Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Nemocné Vanessce (†16 měs.) pomáhali čtenáři Blesku. Boj o život prohrála

Autor: Andrea Ulagová - 
11. ledna 2018
19:30

Vanesska (†16 měs.) se narodila s nevyvinutou srdeční tepnou. Trpěla záchvaty dušení a lékaři už od začátku připravovali její rodiče Veroniku a Dušana na nejhorší. Jejich dceru není možné operovat, tvrdili. S tím se ale Veronika odmítala smířit a doufala, že se pro Vanessku najde řešení. Naděje svitla díky čtenářům Blesk Zpráv v podobě operace v zahraničí. I ta ale nakonec vyhasla.

Vanessčino srdce mohlo kdykoliv selhat, ale její matka Veronika odmítala jen nečinně čekat. Rodiče založili dceři facebookový profil, kde žádali o pomoc, případně jen chtěli dodávat odvahu těm, kteří se ocitnou v podobné situaci jako oni. Veronika musela stránku ale zrušit. Potýkala se totiž s nenávistnými komentáři.

„Dokonce mi jednou jedna maminka psala, že na mě pošle sociálku, protože malá má malou výšku a váhu,“ trpce vzpomíná matka holčičky.

Šance z USA nevyšla

Pak se Veronika obrátila na Blesk Zprávy s žádostí o pomoc. A rodině svitla naděje, když se ozvala čtenářka z USA, která o Vanessce řekla tamnímu chirurgovi. Odborník si vyžádal k Vanessčině případu podklady a předběžné rozhodnutí znělo, že Vanessčino srdce operovat lze. 

„Lékař měl ale asi ve špatném formátu video, kde byly vidět všechny Vanessčiny cévy a usoudil, že se malá dá operovat. Po následné konzultaci s nemocnicí Motol ovšem změnil názor,“ řekla zdrcená Veronika. To byla jedna z posledních nemocnic v zahraničí, kde Vanessku odmítli s tím, že se její srdce skutečně nedá operovat.

Veronika děkuje čtenářům

„Vaši čtenáři mi ale pomohli jak psychicky, tak materiálně, jsme za to velmi vděční,“  dodala Veronika. Stejně tak pomáhali i lidé, kteří sledovali Vanessčin příběh na sociálních sítích.

Video s Vanesskou, které Blesk Zprávy zveřejnil v květnu s žádostí o pomoc:

Před pěti měsíci se narodila Veronice další holčička, Adrianka. Podle maminky byly s Vanesskou jako dvojčata. V říjnu se však Vanessce přitížilo a její stav se už nelepšil. „Hůř dýchala, neustále modrala, měla často záchvaty. Přesto se pořád usmívala,“ popsala matka.

6. prosince 2017 Vanesska zemřela rodičům v náručí. Veronika na to zatím nechce vzpomínat. 

„Lidé nás stejně odsuzovali“

Veronika smutně dodává, že se našlo mnoho lidí, kteří jim vyčetli, že ačkoliv měli jedno nemocné dítě, pořídili si další. „Já to ale beru tak, že Adrianka je tady z nějakého důvodu. Možná na ni Vanesska čekala, aby pak mohla v klidu odejít a abychom s manželem nespadli na úplné dno,“ říká Veronika s nadějí v hlase.

Vanesska bude mít na sídlišti, kde rodina bydlí, zasazený strom i s pamětní deskou. Veronika chce o dceři napsat i knihu, nejen jako vzpomínku, ale chce ji věnovat všem, co s ní byly do konce jejího života, ať už přímo, nebo jen prostřednictvím článků a Facebooku.

„Moc děkujeme všem za podporu i za útěchu a hlavně za pomoc,“ vzkazuje Veronika čtenářům Blesk Zpráv a také všem, kteří ji pomáhali na sociálních sítích.