Návrh našeho domu dělala moje kamarádka architektka Markéta Tesaříková, já jsem s ní na jeho studii spolupracovala,“ říká na úvod Gábina Hámová, manželka Aleše Hámy. Původně studovaná scénografka, dnes se však věnuje interiérovému designu a navrhuje byty pro klienty. O svém domě měli manželé poměrně jasnou představu už od začátku.

„Domluvili jsme se na tom, že nám bude vyhovovat malý dům, který by bylo v případě potřeby možné dostavět,“ vysvětluje Aleš. Nad schodištěm byl proto ve studii navržen světlík, kterým může v budoucnosti vést schodiště do dalšího, přistavěného patra, na které je stávající střecha již připravena. Dům stojí na rozlehlé parcele rodičů, která je dnes rozdělena na dvě části.

Vzhledem k tomu, že je pozemek v relativně strmém svahu, bylo zde nutné vytvořit několik úrovní, aby bylo možné se na zahradě pohodlně pohybovat a obývat ji. Část svahu proto nechali Aleš s Gábinou vybagrovat a zpevnit zdí z cihel, které mají díky technologii ostaření romantický vzhled. Materiálem pro stavbu samotného domu se pak stal beton. „Náklady na energie při provozu domácnosti jsou stále dražší a dražší, proto jsme uvažovali i s ohledem na budoucnost a chtěli energeticky úsporný dům. Zpočátku jsme tak přemýšleli i o dřevostavbě,“ popisuje Aleš Háma.

TIP NA VIDEO: Podívejte se, jak bydlí herečka Veronika Jelínková.

Video
Video se připravuje ...

 Blesk pro ženy/Filip Kopecký

Ve finále se manželé rozhodli dům postavit z liaporových tvárnic, ve kterých je izolace již vložená. „Jsou tak dokonale termoizolační a navíc se s nimi dá pracovat i v zimním období, protože se k sobě jen lepí,“ vzpomíná Aleš na podzim, kdy začínali poměrně netypicky se stavbou domu.

A když už dům z betonových tvárnic, zvolili si Gábina s Alešem také stropy z pohledového betonu. Ty se pak staly výrazným prvkem celého domu, když je ještě navíc doplnila dřevěná průmyslová mozaika na podlaze. „Máme rádi přirozené přírodní materiály,“ pochvaluje si kombinaci Aleš. Dřevěný obklad se objevuje také na schodišti, kde je zkombinován se skleněnými tabulemi místo zábradlí a navazuje na černou podlahu z taveného čediče.

V přízemí mají Aleš i Gábina každý svoji vlastní pracovnu, ze kterých je možný přímý přístup do zahrady k jezírku. „Ta Alešova každopádně vypadá jako pokoj teenagera,“ směje se Gábina. A opravdu – místnost, kde má oblíbený herec a moderátor svoji „trucovnu“, je celá polepená plakáty.

Zbytek domu je ovšem elegantní a praktický. V přízemí ještě najdeme koupelnu s prádelnou a garáž a dalším, sice nečekaným, zato velice užitečným prvkem je tady malý nákladní výtah. „Dopravujeme v něm těžké nákupy do patra a prádlo na vyprání do přízemní prádelny,“ vysvětluje Gábina a se smíchem vzpomíná, jak do něho chtěl Aleš zkusit naložit i své dva malé syny. „Ale to jsem mu raději rozmluvila.“ Děti pak mají pokoj v patře. Každý z nich měl dříve svůj samostatný pokoj, menší syn jej měl spojený s ložnicí rodičů. Drobnou přestavbou se jejich pokoje sloučily.

Z ložnice obyvatelé domu vyjdou přímo do velkého obytného prostoru, který tvoří obývací pokoj spolu s jídelním koutem a navazující kuchyní. Ta se sice zdá na první pohled relativně malá, ale pojme vše důležité, co do dobře vybavené kuchyně patří. Navíc má přímo nad kuchyňskou linkou dlouhé okno s výhledem do zahrady, takže je možné se při vaření kochat pohledem na přírodu.

Také z obývacího pokoje i jídelního koutu je pak možné přímo vyjít na zahradu velkým francouzským oknem.

To je zejména v létě velice praktické a navíc pohodlné, protože venkovní terasu přiléhající k domu rodina často využívá. „Zahrada je Alešovou radostí, práci na ní si užívá a pořád něco zvelebuje a vymýšlí,“ usmívá se Gábina.

„Máme to tak trochu rozdělené – já se realizuji zejména uvnitř domu a Aleš se stará o to, abychom to měli krásné i venku.“

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Blesk Bydlení. Aktuální číslo časopisu Bydlení najdete na novinových stáncích. Nebo si ho můžete koupit v našem iKiosku ZDE.

Fotogalerie
17 fotografií

Článek vznikl ve spolupráci s časopisem Blesk Bydlení. Aktuální číslo časopisu Bydlení najdete na novinových stáncích. Nebo si ho můžete koupit v našem iKiosku ZDE.

Autor: red