Hlavní složkou odpadů v kavárnách jsou podle studie obalové materiály a organický odpad. Jedna pražská kavárna vyprodukuje průměrně zhruba šest kilogramů lógru denně, ročně dvě tuny. Lógr končí v popelnicích, i když je podle INCIEN možné použít ho jako hnojivo, na výrobu biopaliva, bioplastu nebo jako příměs k výrobě podrážek bot a šperků.

Větší kavárny spotřebují, jak vyplývá z analýzy, až sto litrů mléka týdně. Vytvoří to téměř tři kilogramy odpadu z kartonu týdně, až 12 kilogramů měsíčně a 115,2 až 144 kilogramů ročně. „Kavárny většinou objednávají litrové nápojové kartony nebo plastové láhve. Odpadu se dá předejít, když přejdou na alternativní dodavatelský systém, jakou jsou vratné lahve nebo kanystry,“ řekla manažerka projektu Barbora Kebová z INCIEN.

Kavárny v první fázi projektu vyřadily veškerý jednorázový plast, jako jsou brčka či kelímky na kávu. Jednorázové nádobí zpoplatnily a začaly nabízet slevu za využití vlastní donesené nádoby.

Zatím nevyřešeným problémem zůstává neprodejné jídlo, které už nevyhovuje hygienickým předpisům. Kavárny je vyhodí, ačkoliv by podle INCIEN mohlo být darováno potřebným.

Špatné třídění odpadu

Informace z analýzy posloužily k vytvoření příručky, která zahrnuje popis systému cirkulárního zacházení s odpady a motivuje majitele provozoven ke změnám. „Zjistili jsme, s jakými problémy se kavárny potkávají, zanalyzovali současný stav a díky naším zkušenostem víme, že můžeme pokračovat v tomto cirkulárním tažení dál. Bohužel kavárny si často ani neuvědomují, že dělají něco špatně nebo že to jde jinak. Většinou ani nemají čas nad tím příliš přemýšlet, protože jsou plně zaměstnané povinnostmi každodenního provozu,“ uvedla Kebová.

Ve spolupráci s Pražskými službami INCIEN zmapoval stav odpadu, z čehož vyplynulo, že kavárny často netřídí správně. „Obecně je na řadě míst v Praze zřejmé zneužívání veřejných kontejnerů na tříděný odpad, ačkoliv živnostenské subjekty jsou povinné si zajistit likvidaci odpadu na své náklady,“ řekl mluvčí Pražských služeb Radim Mana.

Projekt Cirkulární kavárny začal na konci loňského roku. Zapojilo se pět kaváren z Prahy 7, z nichž dvě snížily podle INCIEN produkci odpadu natolik, že potřebují o jednu popelnici méně.