Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlínku připravil meningokok o nohu i zrak. Počet nakažených v Česku stoupá

  • Autor: ula - 
    24. 10. 2018
    05:05

    Pavlínce bylo 7 měsíců, když jí teplota vyšplhala na 40 stupňů a na břiše se jí objevil malý flíček. Rodiče ihned vyrazili k lékařce, která usoudila, že se jedná o neštovice a poslala rodinu domů. Stav děvčátka se ale prudce zhoršoval, na čele se jí objevila modrá skvrna a byla apatická. V nemocnici se rodiče dozvěděli, že jejich dítě bojuje s meningokokovou nákazou. V Česku rok od roku počet nakažených stoupá. Onemocnění se nepodaří téměř nikdy vyléčit bez následků. Pavlínka přišla o nohu a téměř nevidí.

  • 1.Malý flíček na bříšku

    Ten den, kdy meningokok napadl Pavlínku, měla jen vyšší teplotu. Podle maminky Veroniky se dceři klubal první zoubek, a tak tomu nepřikládali vetší pozornost. Během pár hodin jí ale teplota vystřelila na 40 stupňů. Maminka s dcerou vyrazila na pohotovost, kde malé objevili jeden tmavý flíček. „Paní doktorka nám řekla, že se asi bude jednat o neštovice, předepsala nám léky a poslala nás domů,“ vzpomíná na osudný začátek nemoci Veronika.

    Jenže během pár hodin se Pavlínčin stav zhoršil. Na čele se jí objevila modrá skvrnka a holčička začínala být apatická. Rodiče znovu vyrazili do karvinské nemocnice, kde Pavlínka dostala antibiotika. Pak se rodiče dozvěděli, že jejich dítě prodělává meningokokovou nákazu.

    Pavlínka před útokem zákeřného meningokoka. Pavlínka před útokem zákeřného meningokoka. | Foto: D. Malík, archiv rodiny

  • 2.Boj o život

    Rodiče Pavlínky trávili 12 hodin denně v nemocnici, kdy lékaři bojovali o život jejich holčičky. Léčila se tři měsíce a 17 dnů. Meningokok ji připravil o část pravé nohy, způsobil jí jizvy na těle, poškodil mozek. Pavlínka téměř nevidí, zastavil se u ní psychický vývoj.

    Není to ideální, ale neztrácíme naději. Pořád existuje šance, že se cesty v mozku obnoví a naše holčička začne vidět. To je teď asi největší problém, protože Pavlínka nemá bez zraku motivaci snažit se objevovat svět kolem sebe,“ vysvětluje Veronika.

    Pavlínka se svými rodiči Pavlínka se svými rodiči | Jan Branč

  • 3.Nevyzpytatelná bakterie

    Původcem invazivních meningokokových onemocnění (IMO) je Neisseria meningitidis. Nevyzpytatelná bakterie může způsobit velmi vážné stavy a jaká reakce organismu nastane, nelze předvídat. Proč bakterie u někoho jen přebývá a u jiného vyvolá život ohrožující onemocnění, na to zatím moderní medicína nezná odpověď.

    Onemocnění se nezřídka nepodaří vyléčit úplně bez následků. Lidé, kteří prodělali meningokoka, mohou mít poškozený zrak, sluch, srdce i mozkové funkce. Kvůli nedokrvování a následnému odumírání tkání přicházejí o prsty i větší části rukou či nohou. Hrozí jim rozvoj epilepsie a další nepříjemné zdravotní a psychické následky.

    Malé Pavlínce museli kvůli meningokokovi amputovat nožičku. Malé Pavlínce museli kvůli meningokokovi amputovat nožičku. | Foto: D. Malík, archiv rodiny

  • 4.Počet nakažených stoupá

    Meningokoková onemocnění patří mezi nejrychleji smrtící infekční choroby na světě. V České republice bylo podle dat Státního zdravotního ústavu v roce 2015 zjištěno 44 invazivních meningokokových onemocnění, předloni 47 případů a v loňském roce už 68. Rodiče statistiky přesto ignorují a spoléhají na to, že nemoc v invazivní formě propuká jen u malé části populace.

    Nejvyšší výskyt onemocnění je dlouhodobě zaznamenáván v kategorii dětí ve věku 0 – 11 měsíců, dále mezi dětmi ve věku 1 – 4 roky a mezi adolescenty ve věku 15 – 19 let.

    V sedmi měsících bojovala holčička v nemocnici o život. V sedmi měsících bojovala holčička v nemocnici o život. | archiv KlaPeto

  • 5.Otrava krve i smrt

    Průběh nákazy je až překvapivě rychlý. Na to, aby meningokok napadl mozek, přivodil otravu krve a v nejhorším případě i smrt, stačí jen několik desítek hodin. Proto je důležité včasné rozpoznání tohoto onemocnění. Zejména rodiče malých dětí by proto měli přikládat větší důležitost atypickým příznakům – průjmům a horečkám. V každém případě se nevyplácí možnost propuknutí meningitidy podceňovat a vždy raději vyhledat lékaře.

    Onemocnění bakterií Neisseria meningitidis, jakkoli je závažné, je léčitelné širokým spektrem antibiotik. Léčba ale musí být zahájena nejpozději v řádu hodin a není vůbec lehká. Nezřídka je nutné nasadit i umělou plicní ventilaci a připojit pacienta na dialýzu, protože nemocným často selhávají plíce, ledviny i další orgány. Odehrává se tedy na jednotkách intenzivní péče a přibližně jeden z deseti nemocných bohužel zemře i při odpovídající léčbě.

    Pavlínka podle slov maminky protézku toleruje. Pavlínka podle slov maminky protézku toleruje. | Foto: D. Malík, archiv rodiny

  • 6.Citlivost na světlo

    Mezi nejčastější příznaky patří vyšší teplota, únava, bolesti svalů a kloubů, citlivost na světlo či strnutí šíje. Ty ovšem často připomínají chřipku, u nejmenších dětí pak mohou odpovídat například růstu prvních zubů. U každého člověka se navíc objevuje trochu jiná kombinace příznaků s různou intenzitou, kvůli čemuž pak snadněji dochází k podcenění situace.

    Jak se otestovat doma?

    • Spolehlivým ukazatelem vážné diagnózy je takzvaný skleničkový test. Ten je možné využít ve chvíli, kdy se na těle pacienta začne objevovat vyrážka v podobě nachově či krvavě zbarvených skvrn. Pokud po zatlačení sklenicí či jiným průhledným předmětem nevymizí, je nutné okamžitě přivolat rychlou pomoc.
    • Podezření na meningitidu se dá v domácím prostředí potvrdit i testem typického strnutí šíje. Nemocný se položí na rovnou podložku s protaženými dolními končetinami. Ohnutím hlavy vpřed mu zatlačíme bradu směrem k hrudníku a pokud zareaguje bolestivě a ohne nohy v kolenou, je to další z důkazů nebezpečného onemocnění

    Video  Jaké jsou příznaky meningokoka?  - youtube.com
    Video se připravuje ...

  • 7.Očkování už ve dvou měsících

    Nejúčinnější prevencí je očkování. Protože mají invazivní meningokoková onemocnění nejvyšší incidenci v prvním roce života dítěte, doporučuje Česká vakcinologická společnost očkování proti nim již ve věku od 2 měsíců. Aplikace první dávky se upřednostňuje v průběhu prvního půl roku života, kdy je možné očkování proti meningokoku pohodlně zařadit do očkovacího kalendáře.

    Před pár měsíci navíc došlo ke změně očkovacího schématu a nově je možné očkovat speciální vakcínou od 3 měsíců věku ve schématu 2+1.

    Malé Pavlínce museli kvůli meningokokovi amputovat nožičku. Malé Pavlínce museli kvůli meningokokovi amputovat nožičku. | Foto: D. Malík, archiv rodiny

  • 8. Rizikové faktory


    • Bakterie se přenášejí kapénkovou cestou, tedy například kýcháním, kašlem nebo líbáním.
    • U nejmenších dětí bývá nejčastějším zdrojem nákazy rodinný příslušník, bezpříznakový nosič bakterie. Často se může jednat i o jednoho z rodičů, prarodičů nebo staršího sourozence.
    • Možnost nákazy zvyšuje aktivní i pasivní kouření. U dětí do 15 let věku toto riziko stoupá trojnásobně, pokud kouří jeden z rodičů, a osminásobně, pokud kouří oba rodiče.
    • Vyšší riziko nákazy je v chladnějších ročních obdobích, kdy lidé tráví víc času v uzavřených prostorách.

     

    Pavlínka s rodiči Pavlínka s rodiči | Foto: D. Malík, archiv rodiny