Nepracujte bez písemné smlouvy

I při brigádě rozhodně trvejte na sepsání klasické písemné smlouvy. Podmínky, na kterých se s vámi zaměstnavatel domluví pouze ústně, jako by nebyly. „Myslete na to, že některé společnosti budou chtít využít vaší neznalosti, proto si ohlídejte podepsání dohody o provedení práce či pracovní činnosti před začátkem spolupráce,“ radí personalistka Kateřina Krampera ze společnosti KFC.

Bez smlouvy nemusíte dostat zaplaceno a v případě pracovního úrazu vás zákon neochrání.

Pozor na výběr »dohody«

Brigádníci nejčastěji pracují na dohodu o provedení práce (DPP), či dohodu o pracovní činnosti (DPČ). Tam, kde je měsíční mzda do 10 tisíc korun, je nejvýhodnější DPP. Rozsah práce má stanovený na maximálně 300 hodin ročně u jednoho zaměstnavatele.

Při výdělku nižším než 10 tisíc Kč nemusíte platit zdravotní ani sociální pojištění. Méně výhodná je DPČ, při které se brigádníkům z výplaty odečítají odvody. Odpracovat při ní je možné jen 20 hodin týdně a placení zdravotního a sociálního pojištění se vyhnete, jen pokud je měsíční hrubá mzda nižší než 2500 korun.

Nevěřte slibům o příplatcích

Slibuje vám šéf, že vám minimální mzdu »vytuní« příplatky za práci v noci, přesčasy a svátky? Rozhodně na to nespoléhejte! Pokud pracujete na »dohodu«, nemáte na ně zákonný nárok. Jistotou je pro vás jen sjednaná výše odměny přímo ve smlouvě.

Trvejte na odškodnění za pracovní úraz

I brigádníky chrání v případě pracovního úrazu zákon. Nenechte si namluvit nic jiného, a pokud se při výkonu práce zraníte (opaříte se při prodeji párků v rohlíku, spadne vám na nohu přepravka se zeleninou apod.), zranění hned nahlaste zaměstnavateli a nechte ho zapsat do knihy úrazů. Při návštěvě lékaře si nechte vystavit zprávu a předejte ji zaměstnavateli. „V případě těžšího úrazu máte nárok na stejnou mzdu, jako byste pracovali, v případě lehčího úrazu můžete přejít na lehčí práci bez krácení odměny,“ říká Tomáš Ervín Dombrovský, analytik LMC.

Zkontrolujte si důležité údaje

Než pracovní smlouvu podepíšete, pozorně si ji pročtěte. Zaměřte se přitom na body jako místo výkonu práce, druh práce, rozsah práce a sjednaná odměna, která může být hodinová či měsíční. Bez nich se budete jen těžko domáhat slíbené odměny.

Trvejte na uvedení místa práce

Zkontrolujte si, jestli je ve smlouvě uvedené místo výkonu práce. I když se vám to možná nezdá podstatné, je to vaše ochrana před tím, aby vás šéf posílal pracovat kamkoliv, kde zrovna potřebuje výpomoc (a to i klidně do jiných měst) a nemusel vám proplácet dopravu.

Nenaleťte na lži o minimální mzdě

I pro brigádníky, kteří pracují na některou z dohod, platí minimální mzda. Znamená to, že jejich odměna nesmí být nižší, než je minimální mzda, tedy 79,80 Kč za hodinu.

Neutrácejte za pracovní vybavení

Trvá šéf na tom, abyste v práci využívali svůj mobil nebo vozili zboží svým autem? Nutí vás prodávat v oblečení v barvách firmy, které si ale musíte sami koupit? Určitě se k tomu nenechte nutit, nemá na to nárok.

Neplaťte vstupní poplatek

Nabízí vám někdo skvělou brigádu s úžasnými podmínkami, ale s maličkým háčkem, kterým je několikasetkorunový vstupní poplatek za registraci do systému, související administrativu, materiály nebo poštovné? Tak pozor! Je velká pravděpodobnost, že své peníze zpět nedostanete, stejně jako se nedočkáte slíbeného výdělku.

Nenaleťte na práci na zkoušku

Oblíbeným trikem na prácechtivé brigádníky je především v pohostinství práce na zkoušku. Šéf vám bude tvrdit, že si chce vyzkoušet, jak umíte pracovat. Po pár dnech nebo týdnech vám řekne, že nebyl spokojený a vy se můžete rozloučit s prací i s výplatou. „Rozumná doba práce na zkoušku, pokud vůbec, je pár hodin, jeden den. Rozhodně chtějte písemnou pracovní smlouvu ještě před, nebo během nástupu na první směnu,“ radí Kateřina Krampera z KFC.