Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Úředníci tyrance vrátili zvířata. V Číčovicích jsou kočky, pes běhá po vsi

Autor: Jana Ulrichová, Kateřina Lang - 
25. května 2019
07:15

Stále otevřená zůstává kauza týraných zvířat, která jejich majitelka Marie Vránková (59) držela v rozestavěném domě ve středočeských Číčovicích. Úředníci nejenže jí dosud neodebrali koně, ale naopak jí některá zvířata začínají vracet.

Zpátky u domu je pes, který byl 10. května spolu s kočkami odvezen do útulku Bouchalka. Blesk tlapky ho nyní vyfotily, když se potuloval na volno po vsi. Když se reportérky začaly pídit po tom, jak je to možné, ukázalo se, že jej útulek vydal na pokyn odboru životního prostředí Městského úřadu v Černošicích, tedy stejných úředníků, kteří jej odebrali. Vrátily se i kočky, a to přímo Marii Vránkové.

Zpátky u domu je pes, kterého úředníci chovatelce odebrali, a nechali ho odvézt do útulku Bouchalka. Pobíhá na volno po vsi Zpátky u domu je pes, kterého úředníci chovatelce odebrali, a nechali ho odvézt do útulku Bouchalka. Pobíhá na volno po vsi | Jana Ulrichová

Nová majitelka

„Pes byl údajně ještě před odebráním prodán, nová majitelka rovněž z Číčovic doložila kupní smlouvu, že pes je její, takže jsme jí ho na pokyn úředníků museli vydat. Kočky jsme nechali vykastrovat, dali jsme jim injekce, protože měly ušní svrab, a z rozhodnutí úřadu jsme je vrátili také,“ řekla majitelka útulku Bouchalka Eugenie Sychrovská.

„Nic jiného dělat nemůžu, jsem vázaná tím, co mi řeknou z Černošic ze životního prostředí,“ dodala majitelka útulku.

Zachránili jen kozy, úředníci dál mlčí

Na pozemku dál zůstávají i čtyři koně, které se 10. května nepodařilo odebrat. Do náhradní péče se podařilo dostat jen 49hlavé stádo koz, které majitelka držela na balkoně v patře domu.

Odvézt se podařilo všechny kozy Odvézt se podařilo všechny kozy | Alexandr Malachovský

Blesk tlapky chtěly vědět, proč úředníci zvířata, která byla podle krajské veterinární zprávy jednoznačně týraná, vrací zpět majitelce. Tak, jako v předchozích případech, ale na dotaz neodpověděli.

Ke kauze pouze vydali zprávu, kde vysvětlují, že koně nebyli zvyklí na kontakt s cizími lidmi a manipulaci, proto nebyli schopni převozu. Kdy a zda je odvezou, neuvedli, a nevysvětlili ani návrat psa a koček.

Koně stále zůstávají na pozemku u rozestavěného domu Koně stále zůstávají na pozemku u rozestavěného domu | Jana Ulrichová

Živořili celou zimu

Na případ upozornil už loni na podzim spolek Zachraňujeme pejsky z nevhodných podmínek. Krajská veterinární správa konstatovala, že jde o týrání, a navrhla zvířata odebrat.

I když se zvířecí záchranáři pravidelně připomínali a nabízeli pomoc s umístěním všech zvířat, pracovníci odboru životního prostředí Městského úřadu v Černošicích je nechali v domě hrůzy živořit celou zimu. Rozhýbali se až poté, co se o případ začaly zajímat Blesk tlapky.

PPP150W ( 25. května 2019 16:02 )

Vy ano, my nikoli.

petr12 ( 25. května 2019 15:54 )

bibijana mafie uřádu je známa všem pokud chcete práci na uřadě a nejste rodi­na,zná­mí,ne­dosta­nete ani místo uklizečky.Vše je dobře organizované nepustit mezi sebe cizého mohl by být problém!! taky jsem tam několik let pracoval!!

bibijana ( 25. května 2019 15:37 )

Prosím vás, řešíte nepodstatné, Číčovice, nebo Černošice.Vždyť i v těch Číčovicích, nebo, jak se to tam jmenuje, mají obecní samosprávu a rozhodně to s nimi museli konzul­tovat­.Vše­obec­ně jsou úředníci známí tím, že tolerují množírny, nereagují na stížnosti občanů, kteří kolikrát dlouhodobě a opakovaně upozorňují na týrání zvířat.V rekreačních a zahrádkářských oblastech mají lidi spoustu nepřihlášených psů,neplatí za ně poplatky. Myslíte, že tohle úředníci nějak řeší a kontrolují?Přitom tím okrádají obecní rozpočty o celkem významnou položku.A sociální pracovnice? Všude nežije ta menšina a pokud se vyskytne s nimi nějaký problém, mají nablízku ochranku.

PPP150WW ( 25. května 2019 13:19 )

My jsme skutečně národ zmetků

priserak77 ( 25. května 2019 12:11 )

A co takhle si to tak trochu přečíst ??? Kde to rozhodují ?? V Číčovicích nebo v Černošicích ?? Správně v Černošicích a tam mají jiné kauzy než zvířata, třeba kauza Babiš víme. A mimochodem, pokud chcete dělat úřednici na nějakém úřadě, stačí se jenom přihlásit, ono to zase takové terno není, jak povídala nějaká známá není.
Takový sociální odbor to je fakt luxus, běžte se dohadovat s nějakou naší menšinou.
Ono to chce také občas myslet a nevěřit každému drbu.

Zobrazit celou diskusi