Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Dovolenkový ráj se ztrácí pod hromadami odpadků. „Neskutečné,“ stěžují si lidé

Autor: Darina Jíchová - 
24. února 2019
08:48

Balijská oblast Kuta se svými nekonečnými plážemi patří mezi nejvyhledávanější a nejoblíbenější turistická letoviska. Exotický ráj se ale ztrácí pod hromadami odpadků. Po poslední bouři, která se přes Bali prohnala, vyplavilo moře na zlatavou pláž tuny plastů: láhve, tašky, kelímky a další obaly. Jindy nádherná scenérie se změnila v žalostnou pustinu, uvedl deník Daily Mail.

Letovisko Kuta a jeho pláže se nachází na jižním pobřeží ostrova, vždy patřilo mezi turisticky nejnavštěvovanější místa na Bali. Ročně tam zavítaly i stovky Čechů. Idylická krajina se zlatým pískem a azurovým mořem je podle posledních snímků k nepoznání.

Balijské letovisko Kuta a jeho pláže jsou značně znečištěné, ohrožuje to turismus. Balijské letovisko Kuta a jeho pláže jsou značně znečištěné, ohrožuje to turismus. | Profimedia.cz

Oblast se potýká se značným znečištěním, nejhorší je to podle místních od prosince do března, v období sezónních deštů a bouří, kvůli nimž se plasty kumulují na plážích. Závažnost situace odkryla nedávná bouře, moře po ní na pláž vyplavilo nánosy odpadků, které tam po lidech zůstávají. Turistický zájem o letovisko opadá, pláž je v současné době téměř neprostupná.

Místo davu turistů plní pláž odpadky

„Za 17 let jsem nikdy nic takového neviděl. Množství plastu a odpadků je neskutečné. Naprosto nereálné,“ popsal situaci jeden z místních obyvatel. Ještě minulý měsíc na stejné pláži relaxovaly tisíce turistů, dnes se přes ni skoro nedá projít.

Voda na břeh přinesla platové tašky, pytlíky, láhve i obaly, brčka a kelímky, situaci komplikuje také naplavené dřevo, které na pláži vytvořilo valy. Se znečištěním se Kuta potýká už několik sezón, úřady do oblasti vysílají stovky lidí na úklid, náklaďáky odtud odváží tuny odpadků.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 24. února 2019 12:03 )

V článku zmiňované náklaďáky plné odpadu - a kam ho asi odváží, když nemají absolutně žádnou odpadovou infrastrukturu? Že by někam kde není vidět, kam turisti nechodí? Hlavně že neustále m-r-d-a-j-í a Indonésie zdvojnásobí počet obyvatel za necelých 100 let z 200 na 400 milionů.

ivoadler ( 24. února 2019 11:32 )

Hlavním zdrojem znečištění jsou rozvojové země. Je to vidět všude. Rezort je uklizený, ale za jeho plotem je bordel. Že se veřejný prostor nemá znečišťovat, to jim nějak nedochází. Ostatně, i u nás je dost takových.

Lucio1 ( 24. února 2019 09:57 )

Bohužel máte pravdu..

vaber ( 24. února 2019 09:40 )

stačí se projít po naší krajině a podívat se kolem sebe jak se chovají lidé u nás, všude se povalují plasty ,na louky a do lesů si jezdí auta dělat školu smyků, v řekách plavou plasty a plechovky až do moře, voda,půda i vzduch jsou zničeny,vše podřízeno zisku, většina lidí se myslícímu člověku jen vzhledově podobá,ale nemá právo si říkat homo sapiens-člověk moudrý a ani by se s takovými nemělo jako s člověkem zacházet

fionora ( 24. února 2019 09:15 )

Neskutečné-stěžují si. Nevím proč, tu hrůzu udělali jen lidi. Bohužel lidské plemeno je pohroma pro svět.

Zobrazit celou diskusi