Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

První profesionální striptýz proběhl v Paříži: Bylo to před 125 lety

Je to 125 let, co proběhl v Paříži první profesionální striptýz
Je to 125 let, co proběhl v Paříži první profesionální striptýz  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: DH, ČTK - 
12. března 2019
11:20

Před 125 lety a kde jinde, než na slavném Montmartru v Paříži? První profesionální striptérka předvedla své umění před nadšeným publikem. Ve srovnání s dnešní dobou to ale byla zvláštní podívaná. Spíše než tanec u tyče totiž připomínala pohled do ložnice.

Kabaret Divan Fayouau na pařížském Montmartru zažil před 125 lety událost, z níž byli u vytržení i mondénní Pařížané. Slečna Yvette zde totiž předvedla údajně první profesionální striptýz. Na dnešní poměry šlo o podívanou vskutku nevinnou. Jen na prchavý okamžik a za tlumeného osvětlení mohli zvědaví diváci zhlédnout nahou Yvette, která se ve scénce „Yvette jde spát“ postupně svlékala, než skočila do postele a zmizela za kulisami.

V Divan Fayouau a postupně i jinde se ovšem skromné představení setkalo s obrovským nadšením. Netrvalo proto dlouho a vyrojily se obdobné scénky s více než výmluvnými názvy jako „Suzanne a horké letní dny“, „Liane u lékaře“, „Slečna v koupelně“, „Návrat z plesu“ nebo „Bleška“ a „Včelka“, v nichž lepé děvy shazovaly své svršky, do nichž se zatoulal onen nepříjemný hmyz, aby ho „našly“.

Svlékací premiéru si ale nárokují i další podniky. Například jiný bar na Montmartru - Chat Noir nebo proslulý kabaret Moulin Rouge, v němž modelka Mona podlehla náhlé inspiraci a předvedla nečekanou show na výročním plese v únoru 1893.

Nejprve cudně odhalila lýtka, potom ramena, stehna, posléze k všeobecnému překvapení též ňadra a nakonec odložila i zbytek oděvu, načež skončila na stole úplně nahá. Úřady jí za to udělily pokutu 100 franků, kterou ale po protestech studentů umění nakonec odvolaly. 

Dnešní svět placené erotiky má však již poněkud odlišné parametry. Nejlépe placené striptérky žijí v luxusu a cestují po celém světě. Jedna z nejpopulárnějších, Jessica Simmondsová si každý měsíc vydělá v přepočtu 500 000 korun. Zaplatit 100frankovou pokutu by pro ni proto nepředstavovalo žádný problém. A to ani podle tehdejšího kurzu.

Zobrazit celou diskusi