Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rakovina plic ročně zabije 5400 Čechů! I proto, že zpočátku nebolí! Hrozí nemoc i vám?

Autor: Olga Nedbálková, Iva Dvořáková - 
27. května 2019
09:14

Bojíme se slyšet pravdu. A proto umíráme! Rakovinou plic onemocní téměř 7 000 lidí ročně, 85 procent ale přijde k lékaři pozdě. Jednou z příčin je podceňování příznaků a strach z potvrzení této diagnózy. 

A taky fakt, že rakovina plic v počátečním stadiu nebolí. Pět let od diagnózy přežije v pokročilém stadiu jen 16 procent, včasné odhalení ale výrazně zvyšuje šanci na přežití, vyléčit lze až 70 procent pacientů.

Odborníci se shodují v tom, že pravidelná preventivní vyšetření počítačovou tomografií by mohla úmrtnost snížit, a navrhují ji zavést pro kuřáky i bývalé kuřáky od 45 do 75 let. Mezi nádory je rakovina plic však stále nejčastější příčinou smrti. Ročně jí podlehne 5400 Čechů.

Úmrtnost na rakovinu střev klesá

To, že prevence má zásadní vliv na záchranu života, je jasně vidět například u rakoviny tlustého střeva. Od devadesátých let úmrtnost klesla o celých 40 %. Důvod? Zavedení screeningového programu pro pacienty nad 50 let. Pokud je totiž nemoc zachycena v prvním stadiu, přežije celých 86 procent pacientů.

Příručka ZDARMA

V dnešním tištěném Blesku najdete ZDARMA příručku Plíce a střeva s radami a návody, jak tyto dva zabijáky odhalit včas. Uvnitř najdete i test, zda nemoc plic hrozí také vám. A tím zvýšit svou šanci je porazit.

Vše o rakovině plic a střev dnes v tištěném Blesku. Vše o rakovině plic a střev dnes v tištěném Blesku. | archiv

Blesk Ordinace pomůže v Olomouci

Už v úterý na vás navíc na Horním náměstí v Olomouci čeká od 12 do 18 hodin Blesk Ordinace. Vojenská nemocnice Olomouc je v pořadí již třetí nemocnicí, která se rozhodla zapojit a nabídnout pomocnou ruku. Využijte nabídky profesionálů, přijďte se nechat vyšetřit a zvyšte své šance na zdravý život.

Co vás čeká?

Vyšetření mateřských znamének

Vyšetření diabetu

Vyšetření tlaku

Poradna pro zdravý životní styl

Poradna pro léčbu závislostí a duševního zdraví

Poradna rakoviny tlustého střeva

Poradna užívání léků ARO – vojenská nemocnice

VIDEO: Blesk Ordinace zavítala i do Hradce Králové

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

agfor ( 27. května 2019 15:53 )

Je jedno na co člověk zemře, jestli to je kouření nebo odpadky, které k nám dovážejí z Polska a celé EU, včetně Babišovských hnusů.

Zobrazit celou diskusi