liščí, je drobná, 1 – 5 mm dlouhá, tasemnice, která parazituje ve střevě lišek obecných a polárních, případně jiných psovitých šelem. V orgánech mezihostitele, primárně v játrech, vytváří mnohočetné cysty zvané alveokoky. Onemocnění člověka, které tímto způsobuje, končí bez léčby téměř vždy fatální.

jasnovidec01 ( 6. června 2019 14:37 )

Začala sezona borůvek ,tak nějak se sběrači musí strašit aby nelezli do lesa

Zobrazit celou diskusi