Zatímco v severní části bývalého Nákladového nádraží se staví už od roku 2022, další části nádraží na svoji proměnu teprve čekají. Může za to především stavební uzávěra z roku 2006, která měla zamezit nekoncepčnímu rozvoji. Celé území, kde by v budoucnu mělo najít nový domov až 20 tisíc lidí, bude protínat tramvajová trať, kterou chce město postavit na bývalých železničních kolejích.

„Jednáme se Správou železnic o odkupu železničního tělesa, které vede od nákladového nádraží do Malešic. Mohl by to být první případ v Česku, kde by se využilo původní železniční těleso na výstavbu tramvajové tratě. Ušetřilo by to významné množství nákladů. Navíc bychom s tím získali i pozemky na Žižkově, které dnes patří Správě železnic,“ přibližuje pražský radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti).

Nová tramvajová trať je nezbytná, s novými obyvateli se logicky zvýší i dopravní zátěž pro celou lokalitu. V areálu bývalého nádraží a jeho okolí o rozloze asi 71 hektarů má vzniknout až 10 000 bytů. Železniční těleso by ale mohlo mít ještě jednu funkci, mohl by tudy vést teplovod přímo ze spalovny Malešice. Nová čtvrť by tak mohla být vůbec prvním místem v Praze, které by kompletně vytápěla malešická spalovna.

„Díky spojení výrobce energie, tedy Pražských služeb, poskytovatelů, kterých má Praha několik, a konečných uživatelů, tedy budoucích obyvatel nové čtvrtě, budeme schopni energii dodávat za 60 až 70 procent stávající ceny,“ říká místostarosta Prahy 3 Pavel Dobeš (STAN). „Navíc budeme umět zákazníkům dodávat i chlad,“ dodává. Nicméně zatím není nic rozhodnuto.           

Město navíc řeší i odkup památkově chráněné budovy nádraží  od Českých drah.„Je to pro nás priorita, protože řešení budovy je klíčem k rozuzlení celého rozvojového území. Ve chvíli, kdy budeme vědět, co bude s budovou nádraží, bude moci dojít ke schválení změn územního plánu a dohod s developery, kteří pak mohou přistoupit k výstavbě,“ uzavírá Zábranský.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá nová Parková čtvrť na Nákladovém nádraží Žižkov v květnu 2023. Jan Dařílek

Fotogalerie
30 fotografií