Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pejsek Alex z romské osady nepřežil: Po brutálním zbití mu selhaly ledviny

Autor: chal - 
11. června 2019
18:51

Pejsek Alex, kterého údajně brutálně zmlátil tyčí sedmiletý chlapec z romské osady, po několikadenním boji o život uhynul. Dlouhodobě zanedbávaného zvířete se minulý týden ujali ochránci zvířat ze záchranného spolku, Alexovi už ale nebylo pomoci. Pejsek byl v zoufalém stavu už před tím, zbabělému útoku se tak ani nedokázal bránit.

Ochránci zvířat ze slovenské organizace SOS linka pre zvieratá v núdzi na facebookové stránce 4. června informovali o dalším případu týrání psa v jedné z romských osad na východě země. Aktivistům se dostal do rukou brutálně zmlácený pejsek, kterému dali jméno Alex. Zvíře bylo v tristním stavu.

„Nevíme, jestli přežije, bojuje o život. Nedokáže se ani postavit, těžce dýchá, zvrací,“ informoval spolek s tím, že v dotyčné osadě šlo v krátké době už o druhého podobně zbídačeného psa. Alex neměl sílu, aby dokázal vstát a ani nepřijímal potravu, jen vodu.

Pes byl špatnou péčí tak zesláblý, že se nedokázal ubránit útoku 7letého chlapce, který si na něm vybil zlost železnou tyčí. Příběh veřejnost zasáhl, Alexovi držel palce snad úplně každý. Pejsek svůj boj ale bohužel prohrál, uhynul na selhání ledvin.

Situace psů v romských osadách je podle slovenských spolků na ochranu zvířat kritická. Na týrání se často podílejí i dospělí, a když spolek podá trestní oznámení, skrývají se za děti, které jsou právně nepostižitelné.

„Avšak právní dopad takového konání, i když je spáchaný dítětem, tu stále je. Případem by se měla zabývat sociálka, ze zákona může dětem nařídit výchovné opatření, například i nařízení ústavní výchovy,“ napsal k případu na facebooku Zvierací ombudsman.

Spolek SOS linka pre zvieratá v núdzi na 22. června v Bratislavě plánuje protestní shromáždění, které má upozornit na podmínky, v jakých žijí stovky, možná tisíce psů a dalších zvířat po celém Slovensku. Ochránci zvířat požadují, aby úřady měly pravomoc zakazovat lidem chov zvířat v případě, že je dříve týrali.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání