Spalovna v pražských Malešicích začala vznikat v polovině 80. let minulého století, do plného provozu se dostala v letech 1997 až 1998. Jelikož části technologie zdejších kotlů na spalovacích linkách vznikly roku 1991, začal se u nich ozývat zub času. „Technologie na nich zastarává technicky i morálně,“ řekl směrem ke kotlům ředitel spalovny Aleš Bláha.

Provozovna ZEVO Malešice, která spaluje pražský odpad a spadá pod Pražské služby, dnes po měsících testů oficiálně spustila nově modernizovanou spalovací linku číslo 4. Jde o první ze čtyř fází projektu GOLEM (Globální obnova a ekologizace ZEVO Malešice). Obnovená linka je nyní mnohem spolehlivější a šetrnější k životnímu prostředí.

Jak ředitel spalovny Aleš Bláha prozradil, modernizaci spalovací linky předcházela již před lety celá řada přípravných prací. V letech 2007 až 2008 se instalovaly takzvané „dioxinové reaktory“, roku 2010 pak takzvaná kogenerační jednotka. Úpravy na spalovací lince jsou tedy jakýmsi dotažením a převedením další části výbavy na moderní technologie. Vylepšení všech čtyř linek vyjde na 2,8 miliardy korun.

Během modernizace každé ze čtyř linek se postupně realizuje sjetí kotle, demontáž, montáž nového vybavení, uvedení do provozu a testovací období. „To vždy trvá zhruba rok. Na lince 4 jsme začali v březnu 2018, dokončena byla v únoru 2019, pak probíhaly testy. Teď to bude u ostatních linek rok co rok. V současnosti probíhá montáž na lince číslo 1, komponenty jsou z velké části demontované,“ uvedl Aleš Bláha, podle kterého se poslední ze čtyř linek dle plánu dokončí v březnu roku 2022.

Propojení s rodinou

Ředitel malešické spalovny prozradil, že svou práci má úzce spjatou s rodinou. Už roku 2010 pojmenoval novou turbínu po své manželce. „Dostala však jméno, které ji co nejlépe symbolizuje, tedy Lilith. Je to bájná postava, která byla ještě před Evou. To ji vystihuje úplně nejlépe,“ prozradil Aleš Bláha.

„Teď následují děti. Protože je to linka 4, pojmenoval jsem kotel po čtvrtém synovi Mikulášovi,“ dodal ředitel, který postupně hodlá další kotle pojmenovávat po ostatních třech synech. A pokud by se prý postavila i pátá linka, o které se nyní uvažuje, má Aleš Bláha jasno: „Ta by se jmenovala po mé malé dceři Frídě.“

Fotogalerie
19 fotografií