Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konec líbání pod třešní? Česko přišlo nejen kvůli suchu o miliony ovocných stromů

Autor: Nikola Forejtová - 
1. května 2019
06:01

Polibek pod rozkvetlou třešní patří k tradicím, které se Češi drží na Prvního máje i nadále. Letošní projevy lásky se ale budou podle předpovědi počasí konat buď pod deštníkem, nebo na horách. Ovocné stromy jsou totiž v nižších polohách dávno odkvetlé. Navíc stromů stále více ubývá, právě třešní je o 27 % méně než před 30 lety. Na vině je podle expertů nejen sucho, ale také lenost pěstitelů i zahrádkářů, kteří si místo velkého stromu raději pořídí méně náročné políčko.  

Deštivé dny ani zdaleka nepokryjí srážkový deficit, který vznikl už od března, kdy v České republice prakticky vůbec nepršelo. Přetrvávající sucho trápí zemědělce i odborníky, kteří počítají se ztrátami z výnosu - nejpesimističtější předpovědi počítají i s 40% ztrátou. Sucho už ohrožuje i vinnou révu, řepku a dokonce i ovocné stromy, které jsou přitom suchu relativně odolné.

Ovocné stromy a keře v Česku ubývají i kvůli všeobecné nechuti tyto odrůdy pěstovat, jak Blesk Zprávám osvětlili oslovení odborníci. Obavy, jestli se v dalších několika desetiletích budeme moci políbit pod rozkvetlým stromem, jsou tak na místě.

„Úbytek ovocných stromů jak u profesionálních pěstitelů, tak i na zahradách a v krajině je výrazný a jistě i negativní jev. V roce 1989 bylo v ČR celkem 53,4 miliónů kusů ovocných stromů a keřů, podle posledního údaje z roku 2017 to bylo už jen 35,3 miliónů,“ upozorňuje předseda Ovocnářské unie Martin Ludvík. Expert odhalil, že je to i kvůli nechuti ovocnářů pěstovat ovoce a na vině je i redukce ploch, které se využívají na pěstování jiných plodin.

Ovocné stromy: moc velké a náročné

Právě stoupající nechuť pěstovat ovocné stromy se odráží v jejich úbytku podle některých expertů více, než právě sucho. „Třešně má sice ráda vlhkou půdu, ale dokáže to přežít. Většina ovocných stromů je z jižní oblasti, takže tu mají u nás spíše ráj,“ upozorňuje Václav Bažant z Fakulty lesnické a dřevařské Zemědělské univerzity v Praze a dodává, že například u třešní mizí pěstované druhy právě proto, že si lidé raději koupí ovoce v krámě a nebaví je se o strom starat a pak ho i „očesat“.

I přesto, že je taková třešeň velmi vhodným druhem do krajiny, jelikož umí zadržovat řádně vláhu i obohacuje půdu, zemědělci od nich dávají ruce pryč. „Všeobecně je třešeň docela velký strom. Důvod, že se nepěstují, je takový, že jsou příliš velké a padá z nich bordel,“ míní dále Bažant.

Stanou se rozkvetlé áleje minulostí? Pesimistické prognózy říkají že ano, pěstitelé totiž ovocné stromy pěstovat nechtějí a sucho jim do karet rovněž nehraje Stanou se rozkvetlé áleje minulostí? Pesimistické prognózy říkají že ano, pěstitelé totiž ovocné stromy pěstovat nechtějí a sucho jim do karet rovněž nehraje | Profimedia

„Pokud jde o celkový počet třešní, tak těch bylo na zahrádkách i v krajině v roce 1989 celkem 1 910 tisíc kusů. V loňském roce to bylo o 27 % méně, přesně o 519 tisíc kusů,“ vytasil se s čísly expert z univerzity.

Letošní polibek bude jen na horách

Počasí ovlivnilo stromy i po stránce dozrání. I přesto, že řada stromů kvete podle druhu odrůdy, nezvykle teplé počasí dopomohlo květům vyrašit o chvíli dřív. „Na Prvního máje jsou všechny ovocné druhy na převážné části území republiky již odkvetlé,“ zmínil pro Blesk Zprávy Ludvík. Že jsou stromy odkvetlé potvrdil i Bažant, nebo také Lenka Horáková z Českého hydrometeorologického ústavu.

„V Polabské nížině, v Praze a okolí, v okolí Českých Budějovic, v Brně a okolí, na Hodonínsku a Uherskohradišťsku začala třešeň ptačí kvést již před 5. dubnem," uvedla Horáková na webu ČHMÚ. Na více než 80 procentech území ČR třešně rozkvetly mezi 6. a 20. dubnem.

„Délka kvetení je asi 14 dnů, ale kdy začne kvést, se výrazně odvíjí od poloh, v jakých roste. Divokou třešeň najdeme nejvýše v 850 metrech nad mořem, tu pěstovanou i trochu výše. Pokud tak ještě chcete stihnout polibek pod rozkvetlou třešní, musíte vyrazit do hor, kde to teprve začíná,“ dodává s úsměvem Bažant ze Zemědělské univerzity.

Ale i tak nemusíme zatím moc zoufat. I přes klesající počet ovocných stromů máme v ČR stále dostatek třešní. „Na čtyři líbající se páry je jeden strom třešní. Najít ho rozkvetlý ale bude letos problém,“ dodává na závěr expert z Ovocnářské unie.

zlobit ( 1. května 2019 11:28 )

No to je zvláštní, protože minulý rok ukazovali jak třešně nikdo
nesklízí, protože je to špatně placené, úrada se zaorala, protože nebyl
odbyt a výkup byl tak nízký, že se to nevyplatilo. Proto je otázka, kde
soudruzi z NDR udělali chybu. Media vytvářejí histerii úmyslně.
Zajímavé je, že banány, které se dováží z daleka stojí míň než
brambory z EU.

naidka ( 1. května 2019 10:31 )

Je jisté, že očesat velkou třešeň je pořádná hokna. Kde jsou ty časy,
kdy naše babičky poctivě zavařovaly, dnes nikoho takového neznám. Pár
třešní zespodu se uzobne, z trochy se upeče táč, něco sežerou kosi a
špačci, zbytek opadá.

marais ( 1. května 2019 10:02 )

U nás se chodilo na l. máj vždy pod břízu a ty ještě neuschly.

vaber ( 1. května 2019 08:21 )

Česko není nějaký ostrůvek sucha v Evropě,podobně jsou na tom i jiné
státy, usychají celé lesy a vymírají další a další druhy
živočichů,V Adelaide bylo v zimě 48°C, v Indii je nyní 47°C
v takovém prostředí může život existovat jen po krátkou dobu a pak
zahyne, hlupáčkove mohou vše převádět na peníze ,ale přírodu žádné
peníze nazajímají a tenhle svět taky žádné peníze nezachrání

jedova11 ( 1. května 2019 07:21 )

Lenost zahrádkářů? No ty jsi ale pra icus 😂😂😂😂😂😂😂😂

Zobrazit celou diskusi