Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Blesk Ordinace léčila tentokrát v Hradci: V dešti pršely cenné rady

Autor: Jitka Pecharová - 
23. května 2019
05:20

V pořadí druhou zastávku měla ve středu Blesk Ordinace. Po Českých Budějovicích se utábořila na Masarykově náměstí v Hradci Králové, kde pacientům nabízeli vyšetření a rady lékaři zdejší fakultní nemocnice. A zájem byl velký!

„Je stále málo lidí, kteří dbají na preventivní vyšetření, a když přijdou k lékaři, tak už je někdy pozdě. Pokud tedy tato akce přispěje ke zlepšení, budeme rádi,“ řekl Vladimír Palička, ředitel jednoho z největších špitálů nejen ve východních Čechách, ale v celé republice. Do Blesk Ordinace, jejímž generálním partnerem je pojišťovna VZP, proto »propůjčil« na dvě desítky zdravotníků z hradecké nemocnice.

Od 12 do 18 hodin odborníci zdarma nabízeli ve stanech vyšetření mateřských znamének, zraku, plic, tlaku, poradnu srdečního selhání, správné hygieny chrupu, očkování, správné hygieny rukou, odvykání kouření, užívání léků a rady s chrápáním. K dispozici bylo i mamocentrum a stánek, kam si lidé mohli jít pro rady k praktickému lékaři. Zájemci sem přicházeli už hodinu před otevřením a na některá vyšetření stáli fronty. Neodradil je ani silný a vytrvalý déšť.

Fikrovi z Hradecka: Co s chrápáním?

Poradnu s chrápáním uvítali mezi nabízenými službami v jednotlivých stanech Blesk Ordinace manželé Jiřina (62) a Josef (67) Fikrovi z Hradecka. Ti se jím budí navzájem a ani špunty do uší bohužel nepomáhají. „Pan doktor nám vysvětlil, že se tento problém týká vysokého tlaku, který manžel má a léčí se s ním. A u mě je to zřejmě psychický problém z přetížení,“ řekla Jiřina Fikrová.

Vlaďka z Jaroměře: Dodali jste mi odvahu

Do Blesk Ordinace se vydala Vladislava Adámková (63) z Jaroměře na Náchodsku. Důvod? Podezřelá piha. „Když jsem byla mladá, tak jsem se při opalování spálila na břiše, měla jsem tam puchýřek a po dalších asi 25 letech se mi udělala na tom místě piha. Měla jsem strach jít k lékaři. Když jsem si přečetla v Blesku o té akci, nějak jsem se odhodlala,“ řekla Vlaďka po vyšetření, které ji naštěstí naladilo do pozitivní nálady. „Nic to prý není, ale paní doktorka mi doporučila odstranění,“ prozradila pacientka Blesk Ordinace.

Karel z Černilova: Stihl dvě vyšetření

Návštěva Blesk Ordinace splnila svůj účel v případě Karla Hlaváče (59) z Černilova na Hradecku. Ve stánku pro vyšetření zraku zjistil, že na jedno oko začíná mít problémy s viděním na dálku a zřejmě bude potřebovat brýle. Také si při té příležitosti nechal vyšetřit znaménko na ruce, které má od narození. „Uklidnili mě, že to nic není,“ řekl při odchodu z mobilní poradny Karel Hlaváč.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi