Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Epidemie meningitidy na Náchodsku: Virus může zabíjet, na co si dát pozor?

Autor: ula, čtk - 
7. října 2016
06:20

Na Náchodsku hygiena eviduje 45 případů onemocnění enterovirovou meningitidou. Průběhy onemocnění jsou spíše lehčí až středně těžké, nemoc ale není radno podceňovat. Záludný virus má nyní „hlavní sezonu“, daří se mu při nízkých teplotách. V případě těžkých forem nebo při neléčení může výjimečně zabít i silného a zdravého člověka.

Krajská hygienická stanice Královéhradeckého kraje eviduje 45 případů, z toho jde o 36 dětí, dva mladistvé a sedm dospělých. Průběhy onemocnění jsou spíše lehčí až středně těžké. Na obou stanicích dětského oddělení náchodské nemocnice už více než dva týdny platí zákaz návštěv.

„Souvislost mezi jednotlivými případy se podařilo prokázat u devíti dětí navštěvujících základní školu, které absolvovaly společnou akci, další dvě děti chodily do stejného kroužku a ve dvou případech se jednalo o rodinný výskyt. Jinak jde především o ojedinělé výskyty onemocnění,“ uvedla mluvčí krajských hygieniků Veronika Krejčí.

Onemocnění obalů mozku

Meningitida je souhrnné označení pro zánětlivé onemocnění obalů mozku, tzn. mozkomíšní pleny – meningy,“ řekl Blesk.cz lékař Michal Malina z Nemocnice Hořovice. Rozlišujeme meningitidu bakteriální (např. způsobenou meningokokem) a virovou – jako jsou případy na Náchodsku.

Virus je vylučovaný tělními tekutinami a stolicí a jeho přenos je možný při nedostatečné hygieně, nakazit se lze také při kašlání či smrkání nebo kontaminovanými předměty. Děti se často nakazí, když olíznou kontaminované hračky.

Ohroženi jsou všichni

Onemocnět můžete v každém věku. Nejčastěji jsou ohroženy děti v kolektivech. Nemoc může také napadnou ty, kteří jsou oslabení stresem, nevyspáním nebo jinou infekcí.

Ztuhnutí šíje

Meningitida se projevuje horečnatými stavy, zvracením či úpornými bolestmi hlavy. „Zároveň se projevuje strnutím šíje a světloplachostí,“ doplňuje Malina.

Bakteriální formy meningitidy se léčí antibiotiky, ale je nutné je podat včas. U virové meningitidy se léčba liší dle původce. Většinou je symptomatická.

Proti bakteriální meningitidě způsobené meningokokem se můžete i očkovat. Sice funguje jen proti nejčastějším kmenům, ale lékaři ho doporučují.

Vyhýbejte se stresu

Hygienici doporučují důsledné dodržování osobní hygieny, zejména mytí rukou, vyhnout se účasti na hromadných akcích či se vyhýbat stresu.

V případě, že se jedná o těžkou formu meningitidy, nebo pokud se neléčí, může nemoc skončit smrtí.

agfor ( 7. října 2016 12:32 )

Škoda, že meningitida nemůže nakazit vládu, poslance a senátory. Ona napadá mozek a oni žádný nemají.

Zobrazit celou diskusi