Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Demonstranti zaplnili Letnou, zahrál i Klus. A co dál?

Autor: Petr Holec - 
24. června 2019
05:00

Komunisti na Letné pořádali monstrózní vojenské přehlídky a 1. Máje, načež jim odsud lidé v listopadu 1989 pomohli od totalitní moci. Letnou chtěl nedávno zaplnit i islamofob Martin Konvička, který odsud toužil volně přejít do Strakovy akademie. Místo něj nakonec v neděli pražskou „mýtickou“ pláň zaplnili demonstranti proti premiérovi Andreji Babišovi, které sem dostal šéf spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář, nyní pořadatel demonstrací na plný úvazek.

Zběhlý student se lehce opil sám sebou a demonstrace pojal jako závod o počet demonstrantů. Na velkém „finále“ na Letné proto sliboval až 350 tisíc lidí, což se mu nepodařilo. Politika ale není matematika a absolutní čísla nerozhodují: nepopulární vládu nepopulárního lídra složí i desítky tisíc lidí, zatímco populárního lídra nemusí položit ani dvousettisícový dav z Letné. A dobře to ví i Babiš, který Minářovi vzkázal, že se místo jeho Letné v neděli radši zabývá „rebarborovým koláčem“ manželky Moniky.

V politice vždy rozhoduje správný moment a ten zatím zůstává na straně Babiše: nachází se na vrcholu moci, kdy politikům často od vládnutí nepomůže ani „přátelský“ puč armády, jak si nedávno vyzkoušeli v Turecku. Babiš bezprecendetně vyhrál poslední sněmovní volby, když ANO volilo 1,5 milionu lidí, zatímco druhá ODS nemá ani třetinu poslanců. A přes různé kauzy zůstává nejpopulárnějším politikem. V takovém momentě nestačí ani plná Letná a to ani když zde přidají ruku k dílu „obvyklí podezřelí“: Tomáš Klus, Zdeněk Svěrák nebo herci.

A zvlášť, když Babiše drží i prezident Miloš Zeman, který se u nemalé části veřejnosti těší podobné „popularitě“, jen bez Letné. Ostatně právě o něm zde mluvili někteří řečníci a že nešlo o žádný chvalozpěv. Ani to ale nerozhoduje: Babiš se Zemanem na své straně stále mají mlčící většinu lidí. Podobné demonstrace navíc v demokraciích slouží hlavně k tomu, aby vládě vyslaly signál, že v zemi nepanuje vláda jedné strany, i když ta vyhrála demokratické volby. Babiš sice neodstoupí, demonstranti ale přesto částečně uspěli.

Novela zákona o státním zastupitelství, jíž předložila ministryně spravedlnosti Marie Benešová, původně hlavní terč nenávisti „ulice“, totiž splňuje nejen jejich požadavky: zavádí funkční období vedoucích státních žalobců i jejich odvolatelnost pouze v kárném řízení a obsahuje i povinná výběrová řízení. Minářovi a spol. to ale nestačí. „Nesmíme usnout na vavřínech, bude to ještě běh na dlouhou trať,“ vzkázal na Letné Roll s tím, že se pořadatelé demonstrací chtějí „zasadit o lepší budoucnost“.

Těžko říct, co tím myslí. Minář s Rollem dál odmítají vstup do politiky a z dobrého důvodu: jejich předchůdci z výzvy „Děkujeme, odejděte“, kteří na demonstracích v roce 1999 mluvili stejně jako oni, to zkusili. Česká politika nepamatuje podobný volební debakl podpořený předtím tolika demonstranty. Mináře nejspíš pořádaní demonstrací baví víc než studium, nakonec málokterý student v podstatě „vykolejí“ nejen pražské metro jako on. A i Babiš ho určitě sleduje, i když přitom jí rebarborový koláč.

Nekonečné demonstrace ale nejsou „lepší budoucností“, pokud nemají přejít jen v nonstop mejdan s Klusovými ohranými protestsongy. Navíc pak by na Letnou mohli začít jezdit i Babišovi voliči a to už by asi žádný velký mejdan nebyl. Minář říká, že by Babišova demise demonstrace ukončila. To ale není pravda, v menším proti němu totiž demonstruje už dva roky. Minář teď proto musí buď převzít apoň nějakou politickou zodpovědnost, nebo se vrátit do školy. Přinejmenším těch 200 tisíc lidí na Letné mu ale už navždy zůstane v profesionálním životopise.   

anonymi01 ( 27. června 2019 16:55 )

Omlouvám se všem.PÁNUM ZEMANOVI A BABIŠOVI SE ZE SRDCE OMLOUVÁM! JSOU TO SKVĚLÍ POLITICI A DOUFÁM ŽE JEŠTĚ DLOUHO BUDOU.
VAŠE tupá kráva anonym01

luder ( 25. června 2019 10:59 )

Je vidět,, mitapa,
že mladí nepamatují rozkrádačky ODS,T­OP,KDU­...,o­proti tomu jsou Babišovi dotace h...o. A to Babiše nemám rád. Ale tyhle ovce na Letné mě utvrzují že se hodně ,,lidí" nechá opít rohlíkem a přestávají myslet.

la.ma ( 24. června 2019 19:25 )

ty jsi srandovní...i tvůj čokl se ti směje, když lemtáš vodku pod stolem

julianaa ( 24. června 2019 18:46 )

Mádla otec a strýc, byli pravomocně odsouzeni za tunelování.
Mádl, nedostal na dotacích 7 mil., ale kolem 13. Hnus na poblití.

la.ma ( 24. června 2019 18:37 )

co se ti nezdá na babi Basic, je to přece tvůj ročník, ne?
nebejt toho,že starej šašek Rychtařík už včas umřel,
mohl tam taky ex celovat...nebo ex nout

Zobrazit celou diskusi