Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Knihovna na náplavce, rozšíření realitního portálu: Jaké změny v městském majetku magistrát chystá?

/
  • Majetek hlavního města se po dlouhé době pořádně prohlédne.
    6. března 2019 ● 16:46

    Podrobnosti o prodeji, pronájmech i opravách městských nemovitostí přehledně na internetu, výběrové řízení na provozovatele kobek na náplavkách a místo dvanácti jen jediný správce majetku. Jaké další změny magistrát v oblasti majetku chystá?

  • 1.

    Tisíc soudních sporů o majetek

    Magistrát rozjel web, který přehledně nabízí městský majetek.
    Autor: Magistrát hl. m. Prahy

    Novinkou, kterou ve středu dopoledne představil radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09), je rozšíření realitního portálu. V tuto chvíli se z webu, jenž funguje od léta 2018, lze dozvědět, jaký městský majetek je v nabídce, ať už byt, či pozemek ke koupi nebo k pronájmu. Od dubna by na webu měla přibývat také data o celkovém majetku hlavního města.

    Bude se zde prezentovat majetek v číslech, informace o investicích do majetku a údržby. Rozsáhlou kapitolou jsou na webu objekty a pozemky. Chceme, aby si mohl občan prohlédnout, co se realizuje, co se chystá realizovat a v jaké fázi jsou investice, opravy a tak dále,“ uvedl Chabr. Do projektu je zapojeno i několik firem spravujících městský majetek a také městské části - Praha 3, 5, 6, 7, 9, 10, 11, 18, 22, Slivenec, Suchdol a brzy přibude Praha 1. 

  • 2.

    Magistrátní realitka

    Proměna kobek na Rašínově nábřeží
    Autor: Eva Fornálová

    Na Hořejším a Rašínově nábřeží probíhá první fáze rekonstrukce náplavek. Brzy by měly být opravené kobky a do některých z nich se budou hledat noví provozovatelé. Zůstat by měly Bajkazyl, jenž nabízí občerstvení a servis pro cyklisty, (A)Void Gallery i s kavárnou a Pražská paroplavba, která zde kotví už 150 let. Podle kurátora pražských náplavek Jiřího Sulženka bude ve výběrovém řízení kladen důraz zejména na předmět provozování, aby byly náplavky pestré. „Obsah je díky specifičnosti veřejného prostoru pražských náplavek upřednostněn před cenovou nabídkou,“ uvedl Sulženko. Zájem podle něj vyjádřila i městská knihovna, která by chtěla mít pobočku v jedné z kobek na Hořejším nábřeží. Podmínky výběrového řízení schválí v následujících týdnech pražští radní.

    Netradiční vstupní vrata, jimiž se kobky budou zavírat, byla dovezená na konci února z Hamburku. „Na Hořejším nábřeží je dokončená revitalizace sítí a napojení na elektriku a vodu. Dokončuje se tam revitalizace kobek, kterých je celkem 17, z nichž se revitalizuje 14. Na Rašínově nábřeží se v této fázi revitalizuje 7 kobek z celkových 11. Hořejší náměstí bude dokončeno do konce května a Rašínovo nábřeží do konce června,“ prozradil kurátor náplavek. První fáze oprav, které magistrát zahájil loni, má podle projektu stát 225 milionů korun.

  • 3.

    Náplavky v novém

    Tenisový kurt na Letné chce magistrát. (ilustrační foto)
    Autor: Jaroslav Legner

    Magistrát hlavního města by rád získal i tenisové kurty v Letenských sadech, ale má to háček. O určení vlastníka pozemků a budovy vede soudní spor tenisový klub LTC Praha se státem. Podle Jana Chabra je cena areálu přibližně 70 milionů korun a to si Praha nemůže dovolit. Výhodnější cesta je podle něj směnit kurty v jednom velkém balíku majetku s Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nejdřív se ale musí uzavřít soudní spor, ať už rozhodnutím, nebo dohodou.

  • 4.

    Kurty na Letné

    Nemovitosti v Praze bude mít na starosti pouze jedna městská firma.
    Autor: David Malík, Jakub Poláček, Daniel Černovský, Google, archiv

    Na probíhající audity 12 správců majetku magistrátu Prahy navazuje i další velký záměr. Podle Chabra je zbytečné, aby Praha měla tolik správcovských firem a bude stačit pouze jedna - Trade Centre Prague (TCP). „Děláme revizi správcovských smluv. Byly uzavírány před 20 až 30 lety a nejsou dnes výhodné. Naším záměrem je, aby se společnost TCP starala o majetek města. Praha má 12 správců různého majetku, 12 systémů reportování. Není to úplně optimální a efektivní,“ řekl Chabr. Samotné TCP pak čeká reorganizace, než dojde ke sloučení do jedné městské správcovské firmy. Správcovství by firma mohla podle Chabra postupně přebírat od poloviny letošního roku.

  • 5.

    Městský supersprávce

    Škodův palác má Praha pronajatý do roku 2028.
    Autor: Blesk.cz

    Dnes sídlí magistrát hlavního města ve Škodově paláci v Praze 1, který má pronajatý. V roce 2016 dohodla bývalá primátorka Andrea Krnáčová slevu na jeho pronájem: z celkových 4,4 miliardy na dvacet let se nájem snížil o 850 milionů. Praha se tak zavázala, že bude v budově do roku 2028. Radní pro majetek nyní hledá nové místo, kam by se poté 2000 úředníků mohlo přestěhovat: „Je otázka, zdali je výhodnější být ve vlastním prostoru, nebo býti v pronajatém prostoru,“ vysvětluje radní. Podle něj by mělo nové sídlo stát v širším centru Prahy. Z uvažovaných objektů nevyhovoval Transgas z kapacitních důvodů, Karlínská kasárna by se těžko přestavovala a o vhodnou Invalidovnu vyjádřilo zájem ministerstvo kultury.

  • 6.

    Nové sídlo magistrátu

    Praha si došlápne na lodní dopravu.
    Autor: David Malík

    O svá místa u pobřeží v centru Prahy by se mohli začít obávat někteří majitelé kotvících lodí. Hlavní město nemá podle radního Chabra žádnou možnost, jak regulovat lodní provoz na Vltavě. Řada lodí vypouští splašky do řeky, mají zastaralé motory a uvolňují do ovzduší obrovské množství škodlivých zplodin: „Nebudeme omezovat kotvení lodí, ale podmíníme smlouvu na kotvení tím, že provozovatelé, kteří budou mít kotviště od Prahy, budou muset dodržet některá pravidla. Nebudou splachovat odpadky do Vltavy, budou čistit lodě ideálně v suchém přístavu a budou splňovat základní emisní limity,“ říká Chabr k chystanému biči na znečišťovatele v centru Prahy.

Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy