Řidička Nicoleta P. čelí obžalobě z usmrcení z nedbalosti, z nedbalostního těžkého ublížení na zdraví, z ohrožení pod vlivem návykové látky a z neposkytnutí pomoci, za což jí hrozí až osm let vězení.

Tragická nehoda se stala na pražských Vinohradech zhruba půl hodiny před koncem roku 2018. Jedenapadesátiletá řidička, která jela z Nuslí, podle obžaloby nepřizpůsobila rychlost jízdy okolnostem ani svým schopnostem, nezvládla řízení a na křižovatce v Bělehradské ulici smetla svým BMW dvě ženy přecházející po přechodu. Potom pokračovala v jízdě, aniž jim poskytla nebo přivolala pomoc. Krátce poté v nedaleké Korunní ulici narazila do pěti zaparkovaných aut a svědci tohoto incidentu ji zadrželi na místě do příjezdu policie. Dechová zkouška ukázala, že řidička před jízdou pila alkohol.

Mladší ze sražených chodkyň utrpěla vážný úraz hlavy a lékaři ji museli uvést do umělého spánku. Po několika dnech zemřela. Druhá žena měla poraněnou hlavu a končetiny.

Znalec: Nebrzdila!

Podle soudního znalce z oboru dopravy řidička před prvním střetem nebrzdila, což potvrzuje i výpověď svědka nehody. Svědek navíc dříve uvedl, že auto po nehodě ještě zrychlilo. Znalec vyloučil, že by nehoda mohla být způsobena technickou závadou na vozidle. Při střetu s chodkyněmi řidička jela podle jeho odhadu rychlostí přibližně v rozmezí 53 až 66 kilometrů v hodině.

Soud dnes projednával také psychiatrický posudek obžalované. Podle znalkyně je řidička zcela duševně zdravá a její jednání při nehodě tak mohl ovlivnit pouze alkohol, případně kombinace s léky. Řidička byla podle lékařského vyšetření středně opilá.

Pavlovová, která má rumunské občanství a dlouhodobě žije v Praze, tvrdí, že si na sražení chodkyň nevzpomíná. Ví prý pouze, že o silvestrovském večeru popíjela s přáteli ve své vinotéce šumivé víno a že se pak marně snažila sehnat taxi. Poté si pamatuje až to, že byla v nemocnici.

Po výslechu obou znalců předseda senátu Milan Rossi jednání odročil na 16. července. Obhajoba si vyžádala osobní výslech soudního znalce, který připravil lékařský posudek.

Fotogalerie
6 fotografií