Do Prahy dorazilo teplé slunečné počasí, které každoročně vnáší život také na náplavky v centru. Rašínovo nábřeží je dějištěm oblíbených trhů a celé řady kulturních akcí, které však kromě příjemně stráveného času občas znamenají nepříjemnosti hlavně pro zdejší rezidenty. Radnice Prahy 2 eviduje případy, kdy lidé z náplavky odcházejí do nedalekých Zítkových sadů, kde pokračují v popíjení alkoholu.

„Díky své poloze jsou Zítkovy sady i Trojická ulice předurčené k tomu, že se návštěvníci odeberou z náplavky a popíjejí alkohol dál na těchto místech,“ potvrdil radní Prahy 2 pro bezpečnost Michal Zuna, který připomněl, že také z tohoto důvodu se radnice připojila k záměru vzniku nové magistrátní vyhlášky, která by kromě oblasti Dlouhé ulice omezovala dobu provozu restauračních zařízení i v této lokalitě. Nad vyhláškou však v současnosti visí velký otazník a není vůbec jasné, jestli někdy spatří světlo světa.

„My za Prahu 2 bychom vyhlášku chtěli, protože by částečně mohla vyřešit dění v celém okolí, například v lokalitě Podskalí, kde žije několik tisíc obyvatel,“ uvedl Michal Zuna.

Výtržnosti v lokalitě Zítkových sadů jsou podle radního zejména záležitostí městské policie. „My můžeme reagovat až poté. Tedy ve chvíli, kdy se objeví nepořádek, se snažíme pružně reagovat a zajistit, aby naše svozová společnost odpadky odstranila,“ sdělil k samotnému vzniku „černých skládek“ na území Zítkových sadů radní.

TCP: Náplavky uklízíme pravidelně a často

Jak sdělila Blesku Monika Švarcová ze správcovské společnosti Trade Centre Praha, na všech pražských náplavkách pod správou této společnosti probíhá pravidelný úklid celého prostoru každý den od 3:00 do 5:00 hodin.

Návštěvní řád Zítkových sadů.
Autor: Daniel Vitouš

„Odpadkové koše jsou během sezóny na pražských náplavkách vysypávány pětkrát denně. S ohledem na životní prostředí a snižování množství vyprodukovaných odpadků v rámci provozu na náplavkách naše společnost od loňského roku začala zavádět využívání vratných kelímků,“ uvedla Monika Švarcová, podle které mají od letošní sezóny téměř všechny kotvící lodě na náplavkách a do budoucna i provozovatelé připravovaných kobek povinnost zajistit využití vratných kelímků. Jelikož prostor kolem Zítkových sadů TCP nespravuje, nemůže nepořádek na tomto místě ovlivnit, užitím vratných kelímků ale společnost projevila snahu omezit odnášení odpadků z náplavek pryč.

Praha 2 počká, jak pomohou nová pravidla

Ve snaze zajistit určitý kompromis budou v letošní sezóně na pražských náplavkách fungovat nová pravidla, která mají přinést alespoň částečně klid. Pokaždé v průběhu celé neděle a pondělního a úterního večera bude nastolen „tichý režim“, který má rezidentům zaručit klidný spánek.

„Čekáme, jak tato sezóna po zavedení pravidel bude probíhat. Na konci sezóny celou věc vyhodnotíme a rozhodneme se, jak postupovat dál. Za nás jsou určitě pravidla krokem správným směrem, ale máme jisté obavy, jestli budou dostatečná. Na druhou stranu nechceme dělat z Rašínova nábřeží za každou cenu skanzen s výhradně tichou zónou,“ řekl k tématu radní Prahy 2 Michal Zuna, dle kterého tak nyní městská část svou snahu získat náplavku pod svou správu nijak aktivně neprosazuje, do budoucna ale tuto variantu vedení radnice nevylučuje.

Fotogalerie
20 fotografií