Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Nejsem loutka.“ Kalouskova favorita ze zámku v souboji s Pospíšilem podpořil i kníže

Autor: simao - 
29. června 2019
17:21

Jiří Pospíšil bude mít na podzim při volbě předsedy TOP 09 dle všeho silnou konkurenci. Stejně jako předseda poslaneckého klubu Topky Miroslav Kalousek mu přitom i jeho favorit na nového šéfa Tomáš Czernin vytýká, že nelze být europoslancem v Bruselu a předsedou na plný úvazek. Czernin, který chce v Topce navázat na otce zakladatele Kalouska s Karlem Schwarzenbergem, by se mohl stát dalším šlechticem v čele strany, kterou by rád vytáhl z balancování kolem 5 procent.

Bude pouhou Kalouskovou loutkou? To senátor Tomáš Czernin odmítá. „Takové výhrady určitě nebudou, protože všichni dobře vědí, jaký jsem a že jsem nikdy ničí loutkou nebyl, a také vidí, že se zabývám jinými problémy než Miroslav Kalousek,“ řekl pro novinky.cz.

Podpora od Kalouska i Schwarzenberga

Právě Kalousek se však netají tím, že Czernin je pro něj lepší volbou, než současný předseda Jiří Pospíšil. A tak to v Topce nadále bublá a vře.

„Bude to úspěšný předseda úspěšné parlamentní strany,“ věří Kalousek a Czernina hájí: „Tomáš je členem TOP 09 od jejího vzniku. Její hodnoty má nejen ve svém srdci, ale plně je garantuje svým obdivuhodným životním příběhem. Plně mu důvěřuji a jsem připraven mu být zcela k dispozici.“

A na stranu Czernina, knížete ze zámku Dymokury, se postavil i Karel Schwarzenberg. „Tomáše Czernina znám od jeho mládí a směle mohu tvrdit, že za jeho charakter ručím. Svědčí pro něj jeho obliba ve vlastním kraji. Přesvědčivě si tam odpracoval svůj senátorský mandát a stal se velmi respektovanou osobností. Je to člověk, který mě nikdy nezklamal a za kterého bych opravdu dal ruku do ohně,“ uvedl na sociální síti. 

Souboj v Topce

Že má Pospíšil konkurenta, to kníže kvituje. „Vlastně se tím stáváme normální stranou, jak je v Evropě zvykem. Konečně doháníme vývoj, který se v jiných stranách dávno odehrál. Když se na oba kandidáty podívám, je jisté, že má Jiří Pospíšil velké zásluhy na tom, že obnovil naše spojenectví se STAN, které, jak doufám, bude i nadále pokračovat. Ale bohužel se nerozhodl, jestli chce působit v Praze nebo v Bruselu. Obojí zároveň, jak jsem mu marně svého času jasně říkal, není možné dělat úspěšně a poctivě. Výsledek tudíž je, že se mu postavil jiný kandidát. V této volbě nepůjde o tyto dvě osobnosti, nýbrž půjde o zásadní směřování naší strany a jsem zvědav, který z kandidátů představí koncepci, která nás posune dopředu, příliš dlouho jsme stagnovali,“ míní Schwarzenberg.

Czernin, celým jménem, Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav hrabě Czernin, míní, že čas ke kandidatuře „uzrál“. TOP 09 dle něj začala přicházet o voliče, protože se stala neprůhlednou. Plánuje užší spolupráci se STAN i KDU-ČSL či návrat ke konzervativnímu programu, na kterém TOP 09 vznikla. Chce rovněž vytvořit stínovou vládu vytvořenou z odborníků na různá témata.

Czernin: Kalouska nelze postavit na vedlejší kolej

A přiznává, že Kalousek je mu bližší než Pospíšil. „Miroslav Kalousek je zakladatel strany a otcem ideje naší strany a jeho nelze postavit na vedlejší kolej. Hodlám pokračovat v tom, co Miroslav Kalousek s Karlem Schwarzenbergem vymysleli,“ slibuje Czernin.

Zaměřit by se chtěl i na problémy venkova. „Často nás nálepkují jako stranu pražské kavárny, ale mě moc v kavárně neuvidíte, protože jsem venkovan. A chtěl bych zvednout řadu venkovských témat, která byla celostátně zanedbána, a tak dát lidem na venkově naději, že se o jejich problémy bude někdo zajímat,“ říká Czernin, který při správě svého panství spoléhá na 45 stálých zaměstnanců včetně lesmistra, agronoma a porybného. Jeho synové přitom studují lesnickou fakultu a otci také mohou pomoci.

Video  Kalousek unikl smrti. Promluvil o kolapsu Schwarzenberga i Vánocích s maminkou  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

tempmiwa ( 30. června 2019 12:10 )

Přejít na SpFling.com - skvělé seznamka pro dospělé s inteligentní vyhledávací systém najít sex partnera!

kukuku ( 30. června 2019 08:19 )

Pro mladýho psa 01 v ústavu dnes asi bylo ráno extra krušné, nejspíš se mu zapařily piliny vyplňující velký mozeček.

jajanene ( 30. června 2019 04:41 )

Polibek smrti od Kalouska, nebo je ten člověk taková svi*e, že ho tam Kalousek tlačí. Doporučení, nebo nominace od největšího gaunera v zemi nikomu neprospěje, alespoň mezi slušným publikem.

santikxauz ( 30. června 2019 04:01 )

STOP 09.

hroch1 ( 30. června 2019 01:14 )

Přec cizák je premier.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa