Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Deset nejčastějších mýtů, jak šetřit elektřinou a nezruinovat si doma rozpočet

  • Autor: ula - 
    10. 5. 2019
    06:05

    Také vás po otevření vyúčtování elektřiny polije horko? Říkáte si, jak je to možné, když jste se doma snažili šetřit, kde se jen dá? Ceny energií těžko ovlivníte. Nejsnazším způsobem, jak ušetřit na elektřině, je omezit její spotřebu. Stačí, když v této oblasti změníte své zažité návyky, kterými si z peněženky ukrajujete víc, než je třeba. Tady je přehled deseti nejčastějších mýtů ohledně elektřiny v domácnosti, které uvedeme na pravou míru.

  • 1.Mýtus: Proč kupovat nové žárovky, když ty staré ještě slouží dobře

    Staré žárovky s rozžhaveným vláknem přemění většinu dodané elektřiny na teplo. Jenom 7 až 10 procent energie se využije na svícení. Pokud to se šetřením myslíte vážně, měli byste si pořídit úsporné žárovky. Halogenová žárovka je zhruba o třetinu šetrnější, ještě úspornější jsou LED žárovky a kompaktní zářivky.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | Profimedia

  • 2.Mýtus: Je nesmysl ohřívat vodu na těstoviny v rychlovarné konvici

    Je to přesně naopak, mnohem efektivnější a rychlejší je použít na ohřev vody na těstoviny nebo na brambory rychlovarnou konvici namísto hrnce. Také volte správnou velikost hrnce na plotýnku sporáku, ať už ho máte elektrický, nebo plynový. Jinak budete spotřebovávat víc energie, než je nutné. Sporák klidně vypněte o pár minut dříve, jídlo „dojde“ díky zbytkové teplotě nádoby a plotny.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | Profimedia

  • 3.Mýtus: Vyplatí se mít prázdnou nebo poloprázdnou lednici

    Jak praví klasik – „ledničku udržuji vždy plnou“. Nejlépe funguje, když je jen přiměřeně plná. Potraviny umisťujte tak, aby mezi nimi mohl proudit vzduch. Na jejich umístění opravdu záleží, protože teplota v různých částech lednice se může lišit i o několik stupňů. Nahoru patří mléčné výrobky, dospodu maso, zatímco máslo, vejce a zavařeniny dejte do dveří lednice.

    Lednici také nenastavujte na maximální chlazení – ideální teplota je okolo 6 °C a obvykle na ni stačí základní stupeň chlazení. Nezapomínejte ledničku i mrazák pravidelně odmrazovat a pravidelně čistěte těsnění lednice, aby dovnitř neproudil teplý vzduch. Také dobře zvažte, zda do lednice dáte chladit nezakrytou nádobu s pitím. Bude se totiž postupně odpařovat a snáze vytvoří námrazu.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | Profimedia

  • 4.Mýtus: V parných dnech je nutné větrat nonstop

    Kdepak! Pokud necháte v létě přes den okna dokořán, horký vzduch už z bytu jen tak nedostanete. Větrejte naplno celou noc, kdy je venku chladněji. I přesto, že je vedro, se vzduch stačí ochladit na snesitelnou teplotu, a vy tak ušetříte náklady na klimatizaci.

    Markéta Witoszová, specialistka na energetiku ze srovnávacího portálu Ušetřeno.cz, radí: „Pokud chcete vyvětrat i během dne, vytvořte průvan mezi místnostmi. Například otevřete dveře do bytu a současně okno v protější místnosti, díky tomu se vzduch vymění už za dvě až čtyři minuty. Máte-li doma klimatizační jednotku, nezapomínejte ji pravidelně čistit, jinak se opět zvyšuje spotřeba energie.“

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | Profimedia

  • 5.Mýtus: Závěsy a rolety jsou dobré jen k zastínění pokoje

    Závěsy vedle odstínění od venkovního světla plní i funkci izolační, obzvlášť ty ze silné látky, které v zimě nedovolí teplu utéct. Závěsy by neměly zakrývat radiátory, aby nebránily teplu z topení proudit do pokoje. Proto by měly mít délku jen pod parapet.

    Naopak v létě je zase vhodné mít venkovní rolety, které zastíní pokoj od sluníčka, ale poskytnou vám i tepelnou a zvukovou izolaci. A ještě dobrá zpráva pro vaši peněženku - rolety taky ušetří elektřinu za klimatizaci. Vhodné k zastínění jsou samozřejmě i venkovní markýzy nebo vnitřní žaluzie.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | profimedia.cz

  • 6.Mýtus: Pohotovostní režim nic nestojí

    Televize, DVD přehrávač, set-top-box, modem, kávovar a další přístroje odebírají energii i ve chvíli, kdy nepracují, tj. v pohotovostním režimu (stand-by). Díky němu sice při zapnutí dokážou okamžitě „naskočit“, jenže zbytečně spolykají až několik stovek korun za rok. Proto je raději zapojte do jedné prodlužovačky s vypínačem, kterým je na noc snadno uspíte.

    Klasický stolní počítač s obrazovkou také není rozumné mít v úsporném režimu, při kterém stále spotřebovává až 70 procent elektrické energie oproti plnému provozu. Pokud ho nechcete často vypínat, naučte se ho alespoň uvést do režimu spánku. Pokud chcete ušetřit, pořiďte si radši notebook.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | profimedia.cz

  • 7.Mýtus: Nabíječka na mobil může být v zásuvce pořád, ničemu to nevadí

    Jestli nabíječku nikdy nevypojujete ze zásuvky, děláte chybu. Většina nabíječek totiž spotřebovává elektřinu a přeměňuje ji na teplo, i když na ně žádný mobil připojený není. Může vás to stát i 10x víc energie, než je potřeba na jedno nabití telefonu. Po nabití telefonu tedy nabíječku ze zásuvky vždy vytáhněte nebo používejte vypínací zásuvky.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | profimedia

  • 8.Mýtus: Klimatizace funguje lépe s pootevřeným oknem

    Mít puštěnou klimatizaci a zároveň okno otevřené na „ventilačku“ je naprosto neefektivní. Skrz pootevřené okno totiž do místnosti proniká horký vzduch. Kvůli němu musí klimatizace stále pracovat na plné obrátky, aby ochladila místnost. A to se vám prodraží. Proto před jejím spuštěním vždy důkladně zavřete okna.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | profimedia

  • 9.Mýtus: Domácí elektronika na baterky je lepší než ta do zásuvky

    Není tomu tak. Domácí spotřebiče na baterie, jako jsou elektrické zubní kartáčky, holicí strojky, napěňovače mléka, rádia nebo budíky, spotřebují mnohem víc energie než spotřebiče s přímým síťovým napájením. Když už baterky používáte, kupujte ty dobíjecí, které jsou také ekologičtější.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | Profimedia

  • 10.Mýtus: Změnou dodavatele se dá ušetřit jen pár korun

    Pokud máte pocit, že všechny rady na snížení spotřeby elektřiny důsledně dodržujete, ale stejně platíte o dost víc než váš soused, zkuste si najít levnějšího dodavatele. Využijte třeba kalkulačku srovnání cen elektřiny, kde zjistíte, zda zbytečně neplatíte přemrštěné částky.

    10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou 10 nejčastějších mýtů, jak doma šetřit elektřinou | Profimedia

  • 11.Další tipy, jak doma šetřit elektřinou

    • Pravidelně čistěte filtry pračky, myčky, sušičky i ledničky. Stačí je omýt během uklízení nádobí, skládání prádla nebo u lednice přejet vysavačem.
    • Zbavte se staré CRT obrazovky. Spotřebovává až o 70 % víc elektřiny než LCD nebo LED monitor se stejnou uhlopříčkou.
    • Elektrický bojler nastavte na 55 °C, což na sprchování i koupání bohatě stačí. Pravidelně v něm odstraňujte nánosy vodního kamene.
    • Sledujte energetické štítky. Podle nové stupnice mají nejšetrnější spotřebiče označení A+++. Na opačné straně stojí přístroje s označením D. Obzvlášť v případě chladničky, mrazničky nebo pračky se jedná o dost zásadní rozdíly ve spotřebě.
    • V létě nechte kuchtění až na večer. Kvůli vaření teplota v místnosti ještě stoupne, proto je lepší připravovat během dne jen rychlé minutky třeba na grilu nebo jen lehké saláty

    Video  Mistryně úspor: Věra má skvělé triky, jak ušetřit za topení i vodu  - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
    Video se připravuje ...

KoloKoloMlynske ( 10. května 2019 13:15 )

Nesouhlasím s ničím na 100%. Obecně s ničím nikdy úplně nesouhlasím a vím proč.
Každé tvrzení, jak ušetřit platí pouze při splnění jistých specifických podmínek. A ty když nejsou splněny, nelze dané šetření aplikovat. Třeba žárovky na WC ve větší restauraci jsou 1000x každý den rozsvícené a zhasnuté. Dejte tam drahou úsporku a do měsíce ji můžete vyhodit. To je lepší tam nechat tu wolframovou. Restaurace to dnes s úsporkami dělají tak, že je raději nechají svítit celý den, i když na WC nikdo není a zrušili vypínače. To proto, že wolframové žárovky již nejsou běžně k dispozici. A tak dále. Zničení televize, nebo domácího kina, které stálo 50 000 kč, tím, že budu kabel pokazdé vytrhávat ze zásuvky a při každém zapojení dostane proudový šok, je další dobrý příklad, že nemůžeme šetřit ať to stojí, co to stojí, ale s rozmyslem a uvědomot si důsledky, které nám a našim přístrojům naše "šetření podle příručky z Blesku" způsobí.

cepp ( 10. května 2019 07:26 )

Nesouhlasím s každodenním odpojováním např. televizorů, nebo set-top-boxů zcela od sítě. To se vyplatí pouze o dovolené. Je lepší vypínat tyto přístroje pouze do pohotovostního stavu /stand by/. Při každodenním odpojením těchto přístrojů od sítě dostávají při zapnutí velký proudový náraz a dříve se u nich projeví porucha. To za úsporu pár korun ročně nestojí.

Zobrazit celou diskusi