Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Tragédie v Plzni: Středoškoláka zabil meningokok

V plzeňské nemocnici zabil meningokok mladého pacienta.
V plzeňské nemocnici zabil meningokok mladého pacienta.  (Autor: profimedia.cz)
Autor: ljš - 
14. ledna 2016
12:35

Ještě před týdnem seděl ve školní lavici, teď je mrtvý. Zákeřný meningokok, který dokáže zabíjet už během pár hodin, má na svědomí další oběť. Na následky nákazy touto bakterií zemřel v plzeňské nemocnici student (20) střední školy.

Mladík, který zemřel v pátek, studoval na Středním odborném učilišti stavebním, které okamžitě po odhalení nákazy přijalo přísná opatření. „Naštěstí šlo pouze o jeden případ, který tedy bohužel skončil fatálně, nyní je již ale po inkubační době, a tedy riziko dalšího výskytu již nehrozí,“ řekla serveru Krimi Plzeň MUDr. Jitka Průchová z Krajské hygienické stanice Plzeňského kraje.

Meningokoková nákaza se vyskytuje sporadicky a nejohroženější je vždy nejbližší okolí. V chlapcově případě to byla tedy rodina a spolužáci. „Všechny osoby, které byly ohroženy, samozřejmě dál sledujeme a jsou pod lékařským dohledem. Inkubační doba je, jak jsem již uvedla, sedm dnů a chlapec byl naposledy ve škole ve středu minulého týdne,“ dodala Průchová s tím, že není známo, od koho se chlapec nakazil.

Co je meningokok a jak se projevuje?

Meningokok je závažné bakteriální onemocnění, které napadá zejména malé děti a mladistvé ve věku mezi 15 a 20 lety. Bakterie se z bacilonosiče na zdravého člověka přenáší kapénkovou formou, nejčastěji líbáním, kýcháním a kašlem.

Příznaky se velmi podobají chřipce nebo angíně. Jde o vysoké teploty kolem 40 °C, bolesti hlavy, které mohou být provázeny zvracením, dále bolest svalů a kloubů. Obvyklá je také světloplachost a vyrážka, která po zatlačení průhledným předmětem nevymizí.

Nemoc může odhalit jednoduchý test. Nemocný se uloží na postel bez polštáře s nataženýma nohama. Ohnutím hlavy vpřed mu zatlačíme bradu směrem k hrudníku. Pokud zareaguje bolestivě a ohne nohy v kolenou, je nutné okamžitě přivolat rychlou lékařskou pomoc.

 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání