Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zákeřná viróza z diskotéky: Tváří se jako chřipka, následky jsou často smrtelné

Autor: ula, ČTK - 
17. dubna 2018
18:03

Ze začátku působí jako běžná viróza, ale jen pár hodin po propuknutí příznaků může pacient zemřít, nebo mít doživotní následky. Řeč je o o invazivní meningokokové meningitidě. Lékaři varují, že v Česku v posledních letech přibývá lidí právě s touto zákeřnou nemocí. Zatímco v roce 2015 jich bylo 44, loni jich lékaři evidovali 68. Závažné onemocnění propuká velmi rychle a připraví o život až 15 procent nakažených. Postihnout může každého, bez rozdílu věku.

Meningokoková infekce je velmi rychlé, agresivní a život ohrožující onemocnění, které zpočátku působí jako běžná viróza, ovšem do několika hodin po propuknutí  mu může pacient podlehnout nebo mít doživotní následky.

Meningitida může být způsobena v podstatě jakoukoliv bakterií v jakémkoliv věku. Více se vyskytuje po fyzickém vyčerpání.

Většinu případů bakteriální meningitidy způsobí meningokok, pneumokok a bakterie Haemophilus influenzae typu b (Hib). Onemocnění se může projevit jako bakteriální meningitida – zápal mozkových blan či infekce míchy – nebo jako septikémie – krevní infekce.

Vyrážka, ospalost, netečnost

Mezi příznaky meningokokové meningitidy patří ospalost, horečka, podrážděnost, netečnost a snížená vnímavost, bolesti svalů, nohou nebo kloubů, úporná bolest hlavy, světloplachost, zvracení. Při nemoci se může objevit vyrážka nebo skvrnky na kůži, které nezblednou ani pod tlakem (například po přimáčknutí sklenice).  „Příznaky na počátku ale mohou být velmi necharakteristické. Proto, pokud  se objeví slabost nejasné příčiny, bolesti hlavy, celková nevolnost nebo dokonce projevy krvácení, vyhledejte lékaře ihned," nabádá Hana Roháčová, primářka Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Úspěch léčby závisí na rychlosti rozpoznání nemoci

 „Invazivní meningokokové onemocnění má velmi rychlý průběh a může se rozvinout během několika hodin. Proto nemoc vyžaduje velmi rychlou lékařskou péči. Z toho důvodu je důležité, aby byly obecně známy projevy nemoci, které pacienta a jeho okolí upozorní, že je potřeba vyhledat a zajistit lékařskou péči,“ upozorňuje  Roháčová a dodává: „Léčba je založena na rychlém přesunu do nemocnice a na co nejvčasnějším podání antibiotik.“

Následky? Amputace končetin

Až sedm z deseti přeživších nemocných má doživotní následky. Patří k nim amputace končetin, ztráta sluchu, problémy se soustředěním, selhávání orgánů, tinnitus (pískání v uších), agresívní chování, problémy s rovnováhou, deprese, nemotornost, u dětí opožděný vývoj, epilepsie, bolestivost kloubů.

Objevit se mohou i kožní defekty, obrny hlavových nervů, zánět osrdečníku nebo srdečního svalu.

Bakterie z diskotéky

„Bakterie meningokok je přítomna v nosohltanu 10-20 % zdravých osob,“ uvádí primářka. Infekce se šíří mezi lidmi pomocí kapének (při líbání, kašli, kýchání a prostřednictvím sdíleného jídla či nádobí).

Vyššímu riziku nákazy bakteriální meningitidou jsou vystaveny děti, které chodí do družiny nebo do školky. Nejohroženější rizikovou skupinou jsou tak právě děti do 4 let a dospívající ve věku 15 až 19 let. Ti nejčastěji onemocní například po pobytu na diskotékách, kdy je jejich organizmus oslaben několikahodinovým pobytem v rušném zalidněném prostředí. V globalizovaném světě přispívají k šíření onemocnění i všichni, kteří cestují do nejvíce postižených oblastí, především třetího světa.


Počet nemocných roste

V České republice onemocnělo od roku 2011 do roku 2015 celkem 278 lidí invazivním meningokokovým onemocněním.  Z nich 23 pacientů zemřelo. Za poslední roky má onemocnění stoupající trend. V roce 2015 bylo zjištěno 44 meningokokových onemocnění, v roce 2016 to bylo 47 onemocnění a v roce 2017 bylo 68 případů.

Video  Vakcinolog Doc. MUDr. Rastislav Maďar, PhDr. varuje před riziky meningokokové infekce, která může být smrtelná  - Hana Dvořáčková
Video se připravuje ...

Chraňte se očkováním

„Těm, kdo byl vystaven přímému a úzkému kontaktu s invazivním meningokokovým onemocněním, jsou krátkodobě ordinována antibiotika jako prevence propuknutí nemoci,“ vysvětluje  Roháčová. To ovšem neznamená dlouhodobou ochranu před onemocněním. Jedinou skutečně účinnou prevencí je očkování.


Dle výzkumů je naprostá většina meningokokových invazivních onemocnění způsobena pěti sérologickými skupinami, z nichž lze všem (A, C, Y, W a B) předejít očkováním. Imunitní obranná reakce po očkování vyzbrojí organismus před napadením touto nemocí. V Česku jsou dostupné vakcíny proti všem séroskupinám meningokoka i proti nejčastějšímu typu u nás – séroskupině B. Očkovat se mohou děti od 2 měsíců věku a tato ochrana je považovaná za jedinou účinnou a smysluplnou. To by si měli uvědomit především rodiče malých dětí a zajistit jim bezpečné dospívání,“ zdůrazňuje primářka Roháčová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi