Dostal dva roky natvrdo a podle svého advokáta JUDr. Jaroslava Jankrleho se po vynesení rozsudku psychicky zhroutil - a to má to nejhorší teprve před sebou. Podle informací Blesku Tomáše Řepku rozhodně nečekají dva roky polehávání na vězeňském otomanu, naopak se bude muset řídit přísným vězeňským režimem. Odvolací soud mu v úterý zpřísnil trest z února, podle kterého měl jít do vězení na 15 měsíců nepodmíněně, za poškození cizích práv exmanželky Vlaďky Erbové (37) a zpronevěru.

Jisté je zatím jen to, že „král blikanců“ poputuje do věznice s ostrahou, o tom, jak si flastr odpyká, ale rozhodne tandem zaměstnanců Vězeňské služby od jejího ředitele až po psychologa. Týkat by se ho pravděpodobně měl střední typ, protože spáchal úmyslný trestný čin s trestem nepřevyšujícím tři roky.

„Pokud bude ve střední, tak těžko opustí věznici na nějaké návštěvy. Je to taková prostřední kategorie. V každém případě to znamená, že je omezeno jak přijímání balíčků, tak možnosti opuštění věznice na nějakou vycházku. Pokud by šlo o lehčí typ, tak by mohl věznici opustit na 24 hodin. Třeba odjet na víkend za rodinou jednou za měsíc,“ vysvětlil Blesku JUDr. Jaroslav Ortman (66). To nepotěší zejména Tomášovu partnerku Kateřinu Kristelovou (39), která je rozhodnutá na svého muže počkat.

„Pracovat můžou venku, ale pracují s dozorem – vězeňským úředníkem. Vězeňský řád je samozřejmě přísnější. To znamená, že možnost volného pohybu po té věznici je omezena. V rámci areálu mohou jít ven, můžou jít třeba na hřiště, ale tam je opět dohled,“ dodal s tím, že třeba fotbal mohou hrát jen ve stanovených hodinách.

„Chodí se ve tvaru a šusem, za pasem mají příbory. Podobné jako to bývalo na vojně. Může si sebou vzít nějaké hygienické potřeby, ale nosí se vězeňský šat, v žádném případě civil. Ta možnost svobody je hodně omezená,“ vysvětlil s tím, že tam vládne pevný režim. „Skutečně jsou tam nástupy, kontroly, počítání. To je, jak to vidíte někdy v televizi. Nic dobrého,“ uzavřel. 

Od října 2017 platí navíc nové rozdělení věznic, které schválil Senát. „Byly zredukovány čtyři stupně věznice na dva – dohled a dozor byl zrušený, zůstala jen ostrá a zvýšená ostraha. O tom, do které se odsouzený dostane, rozhoduje soud,“ vysvětlil Blesku právník JUDr. Jan Černý. „U toho nízkého stupně rizika bude ten režim rozhodně volnější. Umím si představit, že může ten vězeň jet pracovat mimo věznici, má lepší sportovní vyžití a podobně,“ dodal.

Jako varovný prst tedy známý skandalista může brát rady odborníků na trestní právo. „Uvědomte si, že budete sedět s lidmi, kteří tam nejsou poprvé. Jsou to lidi, kteří mají už narušenou psychiku. Jsou zvyklí na určitý stereotyp a jsou velmi citliví na jakékoliv změny. Změny jsou nežádoucí. Za žádnou cenu nevyčnívejte. Buďte nenápadní a snažte se adaptovat na dané prostředí nenásilně. Řeknu Vám to na rovinu, bude to lepší pro Vaše zdraví,“ radí na svém blogu advokát JUDr. David Záhumenský.

VIDEO: Právní zástupce Tomáše Řepky promluvil o nástupu do vězení. Bude to pro něj šok, řekl po vynesení rozsudku

Video
Video se připravuje ...

Právní zástupce Tomáše Řepky promluvil o nástupu do vězení. Bude to pro něj šok, řekl po vynesení rozsudku David Turek

Fotogalerie
32 fotografií