Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Rakovina plic ročně zabije 5400 Čechů! Pomoci má speciální vyšetření! Kolik životů zachrání?

Autor: Iva Dvořáková - 
31. května 2019
05:00

Na rakovinu plic ročně v Česku zemře 5 400 lidí. Patří jí tak smutné prvenství mezi všemi nádory vůbec. Zhruba 90 % ze všech pacientů, kteří mají plicní rakovinu, jsou kuřáci. Onemocnět zhoubným plicním nádorem může ale i nekuřák.

„Rakovina plic je onemocnění vznikající na úrovni genové poruchy, které organismus není schopen opravit. Největší vliv na vznik této nemoci má samozřejmě kouření, ale to neznamená, že nekuřák onemocnět nemůže,“ vysvětluje profesor MUDr. Luboš Petruželka, CSc., přednosta Onkologické kliniky 1. LF UK, VFN.

„Je však pravda, že rakovina plic u nekuřáků se vyskytuje významně méně a také se ukazuje, že je to patrně odlišné onemocnění než rakovina kuřáků,“ tvrdí Petruželka.

Rizikové faktory (vyjma kouření)

• špatný životní styl (konzumace tučných jídel, nedostatkem pohybu)

• alkohol a stres

• nebezpečné látky, se kterými přichází do styku některé profese (azbest, berylium, nikl)

• výfukové zplodiny, smog

• dědičnost

Léčba šitá na míru

Řada nemocných by mohla žít kvalitní život, bez známek nemoci, delší o měsíce až roky, pokud by včas dostali moderní personalizovanou léčbu – tedy léčbu »šitou na míru«. Jde o léky, které jsou cílené na specifické struktury nádorů. Na rozdíl od klasické chemoterapie nebo ozařování má tato léčba méně vedlejších účinků a u správně vybraných pacientů je účinnější. Bohužel ve velké většině případů je rakovina plic odhalena až v pokročilém stadiu, kdy už není možné kompletní odstranění nádoru.

Nový projekt prevence připraven

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice připravuje nový projekt, v rámci kterého by se procenta uzdravených pacientů mohla navýšit tak, jako v případě karcinomu prsu. Preventivním celoplošným screeningem, tedy vyšetřením počítačovou tomografií, by se mohlo v Česku zabránit ročně okolo 205 úmrtí.

bude zaměřený především na lidi ve věku 55 až 75 se silnou kuřáckou zátěží. Jelikož však v posledních letech přibylo případů rakoviny i u těch pacientů, kteří s kouřením přestali, týká se projekt i jich.

Podle dosavadních studií totiž případy karcinomu rostou právě u bývalých dlouhodobých kuřáků. Studie je připravena a záleží už jen na tom, jak dopadnou jednání na ministerstvu zdravotnictví a s plátci. Vše by mohlo začít zhruba do roka. Podle vedení nemocnice by bylo ideální, kdyby projekt od začátku probíhal minimálně na třech zdravotnických pracovištích.

Víte, že…

… riziko kuřáků onemocnět plicní rakovinou stoupá oproti nekuřákům až pětadvacetkrát?

… karcinom plic ve světě zodpovědný za 1 z 5 úmrtí na rakovinu? Nejvíce zasahuje lidi mezi 65.– 69. rokem věku a častěji muže než ženy.

… rakovinou plic v Česku ročně onemocní na 6700 lidí? Do pěti let 80 procent z nich zemře, nemoc se totiž u většiny zjistí v posledním stadiu.

Vyšetření pod dohledem Slezské nemocnice i Modrého kódu

Opava volá: Přijďte do Blesk Ordinace

Středa, 5. 6. 12-18 hodin Horní náměstí

 Obyvatelé Opavy a všichni z okolí jsou srdečně zváni do vyšetřovacích stanů a poraden, které pro vás připravili lékaři ze Slezské nemocnice a deník Blesk. Kromě obvyklých vyšetření znamének, plic, zraku, tlaku a cukru v krvi tu najdete lékové poradenství, poradnu proti kouření, prevenci civilizačních chorob, laktační a gynekologickou poradnu a další.

Za vyšetření atraktivní výhry

Každý návštěvník obdrží při vstupu Kartu pacienta, a pokud absolvuje doporučená vyšetření, může se zúčastnit tomboly o praktické a zajímavé ceny.

Odpočinek v Blesk zóně

Připojit se na internet, dát si kávu a přečíst si Blesk, získat zajímavé publikace mohou návštěvníci v odpočinkové zóně. Pro děti je připraven skákací hrad, soutěže a malování na obličej.

Pod dohledem chirurga

Partonem opavské Blesk Ordinace je herec Petr Buchta alias chirurg Kamil Prchlík z Modrého kódu. Rozpovídá se o zákulisí natáčení, prozradí i něco na sebe při rozhovoru s moderátorkou Evou Decastelo. Najdete ho tedy na jevišti i ve stánku Českého červeného kříže, kde můžete získat jeho autogram.

VIDEO: Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy

Video  Ministr Vojtěch: Češi málo chodí na preventivní prohlídky, nedodržují léčebné postupy  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

vaber ( 3. června 2019 08:57 )

podle pomatené představy doktorů kterou vnucují lidem ,když všechny rakoviny odhalí včas nezemře nikdo, ale pravda je, že jim jde o přísun peněz z vyšetření , protože vyšetřují stále dokola a dokola a metod léčení je žalostně málo a účiné žádné

Zobrazit celou diskusi