Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jako v Příběhu služebnice: Seznam žen „vhodných k rození dětí“ unikl z Číny

Autor: Mii - 
16. března 2019
09:45

Zní to jako dystopická budoucnost popsaná v knize Příběh služebnice od spisovatelky Margaret Atwoodové. Nizozemský internetový expert Viktor Gevers odhalil, že v Číně existuje seznam žen, které jsou ohodnoceny jako „vhodné k rození“. V databázi se vyskytují jejich jména, adresy, věk, vzdělání, politická příslušnosti i čísla občanských průkazů. K čemu seznam slouží, není jisté, Čína se ale poslední měsíce potýká s historicky nejnižší porodností.

Kniha Příběh služebnice, podle které streamovací společnost Hulu natočila populární seriál, se odehrává v blízké budoucnosti, kde se ženy kvůli znečištění prostředí a sexuálně přenosným chorobám stanou téměř neplodnými. Schopnost rodit děti zůstane jen několika z nich, a kvůli tomu se stanou majetkem vlády. Jsou pravidelně znásilňovány a musí rodit podle toho, jak se vládnoucím elitám líbí.

Seznam jako by předpovídal tento vývoj, reagovali lidé na zprávu o existenci seznamu. „Je to neuvěřitelně děsivé. Jsem pesimista a vážně mám dojem, jako by se Příběh služebnice postupně stával,“ byl nejčastější komentář na čínském diskusním fóru Douban.

Seznam s kolonkou „připravená k rození“

Gevers pracuje pro nizozemskou neziskovou organizace GDI Foundation a seznam žen objevil, když na internetu hledal čínské otevřené databáze. Soubor se nacházel na nezabezpečeném serveru, byl v angličtině a obsahuje data o více než 1,8 milionech žen.

U všech je uvedené jméno, věk, vzdělání, jejich rodinný stav, adresa, číslo občanského průkazu, politická příslušnost a kolonka nazvaná „breedready“, což lze volně přeložit jako „připravenost k rození“. Jsou zde také připojené odkazy na profily na sociálních sítích.

Komu databáze patří, zda čínské vládě, nebo soukromé firmě, v tuto chvíli nelze určit. Gevers uvedl, že se bude záležitostí dále zabývat a pokusí se zjistit zdroj. Ze serveru, kde se seznam nacházel, již zmizel, analytikovi se jej ovšem povedlo zkopírovat.

Špatný překlad ze seznamky?

Objevily se názory, že databáze je ve skutečnosti soubor uniklých dat z nějaké čínské seznamky a kolonka „připravenost k rození“ je jen špatný překlad údaje o tom, zda má žena děti. Jiní lidé ale podotkli, že v kontextu Číny, která je notoricky známá intenzivním sledováním svých občanů, není tolik nereálné, že by si vláda podobný seznam skutečně vedla.

Hlavně v situaci, kdy se Čína potýká s historicky nejnižší porodností od svého založení před 70 leti. Například v roce 2018 se podle agentury Reuters v zemi narodilo 15,23 milionů dětí, o dva miliony méně než loni. Pro porovnání, v Číně žije 1,38 miliardy lidí. To znamená, že se narodilo 10,94 dětí na tisíc obyvatel.

Pokud by tento pokles pokračoval, v roce 2027 by se počet osob v Číně začal snižovat. Většina by navíc byla v pokročilých letech. Místní vláda si problém uvědomuje a v prosinci představila dokument, ve kterém zvýšení porodnosti nazývá národním zájmem.

Zobrazit celou diskusi