„Byla jsem druhý den po bodnutí v Městské nemocnici v Ostravě u kožní lékařky, ta mi ale doporučila jen fenistil a dala mi radu, abych jela na pohotovost, kdyby se to zhoršilo,“ řekla Martinez, která má na hmyz alergii, je těhotná a navíc je kvůli skolióze páteře a několika operacím odkázána na invalidní vozík.

„Večer se to opravdu zhoršilo, bolest se stupňovala a už jsem vůbec nemohla chodit.“

Jela proto na pohotovost znovu do městské nemocnice, ale přístup sestry a lékaře byl podle ní šokující. „V podstatě mě posílali domů s tím, že banality neřeší. Že jsem těhotná a mám alergii, je vůbec nezajímalo. Doktor se mi na nohu jen podíval. Řekl, že nic nevidí a poslal mě domů. A že nemám zapomenout zaplatit poplatek 90 korun.“

Museli řezat

Další den už noha otekla, a proto se Martinez dostala do rukou lékařů na chirurgické pohotovosti Fakultní nemocnice v Ostravě. Tam už začali jednat. „Ránu rozřízli a vyčistili,“ popsala Martinez.

„Od té doby chodím každý druhý den na převazy, musela jsem brát i antibiotika, protože se v ráně objevila infekční bakterie MRSA,“ dodala. MRSA je odolná bakterie, která se vyskytuje ve zdravotnických zařízeních.

Manžel musel opustit práci

Kvůli převazům a domácí péči musel práci opustit její manžel a rodina, která čeká přírůstek, se tak ocitla i bez peněz. „Stará se o mě, protože vůbec nemůžu chodit, je problém si i dojít na záchod. Nejvíce zatěžující jsou ale převazy,“ říká Martinez, která dostává jen invalidní důchod a příspěvek na péči.

Manžel má jediný přivýdělek jako lektor tanců. „Do nemocnice jezdím každý druhý den na bolestivé převazy. Skoro vždy to jsou dvě, tři, čtyři hodiny čekání,“ dodává Martinez. Vážné komplikace se přitom táhnou už více než měsíc!

Nikdo nic nezanedbal

Podle ní právě přístup sestry a lékaře na pohotovosti ji a jejího muže, který je původem z Dominikánské republiky, kde se před třemi lety seznámili, dostal do tak svízelné situace. „Pomoci se nikde nedá dovolat,“ stěžuje si Martinez. „Podali jsme i trestní oznámení, policisté ale případ odložili.“ Na chování lékaře i sestry podala stížnost ombudsmanovi nemocnice.

Na stížnost zareagoval dopisem ombudsman Městské nemocnice Ostrava Václav Polok. „Naši lékaři v rámci odborného léčebného postupu nikterak a v ničem nepochybili a lékařskou péči ve vašem případě nezanedbali,“ popisuje ve vyjádření ombudsman Václav Polok.

Čekají ji ještě dva měsíce

Zmiňuje také, že lékařka na kožním oddělení Veronice Martinez nabídla krátkodobou hospitalizaci a hlubší ošetření rány. To však Martinez popírá. „O žádné hospitalizaci jsme s lékařkou v žádném případě nemluvily.“

Veronice Martinez tak zbylo jen trápení, které bude ještě minimálně dva měsíce pokračovat – bolestivé převazy, cestování na invalidním vozíku tramvají do Vítkovické nemocnice a hlavně starost, jak bude jejich situace vypadat, až se narodí miminko…

Oprava

V článku ze dne 5. 7. 2019 bylo nedopatřením na základě získaných informací mylně uvedeno, že Veronika Martinez Zorrillo byla na pohotovosti ve Fakultní nemocnici Ostrava. Ošetřená však byla v Městské nemocnici Ostrava. Za chybu se redakce omlouvá.

VIDEO: Vosí a včelí píchnutí: Jak dítěti pomoci a kdy volat doktora.

Video
Video se připravuje ...

Vosí a včelí píchnutí: Jak dítěti pomoci a kdy volat doktora. Supermámy/Jiří Sládeček