Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nebezpečná past na dovolenkáře: Tetování hennou může znetvořit na celý život!

Autor: shp - 
27. července 2019
12:21

Konečně je tu léto, počasí nám přeje a všichni se již těší na zaslouženou dovolenou. Výlety do turistických rájů však skrývají mnohé záludnosti. Tentokrát však nebude řeč o podvodném ubytování, skrytých poplatcích při nakupování letenek ani lapcích číhajících v hojně navštěvovaných destinacích. Tato nebezpečná turistická past vás ale může zjizvit na celý život!

Egypt, Španělsko, Bali, Maroko nebo Tanzanie. Co mají tyto lokality společného? Jistě to, že jde o žádané turistické destinace, ve kterých není nouze o krásné počasí, vysoké teploty ani o spoustu lákavých atrakcí pro dovolenkáře. Jedna z nich je však velmi nebezpečná, i když vypadá zdánlivě nevinně. Tetování hennou, které slibuje dočasnou vizuální ozdobu těla, může zjizvit člověka na celý život. Přírodní henna není nebezpečná. To ale neplatí pro tmavou směs, kterou někteří „umělci“ při tetování turistů používají.

Hrozbou je barvivo

Jde o tzv. černou hennu, do níž jsou přidávána nebezpečná barviva. Těmi je docílena výrazně tmavá barva. „Barviva, přidávaná do henny, jsou známá tím, že způsobují těžké alergické reakce. Příznaky se objevují po několika (3-12) dnech. Tyto alergické reakce mohou způsobit svědění, zčervenání kůže, vznik pigmentových skvrn nebo změny barvy kůže, puchýře i strupy,“ uvedla Krajská hygienická stanice Středočeského kraje.

Někdo se může stát trvale přecitlivělým na tyto látky a může u něho dojít k rozvoji alergické kontaktní dermatitidy. Jednou získaná přecitlivělost je celoživotní. Vzhledem k tomu, že se tyto alergeny nacházejí i v dalších výrobcích, jako je pryž (guma), oblečení, obuv a barvy na vlasy, mohou i tyto výrobky spustit alergickou reakci,“ dodali ve varování hygienici. Přidali také jednoduché doporučení: „Nejlepší rada zní - vyhněte se malování černou hennou!“ Několik reálných odstrašujících příkladů jasně ilustruje proč.

Čtyřletý Čech skončil v bolestech

Teprve čtyřletý Čech Kája Absolon se nechal „potetovat“ v Egyptě. Alergická reakce na sebe nenechala dlouho čekat. „Po návratu domů Kájíkovi vystoupala teplota téměř ke čtyřicítce a kůže byla zarudlá. Hned druhý den jsme šli k dětské lékařce a ta okamžitě nasadila antibiotika. Další den se synův stav prudce zhoršil. Rána začala mokvat a pediatrička nás poslala do nemocnice. Zde lékařka nasadila mast a obklady,“ řekla Blesku maminka Jana.

Stejně špatně dopadla i Britka Sophie Alisová (22), když se vydala na dovolenou do Egypta. Také v jejím případě na sebe reakce nenechala dlouho čekat. „Během několika dní začala mít potíže. Otekly jí ruce a naskákaly puchýře. Protože druhý den měla letět domů, vzali jsme ji do lékárny, kde dostala prášek a nakrémovali jí a obvázali ruce,“ řekla anglickému Daily Mailu Sophiina maminka Wendy (56). Bolesti, které Sophie zažila, byly prý nepopsatelné a nesnesitelné.

Ptejte se na složení henny

S ošklivou jizvou skončil i James Colley (18) na řeckém ostrově Zakynthos. Poblázněn fanouškovstvím si chtěl nechat udělat „tetování“ na obličeji jako má boxerská legenda Mike Tyson (52). I když se tvar podařilo dobře napodobit, výsledek byl stejný, jako kdyby mu Tyson jednu natáhl. Mladíkovi „potetované“ místo nateklo a skončil v děsivých bolestech. Dobře si proto rozmyslete, než si malování hennou necháte udělat. A pokud do toho i přes rizika chcete jít, zjistěte si složení látky, kterou si necháváte na tělo nanést. Zdravotní komplikace totiž mohou být opravdu vážné.

iFender ( 27. července 2019 22:42 )

Jak je libo,mili dovolenkari!!

dylina ( 27. července 2019 19:10 )

Dominika je prý také pokérovaná-na zadku má slavíka v letu.

dylina ( 27. července 2019 19:05 )

Připadají mi jako ty hovádka boží...,potetovat ucho,aby je rozeznali ve stádu.

jnnpetr ( 27. července 2019 16:12 )

-----------
Najítt n;ahe 18+zeny ve vaší oblasti na toto :

rhapsody ( 27. července 2019 15:58 )

Jo, tak ctyrlety Kaja "se nechal" potetovat...Za tak male dite snad rozhoduje jeste matka, ne? Bych ji to osetreni v nemocnici nechala zaplatit zrude...

Zobrazit celou diskusi