Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jareček (†1) zemřel na selhání srdce: Doplatil na komplikovaný porod

Autor: shp - 
4. dubna 2019
11:36

Jejich milovaný synek zemřel a oni se s tím stále nedokážou smířit. Od smrti nebohého Jarečka (†1) uplynul už rok. Chlapeček se narodil Jarkovi (27) a Nikole (27) po zdravotních komplikacích, které začaly porodem v popradské nemocnici. Novorozenec byl vícekrát omotaný pupeční šňůrou, měl do ní zaklesnutou i ručičku a zřejmě ani nedýchal. Rodiče z jeho smrti viní lékaře.

Jarek a Nikola jsou spolu už celých devět let. Postupně si zařizovali bydlení. K tomu se přidala touha po dítěti. Očekávaný den přišel před dvěma lety 4. dubna 2017. „Měla jsem rizikové těhotenství, řekli mi však, že budu rodit přirozeně. Těšili jsme se,“ svěřila se Nikola se slzami v očích webu Pluska.sk.

Omotaná pupeční šňůra 

Starostlivý druh byl u porodu. Chtěl být v těžkých chvílích partnerce oporou. Tvrdí, že přivolaný primář oddělení byl podrážděný a otce se ptal, jaký postup má zvolit, když se dítě uvnitř zakleslo.

Jaroušek měl kolem krku omotanou pupeční šňůru. Neplakal ani nedýchal. Podával jsem mu kyslík. Potom ho sebrali za plachtu,“ vzpomíná Jaroslav.

Narozeného Jarouška okamžitě převezli z Popradu do Prešova. „Dali ho do inkubátoru s chlazením s teplotou 33,5 stupně. Mělo to zabránit odumírání mozkových buněk. Byl tam asi 40 dní, polovinu z toho v umělém spánku,“ líčí otec. V Prešově dali rodičům na výběr, zda si dítě převezmou, nebo ho ponechají ve specializovaném ústavu.

Jednoznačně jsme ho chtěli mít u sebe, ani na chvíli jsme nezaváhali. I když jsme věděli, co nás bude čekat, bylo to naše první a jediné dítě,“ shodli se rodiče. Následoval kolotoč návštěv lékařů a rehabilitací. „S Jarkem jsme chodili sto dní do hypobarické komory v Košicích. Vstávali jsme každé ráno v pět ráno. Bylo to těžké období, ale viděli jsme maličké pokroky,“ vzpomínají rodiče.

Chlapci selhalo srdíčko

I když se maminka a tatínek snažili, život Jarkovi prodloužit nedokázali. Minulý rok 19. dubna zemřel. Selhalo mu jeho malé srdíčko. „Měl zápal plic, zemřel v nemocnici. Byl propíchaný jako sítko. Říkali mi, že takový příděl antibiotik by nezvládl ani dospělý člověk,“ říká s bolestí Nikola.

Rodiče jsou dodnes přesvědčení, že za zdravotními komplikacemi a následnou smrtí jejich dítěte je selhání doktora, který byl u porodu. „Podali jsme podnět na Úřad pro dohled nad zdravotní péčí a ten nám dal za pravdu. Primář to však odmítá,“ říká zarmoucený Jaroslav, který se dokonce obrátil na policii. 

Úřad dal rodičům za pravdu

Úřad na základě vykonaného dohledu konstatoval, že rodičce nebyla správně poskytnutá zdravotní péče, konkrétně diagnostické a léčebné postupy na gynekologickém-porodnickém oddělení nebyly u pacientky během porodu realizované správně,“ stojí ve stanovisku Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí. Nemocnice v Popradu se k záležitosti nevyjádřila.

nemocna ( 11. dubna 2019 02:12 )

Už se nedivím že dnešní maminky chtějí raději rodit doma když v nemocnicích doktoři zaviní spoustu věcí s následkem poškození a trvalé následky i smrt, lékaře okamžitě vyhodit at se to nestane další rodičce, co by dělal kdyby to bylo jeho dítě nebo vnouče to by se staral jinak co? v dnešní době jsou lékaři lhostejní, bezcitní a nepomáhají jak mají tak proč to dělají? když nechtějí léčit pomáhat at jdou třeba zametat ulice, naši vystudovaní lékaři v našich školách jdou do ciziny za větší peníze a u nás se zaměstnávají ukrajinci i bez vzdělání a tak to potom vše vypadá větší úmrtnost větší poškození, trvalé následky, mělo by se zakázat pracovat v cizině, když studovali tady tak doktory budou dělat tady mladých rodičů je mě moc líto a přeji jim brzo další miminko

.tg.bb ( 4. dubna 2019 13:20 )

A zas ten domácí porod! Tedy vlastně ne domácí, ale takový podomácku vedený. Lékař se ptá tatínka, co má dělat, když se dítěti nechce ven. Brrr. Upřímnou soustrast rodičům.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání