Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Bez Babiše bude líp!“ Premiér a Benešová čelili dalšímu koordinovanému protestu

Autor: ČTK, tva - 
28. května 2019
19:45

Stovky až tisíce lidí v úterý demonstrovaly v desítkách menších i větších měst po celé zemi proti premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a za nezávislost justice. Tu podle nich ohrožuje nová ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO), což ale předseda vlády i ministryně odmítají. Dva a půl tisíce demonstrantů se podle policie navzdory dešti shromáždily na brněnském Dominikánském náměstí. Asi 500 lidí protestovalo v Ostravě, zhruba 150 v centru Olomouce. Další z demonstrací svolala hnutí Společně pro Brno a Milion chvilek pro demokracii.

Lidé se obávají, že nedávno jmenovaná Benešová má zamezit dalšímu stíhání premiéra v takzvané kauze Čapí hnízdo. „Neprotestujeme proti výsledku voleb, ale proti tomu, že vítěz voleb nerespektuje žádná pravidla a zneužívá moc. Místo aby sloužil naší zemi, slouží jen sám sobě,“ uvedli pořadatelé. Vyzývali k účasti na další demonstraci v Praze plánované na 4. června.

V Brně nechyběli na pódiu Klus s Kollerem

V Brně se lidé začali scházet po 18:00, začátek byl plánovaný na 18:30. Na pódiu vystoupili hudebníci Tomáš Klus a David Koller i předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, který premiéra vyzval ke společné účasti v televizní debatě, aby své kroky obhájil. „Vyzýváme Andreje Babiše, aby podstoupil test na detektoru lži a odpověděl deset našich otázek. Týkají se jeho podnikání i angažmá v StB,“ řekl Koller. Vystoupili také zástupci brněnských divadel nebo zpěvačka Hana Ulrychová.

Protestující chtějí, aby vláda podepsala a dodržovala sedm pojistek pro nezávislost justice, kterou formulovala platforma Rekonstrukce státu. Zahrnují posílení nezávislosti státního zastupitelství zákonem stejně jako nezávislosti soudů nebo závazek, že vláda nebude zasahovat do nezávislého vyšetřování a neodvolá nejvyššího státního zástupce.

Premiér Andrej Babiš bude ve čtvrtek od 11 hostem živě vysílaného pořadu Blesk.cz Ptám se, pane premiére. Své dotazy mu můžete pokládat i vy.

Ekolog a vysokoškolský pedagog Bořivoj Šarapatka hovoří k účastníkům další demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové 28. května 2019 na olomouckém Horním náměstí. Vpravo je organizátor protestů Vladislav Raclavský. Ekolog a vysokoškolský pedagog Bořivoj Šarapatka hovoří k účastníkům další demonstrace za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové 28. května 2019 na olomouckém Horním náměstí. Vpravo je organizátor protestů Vladislav Raclavský. | ČTK

V Olomouci a Karlových Varech se sešlo 150 lidí

Zřejmě deštivé počasí se odrazilo na počtu protestujících v Olomouci, jichž nakonec bylo zhruba 150. Demonstrace začala průvodem kolem Šantovky. K protestujícím se potom na Horním náměstí přidali další. V centru města si lidé vyslechli poselství děkanky právnické fakulty, promluvila Dominika Kovaříková a Bořivoj Šarapatka. Ve Zlíně demonstrovaly asi dvě stovky lidí. Drželi transparenty s hesly „Demisi!“ nebo „Bez Babiše bude líp!“

V Karlových Varech se shromáždilo asi 150 lidí. Na lázeňské město šlo o poměrně vysokou účast, protože podobné protesty tu obvykle přilákají jen desítky. „Demisi“, nebo „Nám to vadí“ skandovali lidé. Právník Karel Jelínek na adresu ministryně řekl, že je jediný člověk v zemi, který stojí mezi Babišem a soudem.

„Tato země není firmou“

„Andrej Babiš se povýšil do pozice majitele jediné firmy, kterou chce ovládat, a to je Česká republika. Ale tato země není firmou,“ řekl Jelínek. V Karlovarském kraji se lidé na protestních akcích svolali ještě v Chebu, Sokolově, ale i dalších menších městech.

Asi půlhodinové demonstrace na jihlavském Masarykově náměstí se v dešti zúčastnilo odhadem až 300 lidí. V Třebíči se v 17:00 na Karlově náměstí pod sochou svatého Cyrila a Metoděje sešla asi stovka protestujících. Vyjádření řečníků na obou místech směřovala hlavně proti Babišovi. Protestovat přišli lidé všech věkových skupin, v Třebíči i rodiče s dětmi v kočárku. Jeden z nich zdobil transparent s nápisem „Mě si nekoupíš, strejdo Babiši!“ V Jihlavě měli protestující na transparentech napsáno například „Stop škůdcům a hrabišům“, „Babiše do koše“ nebo „Zastavme zlo“.

„Máme toho dost!“, „Nejsme slepí!“ a „Demisi!“

Českobudějovické náměstí Přemysla Otakara II. bylo plné ze čtvrtiny. Lidé měli transparenty s nápisy jako Benešová Marie - mé podvody zakryje, Nahrabal si, vem ho čert - Hrabiše i Bagrofert, jiní drželi české vlajky či červené trenýrky. „Chov ovcí a politiků pojí vzájemné podobnosti. Jsou to tvorové stádní, nejsou nadmíru inteligentní, ale nedá se říci, že jsou hloupí. Smyslem jejich života je dobře se nažrat,“ řekl jeden z řečníků Robert Blíženec, který v Novohradských horách chová stovky ovcí.

Na demonstraci v Pardubicích přišly minimálně čtyři stovky lidí. „Ztotožňujeme se s vyjádřeními hnutí Milion chvilek, pokud budou demonstrace pokračovat i jindy, rádi a ochotně se připojíme,“ řekla organizátorka a městská zastupitelka Ivana Böhmová (Piráti).

„Máme toho dost!“, „Nejsme slepí!“ nebo „Demisi!“ skandovaly více než dvě stovky lidí na Masarykově náměstí v Říčanech u Prahy. V davu vlály české vlajky i vlajka Evropské unie, často se ozýval pískot a výkřiky jako „Fuj!“ či „Hanba!“ „Je čas vystavit premiérovi účet,“ prohlásil jeden z řečníků. Část demonstrantů přijela z metropole, což dokládaly transparenty „Praha zdraví Říčany“. Podobné protesty se ve středních Čechách dnes konaly také ve Velvarech na Kladensku, Veltrusech na Mělnicku, Řeži, Dolních Břežanech či Dobřichovicích u Prahy.

Pseudodemokracie ( 17. června 2019 09:24 )

Nějak se jim toho Babiše nedaří zlikvidovat?, Citadela,
Vytahují starou kauzu víc než deset let z dob, kdy Babiš ani netušil, že bude premiérem a staví to tak, za vydatné pomoci zaprodaných novinářů, že to vyznívá, jako když to provedl v době svého premiérování. Je to jasná politická objednávka, ve které vydatně figuruje bývalý ministr Chovanec. Je to hnus a špína, která má ublížit celé Babišově rodině, neboť vědí, jak mu na ní záleži. A směšné, že nejvíc tady řve Topol? Sám zloděj a korupčník, ale s tím rozdílem, že to bylo v době jeho premiérování. Je mi z té sebranky na zvracení. Škoda, že ti lumpové nešli hned zavřít za to, co této zemi udělali. Já stojím za svým pracovitým premiérem, který mi dal naději, že v této zemi se také dá časem žít dobře a proto mu zase dám svůj hlas.

josefostravak ( 1. června 2019 21:03 )

Agrofert v čele s Babišem okrádá Evropskou unii a Česko zároveň. Pozor na Babiše, protože to co dělá je propaganda a populismus. Češi ale nejsou hloupí, aby těm jeho neustálým lžím o účelovce a kampani věřili.Dotačních problémů, které si současná vláda "agrofertu" přihrává je ještě víc, viz http­s://ec­ho24­.cz/a/­SVgxm/­dalsi-rana-pro-agrofert-v-cervnu-ma-dle-ctk-dorazit-jeste-jeden-audit-k-babisovi

Taurus70 ( 30. května 2019 16:07 )

Hadnisamohonko no byt tam Vy tak Vam nekoordinovane natahnu😘😘😂😂😂

hejhej ( 29. května 2019 14:12 )

Na kdy se plánuje další šaškárna ubožáků, kteří mají plné huby demokracie, ale nerespektují demokratické volby ????

marmat ( 29. května 2019 13:07 )

Číslo účtu: 20201117 / 2010 Majitel účtu: Milion Chvilek, z. s. Velmi zajímavé veřejně dostupné čtení !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa