Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Angažovaný svazáček.“ Youtuber Kovy (22) metál od Zemana nechce a Ovčáček zuří

Autor: jko, simao - 
6. dubna 2019
13:01

Karel Kovář alias youtuber Kovy pořádně hnul žlučí hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi. Kovy se stal jedním z nominovaných na státní vyznamenání, podle Ovčáčka však jde o „angažovaného svazáčka“. Kdo další se dočkal nominace ze strany poslanců, kteří chystají seznam adeptů na vyznamenání, ze kterého může (a nemusí) vybírat prezident Zeman?

Váleční veteráni a hrdinové, režiséři, ale i youtuber nebo král muzikálů. Ti všichni si podle našich zákonodárců ze Sněmovny zaslouží státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana (74). Ten zatím avizoval, že letos vyznamená letce, generála Emila Bočka (96).

„Angažovanému svazáčkovi nikdo nic nenabízí a nabízet nebude a on už ideově vykřikuje, že nic nepřevezme. Tihle mladí bolševici jsou v každé době stejní,“ napsal na twitteru v sobotu hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Naštvala ho reakce youtubera Kovyho pro Seznam Zprávy. „Velice mě to překvapilo. Vnímám to jako gesto. Schválen nebudu, a i kdybych byl, tak z rukou úřadujícího prezidenta to nedokážu převzít,“ zareagoval Kovy na nominaci od pirátského poslance Tomáše Martínka.

Celkem přes tři desítky návrhů na státní vyznamenání zatím shromáždili poslanci a další přibývají. Jako již tradičně jsou hojně zastoupeni lidé spojení s armádou. Nejvyšší státní vyznamenání Řád bílého lva by si podle zákonodárců zasloužilo hned několik bojovníků proti nacistům za druhé světové války. In memoriam by jej mohli získat tři generálové. Na seznamu pak nechybí ani někdejší šéfové generálního štábu Jiří Šedivý (66) a Petr Pavel (57).

Video  Epicentrum s Jiřím Krampolem: Medaili mám za to, že umím lidi rozesmát  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Začínal s Halinou

Poslanec Martínek naopak navrhl na medaili Za zásluhy někoho mnohem bližšího mladé generaci. Kovy začínal vtipnými videi pro mládež, kdy například parodoval Halinu Pawlowskou (64). Dnes se snaží vysvětlovat i dění v politice a médiích. „Budu navrhovat osoby, které pomáhají lidem ve svém volném čase a bez nároku na odměnu ověřovat informace,“ odůvodnil pro Blesk své rozhodnutí Martínek. A mladý věk prý není překážkou. „Navrhuji ho na ten nejnižší stupeň vyznamenání. Třeba někdy v budoucnu získá i vyšší ocenění,“ míní.

Pán muzikálů

S překvapivým kandidátem na ocenění přišel i poslanec Petr Dolínek (38, ČSSD). Ten by mezi vyznamenanými rád viděl právníka a muzikálového producenta Oldřicha Lichtenberga (56), který mimo jiné také pomáhal při volbách Dolínkově straně. „Muzikály, které už dlouhé roky produkuje, potěšily statisíce, možná spíš miliony diváků,“ vysvětlil Blesku svoji volbu politik.

Lichtenberg je spolumajitelem Divadla Broadway a spolupracuje s hudebníkem Michalem Davidem (58), který od Zemana metál dostal loni – tehdy se někteří hudebníci pohoršovali, že »diskokrál« David rozhodně není známkou kvality. O tom, kdo nakonec ocenění obdrží, rozhodne sám prezident. Ten dostává doporučení nejen od Sněmovny, ale i od vlády, Senátu či občanů. Vybraným lidem předá medaile a řády 28. října na Pražském hradě při oslavách státního svátku vzniku Československa.

Senát mlčí

Zatímco poslanci už hlásají, koho navrhli na vyznamenání, v Senátu je ticho. Důvodem je, že kandidáty napřed musí projednat organizační výbor a je možné, že některé ze zatím 25 jmen z něj vypadne. Mezi navrhovanými jmény jsou podle informací Blesku vědci, umělci i váleční hrdinové, chybí ale ženy. Jasno by mělo být příští týden.

Pilot a kynolog

Zeman už se dříve vyjádřil, že udělí Řád bílého lva nejvyšší třídy generálovi a pilotovi Emilu Bočkovi (96). Ten už řád dostal, ale nižší kategorie.

Mezi vyznamenanými nebude nejspíš chybět ani vojenský kynolog Tomáš Procházka (†42), který padl loni na základně v Afghánistánu. Zeman ho nezařadil do seznamu pro rok 2018, údajně kvůli tomu, že nechtěl rodinu tak brzy po smrti Procházky vystavovat pozornosti.

Naopak metálu by se zatím neměl podle informací Blesku dočkat nedávno zesnulý bývalý velvyslanec v Izraeli a šéf civilní rozvědky Ivo Schwarz (†52).

Přehled navržených

Věra Plívová Šimková (84), režisérka filmů Páni kluci nebo Krakonoš a lyžníci

Leopold Pospíšil (95), antropolog práva a emeritní profesor americké univerzity Yale

Oldřich Lichtenberg (56), právník, podnikatel a producent podplukovník

František Štamprech (†55), protinacistický odbojář popravený gestapem

Augustin Svoboda (79), profesor biologie, kvasinkolog

Petr Nutil (38), zakladatel webu Manipulatoři.cz

Karel Kovář (22), youtuber Kovy, který se zabývá mediální osvětou

Generál Jaroslav Selner (†65), bojovník proti nacismu u Tobruku a na Dukle

Ignác Duda (†33), voják, padl v první světové válce

Generál Jiří Šedivý (66), bývalý náčelník generálního štábu

Petr Pavel (57), bývalý náčelník generálního štábu a někdejší druhý muž NATO

Vladimír Körner (79), scenárista a prozaik

Vojtěch Jasný (93), režisér filmů Všichni dobří rodáci nebo Až přijde kocour

Generál Vojtěch Luža (†53), představitel protinacistického odboje

Generál Karel Lukas (†52), představitel zahraničního protinacistického odboje

Generál František Chábera (†87), československý pilot a stíhač za druhé světové války podplukovník

Tichomir Mirkovič (93), bosenský partyzán, který bojoval za druhé světové války, představitel Československé obce legionářské

Nadporučice Božena Ivanová (91), radistka československé brigády za druhé světové války

Jaroslav Čvančara (70), vojenský historik

Koukou ( 13. dubna 2019 02:28 )

To že VÁM se líbí je vaše věc vážený. Mě prostě připadá tak jako připadá a tečka. Jen egoistický idiot. Já se neřídím podle vkusu ostatních individuálních jedinců, kdoví jaký mají oni sami vkus.......

maruna12 ( 8. dubna 2019 08:33 )

Nic ve zlém, Kovy má občas zajímavá a vtipná videa, ale na vyznamenání to rozhodně není. Je překvapivé, že mu to samotnému není jasné. Trocha skromnosti a soudnosti by neškodilo.

petr12 ( 7. dubna 2019 12:12 )

kluznifranta! a čím ty jako obecný trotl ty vyjebaná smažko.

carlae ( 7. dubna 2019 10:16 )

Ovčáčku, Ovčáčku, na takové idioty reagovat ... jen jim zvyšujete sebevědomí. Nic nezná a neumí, a taky dosud neudělal, jen se veze.... Za pár si na něj nikdo ani nevzpomene... jako na bývalých mnohých. Je to provokace a zvýrazňování... nic jiného. Moudrý muž na tohleto nereaguje.-

Actimel ( 7. dubna 2019 09:51 )

Taky si myslím

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa