Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horor na dovolené v Thajsku: Malá Lilliana chytila smrtelného meningokoka

Autor: Mii - 
21. května 2019
12:40

Peklo, zoufalství a pocity beznaděje. Takovými slovy popisuje Elisha Robinsonová z Austrálie dovolenou na thajském ostrově Phuket, kam loni v říjnu vyrazila se svojí tehdy 7měsíční dcerou Lillianou. Ta v polovině pobytu náhle onemocněla a ocitla se jen kousek od smrti. Chytila totiž vysoce nebezpečné meningokokové onemocnění, informuje web Metro.co.uk.

První polovina pobytu probíhala podle Elishy naprosto standardně. Rodina vyrazila se svými kamarády na Phuket, oblíbenou destinaci i Čechů, relaxovat a objevovat místní gastronomii. Vše bylo v pořádku, než Lilliana jeden den dostala mírnou teplotu.

Matka ji kvůli jejímu nízkému věku okamžitě vzala do místní nemocnice, kde jí lékaři dali paracetamol, běžné léčivo proti bolesti a zvýšeným teplotám. Rodina si myslela, že je tím krize zažehnána. Lillianě se ale neustále přitěžovalo a do večera byla celá modrá a ztratila vědomí.

Elisha tak spěchala zpět do nemocnice. Tentokrát lékaři udělali důkladnější prohlídku a zjistili, že dítě onemocnělo invazivním meningokokovým onemocněním, což je vysoce nebezpečná kombinace bakteriální meningitidy a sepse neboli otravy krve.

Mladé tělo Lilliany na nemoc reagovalo zle, celé její končetiny byly pokryty fialovou vyrážkou, ze které se staly otevřené rány. Kůže začala navíc rychle uhnívat. Lékaři na Phuketu dítě stabilizovali a přikázali převoz vrtulníkem do Bangkoku, kde čekali chirurgové, kteří mrtvou tkáň odoperovali. Jejich hlavním cílem bylo, aby Lilliana nemusela podstoupit amputaci dolních končetin, protože její stav byl velmi vážný.

Dva týdny na JIPce

Amputace nakonec nebyla nutná, Lilliana přežila i s oběma nohama. Musela od té doby podstoupit ještě několik operací a transplantací kůže, dochází na steroidové injekce a extenzivní fyzioterapii, žádné omezení ji nicméně do budoucna nečeká. Tento měsíc oslavila své první narozeniny – milník, kterého se Elisha bála, že se nedožije.

„Byli jsme z té dovolené tak nadšení. Lilliana byla obklopená samou láskou, všichni byli šťastní. Působilo to jako dovolená snů,“ popisovala Elisha, jak nic nenasvědčovalo tomu, že by se něco strašného mělo stát.

„Její rty a prsty ovšem začaly modrat, přestala reagovat a nakonec ztratila vědomí. Doktoři nám řekli, že má meningokokové onemocnění a že zemře. Nemohla jsem tomu uvěřit. Ráno jí bylo dobře a smála se, o obědě už umírala,“ vzpomíná matka.

Dítě nakonec strávilo dva týdny na jednotce intenzivní péče. Během celé té doby nebylo jisté, co se bude dít. Výdaje na léčbu navíc vyšly na 113 tisíc australských dolarů (1,7 milionu korun). „Ve výsledku jsem hlavně ráda, že žije. Oslava jejích prvních narozenin byla jako sen. Ještě nedávno jsem si nebyla jistá, že k nim dojde,“ říká Elisha.

doktormediciny ( 7. června 2019 12:26 )

Kdyz uz jsme u Toho Thajska, mizi tam vetsinou jezždi za ucelem sexualniho prilepseni.Zde by nas Blresk mel informovat s jakou muzikou muzeme púrijet

doktormediciny ( 7. června 2019 12:23 )

Pokud jste to cetla, dite bylo z Australie.Nas jinem miste je clanek o Leptospirose

hanka666 ( 21. května 2019 21:42 )

To jsou jako ty naše některé nány. Myslí si, když uvaří dítěti heřmánkový čaj, tak nedostane spaličky.Svatá prostoto

Sibyla ( 21. května 2019 15:08 )

malé dítě potřebuje stabilní prostředí domova a ne objevovat exotiku!
Tohle by si matky měly uvědomit. Dovolená je jen pro ně a partnera, malé dítě z ní nic nemá.
Dobře to dopadlo, holčička přežila, snad se rodiče poučili.

Zobrazit celou diskusi