Kritéria pro hodnocení nabídek potenciálních provozovatelů budou podle radního zahrnovat kvalitu navrhovaného záměru, soulad s koncepcí pražských náplavek, cenovou nabídku, reference a plán zmírnění dopadů zamýšleného provozu na životní prostředí, například pomocí vynechání plastových nádob.

Pro nově opravené kobky se budou hledat noví nájemci, v některých nicméně již před zahájením rekonstrukce podniky fungovaly. „Část z nich by tam měla zůstat, část by měla mít nějaké případné zvýhodnění v rámci výběrového řízení,“ uvedl radní. O koho konkrétně se jedná, neuvedl, podle dřívějších informací by ale měly zůstat Bajkazyl, jenž nabízí občerstvení a servis pro cyklisty, (A)Void Gallery i s kavárnou a Pražská paroplavba, která zde kotví už 150 let.

Podle kurátora pražských náplavek Jiřího Sulženka bude ve výběrovém řízení kladen důraz zejména na předmět provozování, aby byly náplavky pestré. „Obsah je díky specifičnosti veřejného prostoru pražských náplavek upřednostněn před cenovou nabídkou,“ uvedl už dříve pro Blesk.cz Sulženko. Zájem podle něj vyjádřila i městská knihovna, která by chtěla mít pobočku v jedné z kobek na Hořejším nábřeží.

225 milionů za opravy

Netradiční vstupní vrata, jimiž se kobky budou zavírat, byla dovezená na konci února z Hamburku. „Na Hořejším nábřeží je dokončená revitalizace sítí a napojení na elektriku a vodu. Dokončuje se tam revitalizace kobek, kterých je celkem 17, z nichž se revitalizuje 14. Na Rašínově nábřeží se v této fázi revitalizuje 7 kobek z celkových 11. Hořejší náměstí bude dokončeno do konce května a Rašínovo nábřeží do konce června,“ prozradil kurátor náplavek. První fáze oprav, které magistrát zahájil loni, má podle projektu stát 225 milionů korun.

Náplavky spravuje městská firma Trade centre Praha (TCP). Ta zřídila pozici jejich koordinátora, který má na starosti přípravu programu tak, aby nerušil místní obyvatele, kteří si na hlučné akce u řeky dlouhodobě stěžují. Vznikla také pravidla pro konání akcí. Praha 2 v minulosti uvedla, že by ráda náplavku v Podskalí spravovala sama. Rozhodnuto o tom dosud nebylo.

Video
Video se připravuje ...

Takto se mění kobky na Rašínově nábřeží. Eva Fornálová

 

Fotogalerie
18 fotografií