Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zemana udivil „idiot“ a hájí Faltýnka v kauze mýto: „Nenesl mu přece obálku“

Autor: simao - 
23. března 2019
09:33

V kauze mýtného tendru a zapojení Jaroslava Faltýnka (ANO) do jednání s firmou Kapsch i antimonopolním úřadem se na Faltýnkovu stranu postavil Miloš Zeman. Nijak překvapivě, jeho spojenectví s ANO přetrvává. Zeman pokáral Faltýnka za schůzky v hotelích, sejít se s Karlem Feixem a Petrem Rafajem měl v Poslanecké sněmovně, jinak je však dle prezidenta vše v pořádku. Faltýnek totiž dle něj nenesl Rafajovi žádnou obálku.

Tendr na mýto Kapsch nevyhrál. Přesto se objevil stín pochybností nad tím, zda proběhl zcela v souladu se zákony. Se šéfem českého zastoupení Kapsche Karlem Feixem, ale o hodinu později také s předsedou antimonopolního úřadu ÚOHS Petrem Rafajem se totiž sešel „pokoutně“ druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek.

Ve Sněmovně se hájil, že si k tomu dal mandát sám. A rovněž premiér Andrej Babiš tvrdí, že o těchto jeho schůzkách nevěděl.

„Pan Faltýnek by se dopustil hrubé chyby, kdyby byl přesvědčen o správnosti určitého řešení – ať už jakéhokoli – a nevyjádřil tento svůj názor. Lobbing, který by byl korupční, by byl ten, kdyby panu Rafajovi nabízel – obrazně řečeno – obálku. Ale žádná taková korupce se, pokud vím, neprokázala,“ komentuje aféru v sobotní MF Dnes prezident Miloš Zeman.

Ištvanovi Zeman nevěří

Po zkušenostech se zásahem Vrchního státního zastupitelství v Olomouci pod vedením Iva Ištvana v kauza Nagyová je v případě prošetřování mýtné zakázky opatrnější. „Nevěřím na základě této zkušenosti panu Ištvanovi, nevěřím tomu, co tady teď rozpoutává,“ tvrdí Zeman.

Rozruch vzbudila razie, kdy Národní centrála proti organizovanému zločinu zasáhla - údajně ve dvou oddělených případech - i na radnici městské části Brno-střed. Obviněno bylo devět lidí, pět vzato do vazby. Faltýnek figuruje v případu jako svědek. Do problémů se však dostal radní Jiří Švachula, který byl zatčen. A z hnutí ANO již vyloučen. Vedle toho detektivové prošli i byt ředitele Kapsch, sídlo ÚOHS v Brně a přišli také k Faltýnkovi, kterému byl zabaven počítač a mobil.

Rafajovi post velvyslance nenabízel

V souvislosti se schůzkami Faltýnka a Rafaje přitom opozice zpochybňuje roli Radaje, který stojí v čele úřadu, jenž má být nestranný. Zeman popřel informaci, že by při osobní schůzce sám prezident nabídl Rafajovi velvyslanecký post, až skončí v čele ÚOHS.

„Ježíšmarjá, který idiot vám toto řekl? Takže zaprvé jsem panu Rafajovi nesliboval žádný velvyslanecký post, proč bych to proboha dělal?“ rozčílil se Zeman. „Zadruhé, nepřesvědčoval jsem ho ani pro jednu, ani pro druhou variantu. To znamená ani pro Kapsch, ani pro SkyToll,“ upozornil Zeman.

Právě konzorcium CzechToll a SkyToll nakonec nový tendr na mýto vyhrálo, Kapsch se kvůli neúspěchu začal soudit. Zeman prozradil, že Rafajovi sdělil, že je proti tomu, aby se zpoplatnily i silnice první třídy. „Což je 900 kilometrů. A že to pokládám za naprostý nesmysl,“ podotkl prezident.

Faltýnek se neměl scházet v hotelích

Faltýnkovi v celé kauze však přece jen prezident něco vytkl. „Já být jím, tak se nesetkávám v hotelích, ale v normálním prostředí. V jeho případě tedy v prostorách Poslanecké sněmovny, kde to může být snadněji kontrolováno,“ uvedl Zeman a připomněl, že v případě Faltýnka zastavili trestní stíhání v kauze Čapí hnízdo. „Pan Faltýnek už si užil svoje v souvislosti s trestním stíháním, jehož byl poměrně nedávno zbaven,“ dodal Zeman.

turbina ( 23. března 2019 14:43 )

prdouch236: Ty zase potřebuješ nutně trénovat skoky do rakve, starý obejdo.

xiioma ( 23. března 2019 12:21 )

Zeman tímto jen skrze média rozdává svému poslušnému stádu notičky a to ho bude zaslepeně následovat. Vždyť co řekne Zeman jest pravda pravdoucí a každý, kdož nesouhlasí, pije pražskou kávu místo Becherovky.

PPP150W ( 23. března 2019 11:59 )

Vy jste jedním z nich.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa